۸ اسفند ۱۳۸۵، ۸:۴۳

/ تحلیل مهر از گزارش البرادعی و نقش آفرینی آتی گروه 1+5 /

گزارش البرادعی؛ طرحی برای هموار سازی مسیر جدید تقابل / احیای مجدد معادله "پلیس خوب و بد"

گزارش البرادعی؛ طرحی برای هموار سازی مسیر جدید تقابل / احیای مجدد معادله "پلیس خوب و بد"

خبرگزاری مهر - گروه سیاسی: به نظر می رسد اصلی ترین پیام و هدف نهایی گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که بعد از ظهر پنج شنبه هفته گذشته منتشر شد، اعلام"سرپیچی ایران از عمل به قطعنامه شورای امنیت" به صورت "رسمی" بوده است.

گزارش محمد البردعی موارد تخلف کشورمان از قطعنامه 1737 را به صورت کلی و در چند مورد چنین برشمرده است :

1. نخستین تخلف ، افزایش فعالیت های مرتبط با غنی سازی اورانیوم برشمرده شده  که با نصب " صدها دستگاه جدید سانتریفیوژ" در تاسیسات " زیرزمینی نطنز" و آماده کردن حدود نه تن گازهگزافلوراید اورانیوم به این دستگاه ها برای افزایش غلظت آن همراه شده است.

مسئله دیگری که گزارش البرادعی با استناد به آن مدعی تخلف نخست شده و حائز اهمیت است، اعلام قبلی مسئولان کشورمان به آژانس برای بهره برداری از 18 آبشار سانتریفیوژ یا همان 3000 سانتریفیوژ معروف تا پایان ماه می یا همان اردیبهشت است.

2. نکته دیگری که مورد ادعای گزارش آژانس قرار گرفته ناکافی بودن همکاری های ایران با بازرسان این نهاد بین المللی است که آن را از پی بردن بیشتر به فعالیت های گذشته ایران باز داشته و قاعدتا به عنوان نقضی بر قطعنامه 1737 محسوب می شود.

3. تداوم فعالیت های جمهوری اسلامی ایران برای ساخت راکتورآب سنگین دراراک نیزتخلف دیگری است که بر اساس گزارش  البرادعی، کشورمان از قطعنامه اخیر شورای امنیت داشته است.

مشخصه بارز و آشنای تمامی گزارشات مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های صلح آمیز ایران برای ناظران تحولات پرونده هسته ای کشورمان، "دوپهلو بودن" و باز گذاشتن خلا مورد نیاز به عنوان جایگاهی جهت اتکای اهرم های فشار بر تهران بوده است؛ گزارش اخیر البرادعی هر چند که سنت گزارشات پیشین او را همچنان پیگیری نموده اما به نظر می رسد این بار تنها با هدف "اعلام رسمی عدم پایبندی ایران به قطعنامه 1737" به عنوان حرکت از پیش طراحی شده غرب علیه ایران در مسیر دستیابی به فن آوری صلح آمیز هسته ای قابل ارزیابی است.

 گزارش اخیر البرادعی هر چند که سنت گزارشات پیشین او را هم چنان پیگیری نموده اما به نظر می رسد این بار تنها با هدف "اعلام رسمی عدم پایبندی ایران به قطعنامه 1737" به عنوان حرکت از پیش طراحی شده غرب علیه ایران در مسیر دستیابی به فن آوری صلح آمیز هسته ای قابل ارزیابی است.

پیش از انتشار گزارش مذکور، شاهد بودیم که مقامات آمریکایی به وضوح از تلاش کشورشان برای افزایش فشارها بر ایران جهت گسترش دامنه تحریم ها خبر داده بودند و بر کسی پوشیده نیست که این گزارش به راحتی راه را برای ورود پرونده هسته ای ایران به "فاز جدید تقابل"، یعنی تشدید تحریم ها و حتی صدور قطعنامه جدید شورای امنیت در نشست اوایل ماه مارس این شورا هموار می سازد.

