دكتر محمد خوش چهره در گفتگو با خبرنگار اجتماعي مهر افزود : روابط اقتصادي سازمان ها و ارگانهاي دولتي و خدماتي به گونه اي است كه خواه و ناخواه به سمت انتشار اوراق قرضه پيش مي روند و شهرداري تهران نيز كه به خصوص پس از محدوديت فروش مازاد تراكم از ابتداي امسال با مشكلات مالي تازه اي روبه رو شده از اين قاعده مستثناء نيست .
وي ادامه داد : يكي ديگر از راههايي كه در شهرداري تهران براي كاهش هزينه ها و سرعت بخشيدن به گردشهاي مالي آن مد نظر است ، تاسيس بانك شهرداري است كه از مدتها پيش مطرح شده اما با توجه به مخالفت وزارت اقتصاد ودارايي انگيزه پيگيري آن از بين رفته است .
وي گفت : تشكيل بانك شهرداري تهران با توجه به حجم عظيم گردشهاي مالي اين سازمان مي تواند كمك موثري در كاهش هزينه ها و سرعت بخشيدن به امور اداري اين نهاد باشد كه اميدواريم با مساعدت وزارت اقتصاد و دارايي هر چه زود تر عملي شود.
وي همچنين در مورد مشكلات ترافيكي ناشي از سيستم حمل ونقل شهري افزود : متاسفانه با وجود آنكه تاكسي ها و مسافربرهاي شخصي سهم عمده اي در جا به جايي درون شهري دارند ، اما نبود يك سيستم كارآمد در مورد خدمات رساني اين مجموعه موجب پرت زياد زماني آنها و افزايش بار ترافيكي شده است .
دكتر خوش چهره اضافه كرد: در بسياري از كشورها به منظور جلوگيري از اتلاف وقت و سرمايه در ناوگان تاكسيراني ، از سيستم بي سيم و هدايت از راه دور در محدوده شهري يا منطقه اي استفاده مي شود ، اين سيستم متمركز از هدر رفتن وقت و انرژي مسافربر ها در سطح شهر جلوگيري مي كند و ضمن افزايش كارايي آنها از ترافيك شهري نيز مي كاهد .
وي گفت : شهرداري تهران براي ساماندهي تردد تاكسي ها و خودروهاي شخصي مسافربر برنامه هاي جديدي دارد كه پس از بررسي نهايي آنها اعلام مي شود.
نظر شما