به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، شاید استفاده از یک بنز معماری در سال ۲۰۱۹ چندان توجیهی نداشته باشد، اما جالب است بدانید که خریدوفروش بنز کلاسیک بازار بسیار بزرگی دارد و فقط لازم است که نگاه کوتاهی به سایت دیوار و ماشینهای آن داشته باشید.
اگر بخواهیم همه بنزهای کلاسیک را معرفی کنیم، شاید لازم باشد که به محصولات سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ هم اشاره کنیم، چون واقعاً شرکت بنز همیشه محصولات خود را به روز رسانی میکند. اما در این مطلب میخواهیم سه نوع بنز کلاسیک خاص و شاهکار معرفی کنیم.
بنز الگانس ۱۹۰؛ شاهکار زیبایی بنزهای کلاسیک
آگهی فروش بنزهای کلاسیک مربوط به بنز الگانس ۱۹۰ آنهم باقیمتی نزدیک به ۲۸۰ میلیون تومان واقعاً عجیب به نظر میرسد. اما وقتیکه بهویژگیهای این ماشین شاهکار بپردازیم، مطمئناً دلایل کافی برای این قیمت پیدا خواهد شد. این ماشین ازلحاظ طراحی یکی از شاهکارهای فوقالعاده شرکت بنز محسوب میشود که طراحی عالی دارد. شما اگر به دنبال یک ماشین همایشی هستید و میخواهید از یک خودروی ایده آل و جذاب لذت ببرید، توصیه میکنیم که حتماً یک بنز الگانس ۱۹۰ کارکرده پیدا کنید.
اگرچه این قیمت برای یک ماشین از رده خارج شده کمی بالا به نظر میرسد، اما مطمئن باشید که یکی از شاهکارهای شرکت مرسدس بنز را خریدهاید و یکی از بهترین بنزهای کلاسیک را در اختیار دارید.
بنز ۲۳۰ دانشجویی؛ تمام نشدنی
کمی به این مشخصات توجه کنید. موتور بنزینی ۶ سیلندر با توان تولید ۱۲۷ اسب بخار با حجم ۲.۵ لیتر، موتور پنج سیلندر توربو دیزل سه لیتری با توان تولید ۱۲۳ اسب بخار. تمامی اینها بخشی از ویژگیهای بنزهای کلاسیک است که تحت عنوان بنز دانشجویی شناخته میشود و تولید آن به سال ۱۹۷۶ برمیگردد.
بنز دانشجویی یکی از متنوعترین خودروهای شرکت بنز محسوب میشود که در ۸ نوع مدل مختلف وارد بازار شد. اتاق بسیار بزرگ و صندلیهای منحصر به فرد از ویژگیهای مهم بنز ۲۳۰ دانشجویی است که هنوز هم در بازار ایران فروخته میشود. اگر به خرید بنز کلاسیک علاقه دارید توصیه میکنم که بین ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان برای این مدل از بنزهای کلاسیک کنار بگذارید و آن را به عنوان یک ماشین دوست داشتنی بخرید.
بنز ۲۲۰ معماری؛ خاص
اگر درزمینه خریدوفروش بنزهای کلاسیک فعالیت میکنید، بدون شک اسم بنز معماری را شنیدهاید. البته عنوان معماری فقط در ایران برای آن انتخابشده است و در منابع بینالمللی تحت عنوان بنز W۱۱۴ شناخته میشود. این اتومبیل در سال ۱۹۶۸ به بازار وارد شد و تا سال ۱۹۷۵ هم تولید آن ادامه داشت. اگرچه بهمرورزمان تغییراتی در حجم موتور و سیستم آن به وجود آمد، اما به طور کلی چهار سیلندر یا شش سیلندر بوده و مصرف سوخت آن در حالت ترکیبی ۱۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است.
در سالهای بعد مدلهای سدان و کوپه از این ماشین وارد بازار شد و نمونه کار کرده آن هنوز هم در بازار ایران به فروش میرسد. قیمت بنز کلاسیک معماری با توجه به مدل آن متفاوت است اما یک نوع از آن مربوط به سال ۱۹۷۲ با قیمت ۲۵ میلیون تومان در سایت دیوار فروخته میشود.
خرید و فروش بنزهای کلاسیک
اگرچه واردات بنزهای جدید مربوط به سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ به بازار ایران با دردسر زیادی همراه است و قیمتهای آنها بسیار بالا و سرسامآور است، اما هنوز هم بنزهای کلاسیک در بازار ایران طرفدار زیادی دارند. کسانی که در این بنزها در سالهای گذشته و در سالهای جدید نشستهاند، به خوبی متوجه طراحی منحصربهفرد آنها میشوند. نکات جالبی که در مورد طراحی این خودروها وجود دارد این است که هنوز هم قدرت و وضعیت موتورهای آنها با بسیاری از موتورهای جدید همخوانی دارد.
جالب است بدانید صدای ایجادشده در بنزهای کلاسیک بسیار کمتر از برخی مدلهای داخلی است. خودروی بنز ۲۲۰ معماری در سال ۱۹۷۲ در جاده مصرف سوخت معادل با ۱۰ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر دارد. این در حالی است که این آمار حتی برای ماشینهای جدید و مدرن امروزی هم تقریباً درحدود همین عدد میچرخد.
اگر به خرید بنزهای کلاسیک علاقه دارید و میخواهید قیمت خرید و فروش بنز کلاسیک را در بازار پیدا کنید، میتوانید سری به سایت دیوار بزنید که مدلهای مختلفی از این بنزها گذاشته شده و خودروی بنز مد نظر خود را انتخاب کنید.
منبع: ویرلن
این مطلب، یک خبرآگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما