به گزارش خبرنگار مهر، پهلوان نادر روایتگر یکی از اسطورههای ورزشی سنندج است که توانسته بود شعبان سیاه پهلوان مخصوص دربار ناصرالدین شاه را در امانیه کوه آبیدر سنندج شکست دهد و هموار نسبت به فساد والی شهر و شاه کشور اعتراض داشت و همین امر موجب شده بود که توسط درباریان مورد اذیت و آزار قرار گیرد.
برشی کوتاه از زندگی این پهلوان نامی سنندج با نگاه و برداشتی امروزی موضوع نمایشنامه گروه تئاتر مهر سنندج است که هم اکنون در مجتمع فجر سنندج روی صحنه نمایش قرار گرفته است.
کارگردان نمایش پاله وان نادر (پهلوان نادر) در خصوص این نمایش به خبرنگار مهر گفت: از ۹ ماه پیش تولید این نمایش شروع شد و در پانزدهمین جشنواره تئاتر کُردی که در شهر سقز برگزار شد پاله وان نادر به عنوان اثر منتخب برای اجرای عمومی در سطح استان پذیرفته شد.
حمیدرضا احمدی کردستانی ادامه داد: موضوع این نمایشنامه چون مربوط به تاریخ و فرهنگ شهر سنندج است برای ما اهمیت خاصی دارد و در کنار این واقعه تاریخی داستانهای به آن اضافه کردهایم و سعی شده وضعیت سیاسی مملکت را نشان دهیم و تنها به کشتی گرفتن پهلوان نادر خلاصه نشود.
کردستانی با بیان دقت زیاد در انتخاب موضوع خوب برای اجرا لازمه کار است، بیان داشت: انتخاب یک موضوع خوب که مشکلات امروز مردم شهر سنندج را نشان دهد از اولویتهای کاری است.
بازیگر نقش پهلوان نادر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه داستان این نمایش واقعی است، گفت: این نمایش بر اساس یک اتفاق تاریخی نوشته شده و پهلوان نادر مظهر جوانمردی، ایثار و مردانگی است که متأسفانه در لایههای تاریخ ما پنهان مانده بود.
زاهد زندی با اشاره به هدف از اجرای این نمایش، افزود: هدف ما از انتخاب این موضوع شناساندن این پهلوان به مردم است و امیدواریم کاری در شأن پهلوان نادر و مردم شهر سنندج ارائه داده باشیم.
کارگردان این نمایش با بیان علت استقبال نکردن از این تئاتر اظهار داشت: این سالن را فقط در ماه رمضان در اختیار ما قرار داده شده و زمان اجرا نیز همزمان با افطار است که همین موضوع موجب استقبال کم مردم شده است که متأسفانه گروههای تئاتری ماهها برای اجرای یک نمایش تمرین میکنند و در نهایت انتظار دارند که مخاطب کار آنها را ببیند ولی استقبالها همیشه اندک است.
کردستانی افزود: لازم است مسؤلین متولی حوزه تئاتر برای جذب مخاطب در این حوزه پیشقدم شوند و انتظار داریم اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، صداوسیما و رسانهها کمکرسان هنرمندان باشند.
نویسنده نمایش "پاله وان نادر" با اشاره به علت انتخاب این سوژه برای نوشتن نمایشنامه نیز به خبرنگار مهر، گفت: در خصوص تاریخ سنندج نمایشنامه نوشته نشده است و همانطور که در تئاتر موضوعات روز مطرح میشود باید گذشته را نیز به نمایش دهیم. تاریخ یکی از دل مشغولیهای من است مخصوصاً تاریخ سنندج و داستان پهلوان نادر میتواند تاریخچه شهر سنندج از لحاظ معادلات قدرت و توده مردم را بیشتر نشان دهد.
ناصر نیکبخت اظهار داشت: پهلوان نادر بهانهای است که به گذشته و تاریخ خودمان توجه کنیم، مناسبات اجتماعی مردم، سبک زندگی، باور، اعتقادات، و مردم آن دوران در چه شرایطی بودهاند. داستان نادر دارای درون مایه زیبای مواجه مردم با قدرت ناصرالدینی و شاید این یک تم دائمی در داستانهای تاریخی است.
نیکبخت با بیان اینکه زبان اردلانی گویش مردم آن زمان شهر سنندج بوده است، افزود: برای نوشتن این نمایش به مدت ۲ سال در زمینه زبان اردلانی و اصطلاحات آن دوران تحقیق کردم. از لغت نامه مردوخ و سایر منابع استفاده کردم و متوجه شدم زبان و بیان مردم نسبت به گذشته تغییر نکرده است.
وی ادامه داد: برای تحقیق بیشتر در این خصوص بیش از ۲۰۰ نامه دادخواهی مردم کردستان در دوران ناصرالدین شاه که در کتاب چاپ شده را مطالعه کردم و این اسناد نشان میدهد که مردم کردستان در آن دوران زیر ظلم و ستم حکومت بودهاند.
این نمایش توسط سه بازیگر زن، ۱۱ بازیگر مرد و ۱۶ نفر عوامل اجرایی و پشت صحنه اجرا میشود.
نمایش "پاله وان نادر" به کارگردانی حمیدرضا احمدی کردستانی و نویسندگی صابر نیکبخت تا ۳۱ اردیبهشت ماه در تالار فروردین مجتمع فرهنگی هنری فجر سنندج اجرا میشود.
نظر شما