۳۰ بهمن ۱۳۸۵، ۱۷:۵۸

/ گزارش مهر از بازار پر سر و صدای طرحها پیرامون مسئله هسته‌ای ایران/

"طرح جدید سولانا "، بازی رسانه‌های عربی یا حقیقت دیپلماسی؟

"طرح جدید سولانا "، بازی رسانه‌های عربی یا حقیقت دیپلماسی؟

خبرگزاری مهر - گروه سیاسی: اخیرا گزارشی به نقل از روزنامه الوطن عربستان منتشر شده که در آن از ارائه پیشنهاد جدید سولانا ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای حل بحران پرونده هسته‌ای ایران به وزارت خارجه آمریکا سخن رفته است. بر مبنای این پیشنهاد به ایران اجازه داده خواهد شد تا اورانیوم را به میزان محدودی، با درجه پایین و زیر نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی غنی‌سازی نماید.

به گزارش خبرگزاری مهر، منابع خبری داخلی نیز به صورت خاص به بررسی این طرح و استقبال ایران از این پیشنهاد پرداختند ، اما این خبر بلافاصله پس از انتشار در نخستین ساعات امروز از سوی سازمان انرژی اتمی ایران تکذیب شد.

انتشار خبر ارسال طرح جدید سولانا برای وزارت خارجه آمریکا به منظور حل مسالمت آمیز مسئله هسته‌ای ایران در شرایطی صورت می‌گیرد که دکترعلی لاریجانی، دبیرشورای عالی امنیت ملی کشورمان 23 بهمن‌ماه در گفت‌و‌گویی با روزنامه آلمانی زو دویچه سایتونگ آمادگی تهران را برای ارائه هرگونه ضمانت جهت عدم تولید سلاح هسته ‌ای اعلام کرده و تاکید نمود که  پیشنهاداتی مبنی بر آن وجود دارد که ایران سانتریفیوژهایش را به گونه ‌ای به کار بیندازد که اورانیوم را تا حد اندکی مثلا "چهار درصد" غنی کند.

این خبر در شرایطی منتشر شد که روزنامه فایننشیال تایمز در گزارشی به نقل از دفتر رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از عدم وجود امکان برای نیل به تفاهم هسته ای در غالب مذاکراتی جدی خبر داده بود که این موضع به طور کامل در تقابل با چنین طرحی قرار می گیرد

از سوی دیگر این خبر در شرایطی منتشر شد که روزنامه فایننشیال تایمز در گزارشی به نقل از دفتر رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از عدم وجود امکان برای نیل به تفاهم هسته ای  در  غالب مذاکراتی جدی خبر داده بود که این موضع به طور کامل در تقابل با چنین طرحی قرار می گیرد.

 با توجه به این مسئله می توان به گمانه زنی هایی درباره صحت اصل این خبر نیز پرداخت. بدون شک اگر در عالم واقع چنین طرحی از سوی خاویر سولانا ارائه شده باشد، دلیلی برای رد آن از سوی تهران وجود ندارد. چرا که ایران همواره و عملا به استفاده صلح آمیز انرژی هسته ای و تولید سوخت بر اساس ان پی تی و پادمان وفادار بوده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، با توجه به مباحث مذکور و پیش زمینه های موجود درباره مسئله هسته ای کشورمان در شرایط کنونی، چند نکته را می توان به این صورت بیان کرد:

1- هر چند که طی هفته گذشته و در جریان سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به مونیخ، مذاکراتی میان دکتر لاریجانی و سولانا انجام شد و سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز روز گذشته به نوعی از احیای مذاکرات لاریجانی - سولانا خبر داد ، اما لازم به یادآوری است طرح موسوم به "طرح سوئیس" به عنوان جایگزینی برای طرح البرادعی جهت حل مسئله هسته ای ایران تا کنون با اقبال چندانی از سوی آمریکا و طرف های موثر اروپایی روبرو نشده و بنابراین ، این سئوال پیش می آید که چگونه و با چه انگیزه هایی طرح موسوم به طرح جدید سولانا که در حفظ منافع ملی ایران به مراتب فراتر از طرح سوئیس می باشد آن هم از سوی  نماینده 1+5  مطرح می شود؟

2- با توجه به حساسیت شرایط فعلی مسئله هسته ای کشورمان و پایان یافتن مهلت شورای امنیت بررسی این موضوع به نظر می رسد که طرح مذکور، ممکن است صرفا یک بازی رسانه ای - روانی برای فریب افکار عمومی باشد که اگر نتیجه مذاکرات لاریجانی در اروپا رضایت غرب را برآورده نکرد ، پیشاپیش ایران را فاقد اراده لازم برای مذاکره معرفی کرده باشند.

3- نکته دیگرخاستگاه ومنشاء اولیه این شایعه است که روزنامه عربستانی الوطن بوده است؛ مطبوعات عربستان همواره نگاهی خاص و منفی به موضوع هسته ای ایران داشته اند و این عامل نیز مشکوک بودن طرح موسوم به طرح جدید سولانا را خاطرنشان می کند.

هر چند که هنوز ماهیت طرح موسوم به طرح سولانا تائید یا تکذیب نشده اما هنگامی که نوع واکنش سازمان انرژی اتمی در تکذیب هر گونه پذیرش این پیشنهاد و مواضع اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی در نگاه مثبت به غنی سازی چهار درصدی را کنار هم می گذاریم، خود به خود به این نتیجه می رسیم که طرح حاوی حق غنی سازی چهار درصدی یا اصولا وجود ندارد و یا اگر وجود دارد ، تاکیدی بر حقانیت تهران و مقدمه ای جهت نیل به حقوق قانونی ملت در عرصه دستیابی به فن آوری صلح آمیز هسته ای محسوب خواهد شد.

کد خبر 450246

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha