به گزارش خبرنگار مهر، آخرین روزهای سال ۹۷ و آغازین روزهای ۹۸ با سیلاب و آوارگی برای برخی از شهروندان گلستانی همراه بود.
سرریز سد بوستان و گلستان نخست مردم گنبدکاووس و کلاله و روستاهای مجاور را غافلگیر کرد و سیلاب چند روزی مهمان آنها بود.
تردد در خیابانهای گنبد با قایق ممکن بود و سیل به قسمت عمدهای از مزارع و تأسیسات آسیب زد.
بعد از چند روز سیل به پایین دست رسید و اکنون دو شهر آق قلا و گمیشان و تا حدودی بندرترکمن با آن دست و پنجه نرم میکنند.
سیل همچنین ۶ وزیر و معاون اول رئیس جمهور را به شمال کشاند و یکشنبه هم گلستان مهمان فرماندهان ارشد نظامی و انتظامی کشور بود و آنها از مناطق سیل زده بازدید کردند.
آسیب به تأسیسات
سیل به تأسیسات آب و برق و جاده استان آسیب زده به عنوان مثال در بخش راه هزار میلیارد ریال به راهها آسیب وارد شد.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت که تخریب ۵۰ کیلومتر از جادههای گلستان در نتیجه وقوع سیل و رانش زمین موجب وارد شدن این حجم از خسارت شده است.
همچنین معاون آب و فاضلاب روستایی گلستان از خسارت ۲۶۲ میلیارد ریالی به تأسیسات آبرسانی روستاها تنها در روستاهایی که قابل دسترسی بودن خبر داد.
عاشور محمد مرگان پور ادامه داد: تاکنون ۲۹.۲ کیلومتر خط انتقال، سه حلقه چاه، ۱۷ دهنه چشمه، ۷۴.۵ کیلومتر شبکه توزیع، ۱۲ هزار و ۵۰۰ انشعاب و ۴۶ دستگاه تأسیسات برقی آسیب دیده ارزیابی شده است.
همچنین مدیرعامل برق گلستان گفت که براساس برآوردهای اولیه سیل، ۸۰ میلیارد ریال به تأسیسات و شبکه برق استان خسارت زده است.
علی اکبر نصیری افزود: ۱۷.۷ کیلومتر شبکه ۲۰ کیلو ولت و فشار ضعیف، ۱۲ پست هوایی عمومی با تجهیزات کامل و تجهیزات جانبی شبکه بر اثر وقوع سیلاب در گلستان دچار خسارت شدند.
مسدود بودن جادههای منتهی به آق قلا و گمیشان
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جادهای گلستان هم از مسدود بودن برخی از محورها در گلستان خبر داد.
مهدی میقانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بر اثر سیلاب و آبگرفتگی شدید برخی از جادهها و محورهای منتهی به شهرستانهای آققلا و گمیشان مسدود شده و در حال حاضر محور خواجه نفس به گمیشان، سه راه قره تپه یساقی به بندرترکمن و گمیشان به آققلا مسدود است.
میقانی از مسدود بودن محور عطاآباد به آق قلا خبر داد و گفت: در محور گرگان به آققلا از سمت گرگان مسدود است.
وی گفت: محور خوش ییلاق به شاهرود هم تا اطلاع ثانوی به دلیل ریزش کوه مسدود است اما به صورت تک لاین برای خودروهای محلی امکان تردد وجود دارد.
انفجار برای باز کردن معبر
در آق قلا به منظور خروج سریع آب جمع شده پشت راه آهن این شهرستان و برای جلوگیری از خسارت بیشتر، انفجار محدود و کنترل شده در زیر ریل ایجاد شد.
با اقدام انجام شده هم اکنون حرکت روان آبهای پشت راه آهن سرعت زیادی گرفته است.
گفته میشود که این انفجار آسیبی به راه آهن وارد نکرده اما پس از تخلیه آب باید زیرسازی ریل مجدداً انجام شود.
حرکت قطار در مسیر راه آهن گرگان - اینچه برون که از محدوده آق قلا میگذرد، تا پایان خروج روان آبها متوقف است.
سیل در آق قلا
شهرستان آق قلا ۱۴۰ هزار نفر جمعیت که ۴۰ هزار نفر آن در شهر و بقیه در ۷۶ روستا زندگی میکنند، این افراد در معرض خطر سیل هستند.
درست است که امروز از طغیانی بودن گرگانرود (که از وسط شهر آق قلا عبور میکند) کاسته شده اما همچنان در خیابانها و کوچهها به علاوه زمینهای کشاورزی و دشت پر از آب است.
مردم منطقه میگویند که در بخشهایی ارتفاع آب به دو متر هم میرسد به طوری که حتی تراکتور هم توان عبور ندارد.
یکی از اهالی به خبرنگار مهر گفت: ورود سیلاب به درون منازل و ماندابی آن سبب شده که برخی از خانهها نشست کند.
وی افزود: تمام دامداری و اراضی کشاورزی مردم در این سیل از بین رفته و باید معبر راه آهن باز شود و هرچه زودتر آب به سمت دریا رود.
کمک رسانی با تمام این تفاسیر، هوایی و زمینی ادامه دارد و نیروهای هلال احمر و نیروهای مردمی در صحنه حاضر هستند.
۱۲ روستای آق قلا دچار آبگرفتگی است
فرماندار آق قلا هم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: وضعیت آق قلا همچنان بحرانی است و ۱۲ روستا دچار آبگرفتگی بوده و ۲۰ روستا هم در معرض خطر است.
امانگلدی ضمیر ادامه داد: قبلاً روستاهایی مانند میرزاعلی یلیقی، چن سولی، سقر، کلاباد و سلاق یلقی درگیر بودند اما اکنون روستاهای پایین درست تر مانند شورحیات، دلیجه و یامپی و شهرک صنعتی آق قلا در معرض خطر است.
وی با اشاره به کاهش ورودی آب، افزود: در حال حاضر مخزن اصلی سد وشمگیر ۱۵ سانتی متر سرریز داشته و عبور در پل باهنر آق قلا هم عادی شده و ۱۵ سانتی متر کمتر شده است.
امانگلدی ضمیر تصریح کرد: ارتفاع آب رو به کاهش است و اگر اوایل یک متر و ۲۰ بوده اکنون به ۸۰ سانتی متر رسیده است.
شهرداریهای گلستان بسیج شدند
وی با تأکید بر بحرانی بودن اوضاع گفت: البته معابر بیشتری باز شده و یا برنامه ریزی کردیم که بازشود و ظرف ۷۲ ساعت آینده آب بیشتری تخلیه شود.
امانگلدی ضمیر بیان کرد: پیگیری میکنیم که از ظرفیت پمپهای مکنده استفاده کنیم و کل شهرداریهای استان را بسیج کردیم.
وی تأکید کرد: همچنین ۳۵ اکیپ آتش نشانی از شهرداری تهران به ما ملحق شده و با بیل و لودر و کامیون و تجهیزات و پمپهای بزرگ مکنده آب در اختیار ما خواهند بود.
امدادرسانی بهتر شده است
امانگلدی ضمیر گفت: امدادرسانی بهتر شده و آق قلا را به ۱۰ قسمت تقسیم کردیم و آن را به ۱۰ مدیر سپرده و به هرکدام ۶ نیرو دادیم تا وظیفه توزیع اقلام خوراکی را انجام میدهند.
سیل آق قلا به سمت گمیشان هدایت میشود و البته در این بین روستاهای زیادی وجود ندارد. این آب به گمیشان رفته و از آنجا به دریا خواهد ریخت.
سیل در گمیشان
فرماندار گمیشان هم گفت: آب گرفتگی در سیمین شهر، خواجه نفس و جنوب شهرِ گمیش تپه دور از انتظار نیست.
امیر شیر توماج از مردمی که در مناطق خطر هستند خواست در مناطقی که برای اسکان در گمیشان و بندرترکمن تعیین شده است، مستقر بشوند.
وی گفت: تلاش میکنیم آب از طریق تالاب به دریا برود.
هواشناسی گلستان از دوشنبه ورود سامانه بارشی را پیش بینی کرده که تا روز چهارشنبه در استان فعال است. این سامانه باعث کاهش هشت تا ۱۰ درجهای دما در استان خواهد شد.
نظر شما