پروفسور عبدالعزیز ساچادینا، استاد مطالعات ادیان و اسلام دانشگاه ویرجینا آمریکا، در گفتگو با خبرنگار مهر تاسیس مرکز اخلاق و حقوق پزشکی در دانشگاه شهید بهشتی را گام مثبتی برای توجه جدی به اخلاق عنوان کرد.
وی معتقد است که تاکنون در فرهنگ ایرانی اسلامی توجه به قانون و حقوق بوده چرا که این دو نظام اجرایی داشتند اما اخلاق کمتر مورد توجه قرار گرفته در حالی که اخلاق از مهمترین مسائل بشری است. اگر چه نباید قانون را نفی کرد اما اخلاق اس و اساس مبانی فطری انسانی است.
پروفسور عبدالعزیز ساچادینا اظهار امیدواری کرد که تاسیس مرکز اخلاق و حقوق پزشکی بتواند حرکت جدی را در جامعه به وجود آورد و مسائل اخلاقی را مورد توجه قرار دهد.
وی مهمترین اقدام این مرکز را توجه به کلیه رشته های انسانی عنوان کرد و گفت : این مرکز گامی فراتر از اخلاق و حقوق خواهد برداشت و به مسائلی مانند فقه، کلام، فلسفه، جامعه شناسی، روان شناسی، توجه می کند و به صورت میان رشته ای حرکت خواهد کرد.
دکتر ساچادینا در کنار هم قرار دادن پنج دپارتمان تاریخ پزشکی ، اخلاق پزشکی ، فقه پزشکی ، حقوق پزشکی و پزشکی قانونی و توجه به اخلاق زیستی، الهیات پزشکی ، روانشناسی، فلسفه اخلاق و فلسفه پزشکی را از اقدامات مثبت مرکز اخلاق و حقوق پزشکی دانست.
وی معتقد است که در متدولوژی جدید به تنهایی نمی توان به یک رشته اکتفا کرد و این رشته به تنهایی جوابگو نیست بلکه می بایست جنبه های مختلف را مد نظر قرار داد تا بتوان به پاسخ مناسبی در موضوعات جدید دست یافت.
استاد افتخاری مرکز اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر این باور است که این دانشگاه از پتانسیل بسیار بالایی برای مواجه با مسائل دنیای جدید دارد. این دانشگاه می تواند نیروهای مختلف را در کنار هم قرار دهد تا پژوهشها و دستاوردهای مناسبی را برای اخلاق زیستی به ارمغان آورد.
پروفسور عبدالعزیز ساچادینا مهمترین پژوهش این مرکز را تشخیص و تعریف اخلاق زیستی و پزشکی و تدوین معیارها و ظوابط آن دانست و گفت : ما باید توقع خود را از اخلاق زیستی و پزشکی مشخص سازیم چرا که هنوز تصور می شود مبنای اخلاق زیستی همان اخلاق ارسطویی است در حالی که این گونه نیست.
وی با اشاره به این نکته که متن فارسی مناسبی برای تدریس در اخلاق زیستی هنوز نداریم گفت : مهمترین کاری را که در این مرکز قرار است انجام دهم تدوین و تنظیم شیوه نامه صحیح برای تدریس اخلاق زیستی و ترجمه و تالیف برخی از آثار اخلاق زیستی است.
دکتر ساچادینا دانشگاه ویرجیانا را از پیشگامان این رشته دانست و گفت: در کشورهای آسیایی این رشته کمتر توجه شده اما در ژاپن و کره و چین از جایگاه مناسبی برخوردار است و ایران می توان به عنوان نخستین کشور اسلامی در راه اعتلای این رشته گام مناسبی را در جهان بردارد.
استاد مطالعات ادیان و اسلام دانشگاه ویرجینا آمریکا معتقد است که برای این رشته می بایست نیروهای انسانی مناسبی را تربیت کرد. ما نیازمند معلمین اخلاق زیستی هستیم و هنوز در دپارتمانها و بیمارستانها و کلینیکها موضوع اخلاق پزشکی جدی نشده است.
دکتر ساچادینا نابسامانیهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را مهمترین سد راه عدم تحقق اخلاق زیستی و پزشکی در کشور دانست و گفت: با نهادینه کردن اخلاق و قانون و تحقق دموکراسی در کنار یکدیگر می توانیم این نابسامانی را برطرف کنیم.
نظر شما