با توجه به ارسال همزمان دو نسخه ازاین گزارش به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد، به نظر می رسد که باید درآینده نزدیک در انتظار گسترش رایزنی های اعضای موسوم به گروه 1+5 جهت مکانیزم های افزایش فشاربرتهران باشیم و در همین چارچوب تکرار"سناریوی مخالفت های مشروط" طرف هایی چون چین وروسیه و امتیازگیری های مداوم آن ها از طرفین  این معادله، محتمل به نظر می رسد که نخستین مصداق این گردهمایی نشست 1+5 در لندن خواهد بود.

با توجه به آخرین واکنش های مقامات رسمی 1+5 می توان به گونه ای کلی نوع ایفای نقش آینده بازیگران موضوع هسته ای ایران را استخراج نمود؛ مارگارت بکت، وزیر خارجه انگلیس در واکنش به این گزارش پس از طرح تعارفات مرسوم اروپائیان درخصوص مذاکره و ابرازامیدواری به حل مسالمت آمیز، موضع نهایی لندن را چنین عنوان شده که "با توجه به عمل نکردن تهران به قطعنامه 1737 و عدم پایبندی ایران به تعلیق غنی‌سازی، لندن برای بررسی اقدامات بعدی در این شورا وارد رایزنی با دیگر اعضای شورای امنیت خواهد شد."

در همین حال فرانک وولف اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان نیز با اعلام آغاز رایزنی ها برای اتخاذ تصمیمات بعدی در قبال ایران، موضع برلین را چنین اعلام می کند که آلمان علیرغم آنکه آمریکا، فرانسه و انگلیس خواهان افزایش فشار و تحریم ها علیه ایران هستند، خواهان انجام مذاکره با تهران به منظور حل مسئله هسته ای ایران است.

اما ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل با تاکید بر ضرورت توسل به ابزارهای دیلپماتیک برای حل مسئله هسته ای ایران بجای اعمال مجازات های بیشتر، تصریح کرده که 1+5 نباید تمرکزخود برهدف اساسی یعنی دستیابی به راه حلی سیاسی برای این مسئله را از دست بدهند.

 آن گونه که از مواضع اولیه 1+5 بر می آید، باید برای آینده این موضوع، در انتظار آن باشیم که آلمان، روسیه و چین به عنوان "پلیس خوب" این معادله و فرانسه، انگلیس و آمریکا نقش "پلیس بد" را در این میان بازی کنند

به گزارش "مهر" موضع فرانسه در تاکید بر صدور قطعنامه دوم علیه ایران که از سوی فیلیپ دوست بلازی، وزیر امور خارجه این کشور ابراز شده نیز قابل توجه است؛ این مقام فرانسوی گفته که پس از آنکه ایران به درخواست ها برای توقف برنامه های هسته ای عمل نمی کند نیاز به تصویب قطعنامه ای جدید برای اعمال تحریمها علیه تهران است و ما خواهان صدور قطعنامه دوم به اتفاق آراء از سوی شورای امنیت برای ادامه تحریم ها علیه ایران هستیم. 

 

در همین حال نماینده کشورمان در نشست علنی شورای امنیت سازمان ملل که به منظور بررسی قطعنامه ‪ ۱۵۴۰‬این شورا برگزار شده بود، تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران  تسلیم فشارهای مغرضانه برخی کشورها که با طرح اتهامات بی ‌اساس در صدد محروم نمودن مردم ایران از حقوق مسلم خویش در رابطه با تکنولوژی صلح آمیز هسته‌ای هستند، نخواهد شد.

بنا برآنچه گفته شد به نظرمی رسد با تداوم معادله گذشته درباره ایران و ایفای نقش پیشین 1+5 درباره مسئله هسته ای کشورمان با تغییرات اندکی شاهد باشیم؛ آن گونه که از مواضع اولیه 1+5 بر می آید، باید برای آینده این موضوع، درانتظارآن باشیم که آلمان، روسیه و چین به عنوان "پلیس خوب" این معادله و فرانسه، انگلیس و آمریکا نقش "پلیس بد" را در این میان بازی کنند و آن مقدار که به البرادعی و نهاد متبوعش نیز باز می گردد باید چنین گفت که به بهترین وجه وظیفه مورد انتظار را انجام داده است.
........................................................
 حامد وفایی

کد خبر 454029

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha