خبرگزاری مهر – گروه استانها: اهالی فرهنگ و هنر در پی شروع هفته هنر انقلاب اسلامی دیدگاههای خود را در این باره مطرح کردند.
محمد محمودی نورآبادی نویسنده نام آشنای ادبیات پایداری هنر انقلاب اسلامی را حاوی حرفی تازه و نجات بخش برای بشر امروز و فردا دانست.
وی اظهار داشت: هنر انقلاب اسلامی به خاطر تفاوت اساسی و بنیادی که با هنر معاصر از حیث مفهوم و محتوی دارد، حرف تازه و نجات بخشی برای بشر امروز و فردا دارد.
وی افزود: در شرایطی که بشر در دنیای امروز در گرداب هنر آمیخته با بداخلاقی، خشونت گرایی، ظلم و تبعیض و اشرافیت غوطه ور است، هنر انقلاب اسلامی دقیقاً در راستای نجات بشر از همین منجلاب قرار دارد.
برنده جایزه شهید حبیب غنی پور ادامه داد: هنر انقلاب یعنی ظلم ستیزی، گذشت از خویش و ایثار برای دیگران و یعنی اخلاق مداری و برابری و عدالت و مساوات… و این همان عنصر گم شده ی هنر برای بشر امروز است.
وی تصریح کرد: بنا بر آنچه گفته شد، هنر انقلاب اسلامی که متعهد به اخلاق، عدالت و ایثار است، درست با هدف نجات بشر گام بر میدارد. به عبارتی هنر انقلاب اسلامی، در دنیای فقر اکسیژن که بشر در حال خفه شدن است، تولید اکسیژن میکند.
محمودی نورآبادی با اشاره به بیانیه مقام معظم رهبری دهه فجر گذشته با عنوان گام دوم انقلاب اسلامی اظهار داشت: گام اول انقلاب اسلامی پر از حوادث تلخ و شیرین بود. هنر انقلاب در گام اول و خاصه در سه دههی نخست این چهل سال نوپا، ناشی و تازه کار جلوه میکرد که طبیعی هم بود.
وی پیرامون گام دوم و نقش هنر انقلابی در تحقق آن گفت: در گام دوم انقلاب اسلامی که ان شاء الله قرار است دولت و امت اسلامی تشکیل شود، هنر انقلاب اسلامی نیز وظایفی بر عهده دارد که باید با پختگی هرچه تمام تر انجام دهد.
نویسنده کتاب «مهرنجون» در تشریح این وظایف اظهار داشت: هنر انقلاب اسلامی در وهله نخست بایستی حوادث تلخ و شیرین گام اول را برای ماندگاری، عبرت و پند آموزی تولید و تبیین کند.
وی ادامه داد: در ثانی در گام دوم نیز بایستی چند قدم جلوتر از مردم، راهنما و راهگشای خوبی برای این سفر پر مخاطره اما نورانی باشد. این شدنی است و اتفاق خواهد افتاد اگر اصحاب هنر مثل سالها و دهههای گام اول دست تنها و مظلوم نباشند.
محمودی نورآبادی افزود: شرط دیگر تحقق این امر این است که مدیران این عرصه گه باید پشتیبان لشکر هنرمندان از حیث تدارکات، تبیین دقیق و به موقع اهداف، نشر و توزیع و تروبج و تبلیغ آثار خلق شده باشند، همچون گام اول تنبلی و خطا نکنند.
وی در تحلیل شرایط ادبیات در استان فارس گفت: استان فارس را حداقل به حق میتوان پایتخت حوزه ادبیات کشور دانست. نگاهی گذرا به تولیدات چهار دههی بعد از انقلاب به قلم نویسندگان این عرصه گواهی بر این ادعاست. کدام جشنوارهی ملی را میشود سراغ گرفت که نویسندهای از فارس در آن نه درخشیده باشد؟
نویسنده کتاب رنج ادامه داد: این در حالی بود که متولیان امر فرهنگ در این استان، معمولاً بیشتر از آنکه هوای فرهنگ را داشته باشند، از سیاست زدگی در رنج بودند.
وی در تشریح این مساله اظهار داشت: یک مرتبه مدیر فرهنگی این استان دو تابعیتی از آب در میآمد و این یعنی مدیری که باید دلش برای هنر و فرهنگ این دیار میتپید، به جای دیگری تعهد و تعلق داشت.
محمودی نورآبادی تصریح کرد: در بسیاری موارد مدیران فرهنگی، عملاً رئیس ستاد اشخاص و چهرههای سیاسی بودند تا مدیرانی که در خدمت فرهنگ و هنر باشند. با این وصف باز هم اصاحب قلم و هنر در این استان، خوش درخشیدند و مسیر را با تلاش و تقلا و خون دل جلو آمدند.
وی افزود: به صورت خاص در عرصهی ادبیات داستانی میتوان در گام دوم انقلاب اسلامی، روی استان فارس حساب ویژه ای باز کرد. کاری که باید بشود و نشده است،
نویسنده آخرین ایلخانی در پایان گفت: امر ارزشمند آموزش را برای یافتن چهرههای جوان نباید از نظر دور داشت و این وظیفهی سنگین بر دوش نهادهایی چون حوزه هتری انقلاب اسلامی است که با نام و عنوان «انقلاب اسلامی» حیات پیدا کرده و ارتزاق میکند. تا بتوانند این مهم و سایر کارهایی که انجام ندادهاند را انجام و ضعفهایشان را برطرف کنند.
مهدی محسنی مدرس تفکر انتقادی: باید برای تعریف هنر انقلاب اسلامی تأمل و تلاش بیشتری کرد
مهدی محسنی نویسنده و مدرس حوزه تفکر انتقادی در نیز اظهار داشت: باید برای تعریف هنر انقلاب اسلامی تأمل و تلاش بیشتری کرد.
وی با اشاره به پیشینه این امر اظهار داشت: علی رغم تلاش بسیاری از هنرمندان برجسته هنوز هم هنر انقلاب اسلامی نتوانسته تعریف و عمق ماندگاری پیدا کند. این البته، در انواع هفتگانه هنر یکسان نیست.
وی با اشاره به نقش هنر در تبیین اندیشههای انقلاب اسلامی افزود: هیچ ایدئولوژی و اندیشهای بدون پیوند با هنر ماندگار نخواهد شد و این زبان هنر است که میتواند اندیشهها را به بهترین وجه منتقل کند.
این مدرس حوزه تفکر انتقادی با اشاره به افق والای تمدن سازی گفت: فرهنگ سازی زیر بنای تمدن سازی است. بدون ابزار هنر، فرهنگ سازی بی معناست. چرا که هیچ ابزاری ضریب نفوذ و قابلیت گسترش و ماندگاری چون هنر ندارد.
وی پیرامون بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و نقش هنر انقلابی در تحقق آن اظهار داشت: بنابر آنچه ذکر شد هنر، مهمترین ابزار فرهنگ سازی و تمدن سازی است و گام دوم و سوم انقلاب بدون هنر هیچگاه محقق نخواهند شد.
محسنی با اشاره به اینکه در عرصه تخصصی آموزش تفکر نقادانه و ترویج کتابخوانی فعالیت میکند گفت: چنان که مستحضرید نه تنها فارس که هیچ استان دیگری در این خصوص ورود هنری نداشته است.
وی در پایان اظهار داشت: البته با پیشنهاد اولیه هاشم کرونی و حمایت محمد کرم اللهی، برای فرهنگ سازی در حوزه تفکر با ابزار هنری (مکتب هنر انقلابی انتقادی) تحقیقی انجام شد و منتظر حمایت عملی برای چاپ کتاب آن هستیم.
علی مرادی: ماهیت انقلاب اسلامی از ابتدا فرهنگی بوده است
علی مرادی شاعر و نویسنده کودک و نوجوان نیز اظهار داشت: بی شک هنر معاصر ایران همانند تاریخ معاصرمان از انقلاب اسلامی تأثیرات فراوانی گرفته است.
وی افزود: این تأثیر هم در فرم محصولات ادبی و هنری قابل ملاحظه و بررسی است، هم در محتوای آنها.
این شاعر و نویسنده کودک و نوجوان ادامه داد: این تأثیر را میتوان در فصلهای تازه ای که بواسطه ی انقلاب اسلامی و هنر انقلاب اسلامی به روی هنر و ادبیات ایران گشوده شده است نیز دنبال کرد.
مرادی در تشریح این سخن اظهار داشت: بعنوان مثال میتوان به «ادبیات و هنر دفاع مقدس». اشاره کرد، گزارهای که از تاثیرگذارترین و درخشانترین دستاوردهای انقلاب اسلامی است و به خوبی میتوان این نکته را در آن مشاهده کرد.
وی با اشاره به پیشینه و ماهیت انقلاب اسلامی و نقش فرهنگ در ساختار آن اشاره کرد: ماهیت انقلاب اسلامی از ابتدا فرهنگی بوده و بر پایه مبانی فرهنگی پایه گذاری شده و توسعه یافته وبی گمان در ادامه این مسیر نیز یکی از ابزارهای کارآمد و تأثیرگذار، ادب و هنر انقلاب اسلامی است.
این شاعر و نویسنده کودک و نوجوان پیرامون نقش هنر در تحقق گام دوم انقلاب اسلامی گفت: ادب و هنر انقلاب اسلامی میتواند با تجربهای چهل ساله نقشی پررنگتر و کارآمدتر در گام دوم انقلاب اسلامی ایفا کند و ان شاالله این چنین نیز خواهد شد.
وی پیرامون وضعیت ادبیات انقلاب اسلامی در استان فارس گفت: در حوزه ادبیات گامهای خوبی برداشته شده است اما با توجه به وسعت جغرافیایی و همچنین بسامد بالای ظرفیتهای بالقوه ی ادبی استان ناکافی به نظر میرسد.
مرادی در پایان اظهار داشت: مسلماً با برنامه ریزی های مناسب و دامنه دار و فراهم ساختن بسترهای لازم میتوان فعالیتها و برنامههای مداومی را در جای جای استان ادب پرورمان تدارک دید و به توسعه فرهنگی عمیقتر و فراگیرتری دست یافت.
مدیر خانه عکاسان فارس: هنر میتواند گویای فرهنگ شکل گرفته در گام اول انقلاب اسلامی باشد
مدیر خانه عکاسان حوزه هنری فارس نیز اظهار داشت: هنر زبان گویای فرهنگ و تمدن بوده و میتواند گویای فرهنگ شکل گرفته در گام اول انقلاب اسلامی باشد.
آریا عارف گفت: اصولاً زیبایی مقولهای نسبی است و زیبایی در هنر پس از انقلاب اسلامی را باید با همین مساله ارزیابی کرد.
وی افزود: زیبایی در هنر پس از انقلاب اسلامی با توجه به تعاریف و اصول مطرح در دوران انقلاب معنا مییابد و با تقارن این دوران با هنر دوران مدرن و پست مدرن در جهان، اصول و گرایشهای این دو را دارد.
مدیر خانه عکاسان حوزه هنری فارس ادامه داد: عکاسی در چهار دهه عمر انقلاب اسلامی چه در ایران و چه در جهان به واقع دگرگون شده، چه به لحاظ تکنولوژیک و چه به لحاظ مفاهیم
وی تصریح کرد: عکاسی ابتدا در دوران مدرن و پس از آن در دوران پست مدرن که کاملاً مفاهیمی متضاد از دوران پیش از خود یعنی مدرن داشت دستخوش دگرگونی شگرف گردیده است.
مهندس عارف گفت: در واقع عکاسی دوران انقلاب اسلامی با مستند نگاریهای انقلاب اسلامی آغاز گردید و با عکاسی جنگ ادامه یافت و امروز حیات خود را در مستند اجتماعی، خبری و… بازیافته است.
وی پیرامون نقش هنر در گام دوم انقلاب اسلامی اظهار داشت: به نظر میرسد گام دوم انقلاب اسلامی گامی مکمل و در راستای کسب نتیجه از گام اول در چهل دهه گذشته باشد. هنر زبان گویای فرهنگ و تمدن بوده و میتواند گویای فرهنگ شکل گرفته در گام اول باشد.
مدیر خانه عکاسان حوزه هنری فارس ادامه داد: در تکمیل مواردی که ارائه گردید هنر در گام دوم انقلاب اسلامی به جهت بیان و معرفی فرهنگ و تمدن شکل گرفته در دهههای اخیر نیاز به تولید محتوا و پس از آن معرفی دارد.
وی گفت: خلق و تولید هنری شکل نخواهد گرفت مگر با حمایت مادی و معنوی. هنرمند جهت خلق آثاری درخور، نیاز به فراغ فکری از تأمین معیشت دارد تا جهت گذران زندگی روی به آثار به اصطلاح بازاری نیاورده و از معرفی ارزشها غافل نگردد.
عارف پیرامون وضعیت عکاسی اظهار داشت: معضل دیگر رشته عکاسی ممنوعیت عکاسی و عکاس ستیزی در جامعه ایران میباشد. چه در پیشگاه مردم و چه نهادهای ناظر.
وی در پایان گفت: بر خلاف بسیاری از کشورهای جهان حتی برای عکاسی از موضوعاتی ساده نظیر عکاسی از المانهای شهری، عکاس مورد بی مهری قرار میگیرد و نیاز به کسب مجوز و بروکراسی اداری دارد که البته بدون داشتن حامی ممکن نمیباشد.
صالح شیعاوی، شاعر: با ظهور انقلاب اسلامی، هنر و هنرمند، جایگاهِ با ارزشتری در میان مردم پیدا کرد
صالح شیعاوی شاعر و ترانه سرا نیز اظهار داشت: با ظهور انقلاب اسلامی، هنر و هنرمند، جایگاهِ با ارزشتری در میان مردم پیدا کرد.
وی افزود: بنده به عنوانِ جوانی از نسلِ سوم انقلاب اسلامی، پررنگ بودنِ نقشِ هنر اسلامی در میان عامهی مردم را دیدهام.
این شاعر و ترانه سرا که به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی سخن میگفت اظهار داشت: از استقبالِ بی نظیر مردم از تئاترها، شب شعرها و محافل آئینی گرفته تا سایر هنرهای انقلاب اسلامی که روز به روز، جایگاهِ ویژهای در بینِ مردم پیدا میکند گواه این سخن است.
وی با اشاره به گذشت چهل سال از عمر انقلاب اسلامی گفت: با ورودِ انقلاب اسلامی به دهه پنجم عمر خویش و پختگیِ بیش از پیشِ حامیان و رهروانِ انقلاب در تمامیِ عرصهها، نقشِ هنر نیز برای پیشبردِ اهدافِ این انقلاب شکوهمند، بیشتر میشود.
شیعاوی ادامه داد: ما اکنون و همانند سالهای پیش، درگیر جنگِ نرم با دشمن هستیم، یکی از ابزارهای مهم و تأثیرگذار برای آگاهسازی اقشارِ مختلفِ جامعه، استفاده از انواعِ هنر است.
وی افزود: هر شعری که سروده میشود، هر سرودی که ساخته میشود، هر مقالهای که چاپ میشود و هر کارِ دیگری که در این عرصه انجام میشود، موشکهایی هستند که به نرمی و آرامی بر پیکرهی دشمن فرود میآیند.
این شاعر و ترانه سرای جوان گفت: همین مسئله میتواند، قدرتِ تفکرِ دهه هشتادیها و نودیها را نیز تحت الشعاع قرار دهد. چون کودکان، نوجوانان و جوانان نیز باید همانندِ نسلهای قبل از خود، پاسدارِ این ودیعهالهی باشند.
وی پیرامون وضعیت ادبیات انقلاب اسلامی در استان فارس گفت: شعر و ادب انقلاب اسلامی با حمایتها و پیگیریهای بی دریغ حوزهی هنری فارس، بنیاد حفظِ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، ادارهی کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و بسیجِ هنرمندان فارس، توانسته در این استان به بلوغ نسبی برسد.
شیعاوی تصریح کرد: هرچند استعدادهای زیادی در استانِ شاعر پرور فارس هستند که هنوز مجالی برای شکوفایی پیدا نکردهاند ولی هنوز هم میتوان با اهمیت دادن به این عزیزان، زمینههای هنر پروری را به حد اعلای خود رساند.
وی در پایان اظهار داشت: کشفِ استعدادها، آموزش، حمایتهای مالی و چاپِ رایگانِ کتابهای شعرِ با مضامین هنر انقلاب اسلامی، میتواند راهکارهای مناسبی برای افزایش روحیهی هنری در میانِ ادیبان این استان باشد
نظر شما