عباسعلی منصوری آرانی کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اقدام اخیر ایران در واکنش به بدعهدیهای طرف اروپایی و تعلل بیش از اندازه آنها در یکسال گذشته، اظهار داشت: ایران علی رغم همه فشارهای رسانهای که علیه آن از سوی آمریکا و برخی کشورهای غربی و عربی منطقه صورت میگیرد، تاکنون در سطح بینالمللی هزینههای بسیاری را برای تأمین صلح، ثبات و امنیت در حوزههای مبارزه با مواد مخدر، تروریسم و پناه دادن به مهاجران کشورهای همسایه که گرفتار در مصیبتهای مختلفی بودهاند، پرداخت کرده است.
وی گفت: تحریمهای ناجوانمردانه علیه ایران هم نتوانست از تعهدات ما نسبت به قوانین بینالمللی بکاهد و جمهوری اسلامی ایران نشان داد که همواره پایبند به مقررات بینالمللی و تعهداتی است که به دیگر کشورها داده است و مصداق آن هم موضوع برجام است که ۱۴ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی صحت فعالیتهای ایران را تأیید کرده است. این در حالی است که آمریکا به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ۲۲۳۱ را با خروج از برجام در اقدامی نادر نقض کرد.
منصوری افزود: انتظار ما از اروپا در یکسال زمانی که از خروج آمریکا از برجام میگذرد این بود که حمایت عملی و نه صرفاً در شعار و مواضع سیاسی از ایران و برجام داشته باشند. اقدام اخیر ایران که از سوی شورای عالی امنیت ملی صورت گرفت، منطقی، اصولی و مبتنی بر مقررات بینالمللی بود چرا که قابل قبول نیست یک کشور ضمن پذیرش محدودیتهایی و عمل به تعهداتش، از هیچ مزیتی برخوردار نشود.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: خویشتن داری ایران نباید باعث این شود که اروپاییها به اشتباه تصور کنند که ما نمیدانیم آنها چه هزینههایی را میتوانند در صورت عمل نکردن ایران به تعهدات بینالمللی خود در حوزههای مختلف مبارزه با تروریسم، مواد مخدر و پناه دادن به مهاجران، متحمل شوند.
وی با بیان اینکه طرف اروپایی باید بداند که حمایت از برجام را در قالب اقدامات عملیاتی باید انجام دهد و نه صرفاً در مواضع سیاسی، ادامه داد: آنها باید متوجه باشند که فرصت دو ماهه که از طرف ایران به آنها داده شده بسیار حیاتی است و اگر میخواهند اقدامی انجام دهند در این بازه زمانی باید انجام شود.
منصوری در خصوص اینکه اگر اروپا در مدت ۲ ماه نتواند اقدام خاصی را پیش ببرد، بیان کرد: در این صورت واکنشهای ایران در بیانیه شورای عالی امنیت ملی به صراحت و قاطعیت قید شده است که یکی نپذیرفتن محدودیت سطح غنی سازی و دیگری مدرن سازی راکتور آب سنگین اراک است. بنابراین امروز دیگر توپ در زمین طرف اروپایی است که با نوع اقدامات آتی خود میتواند تصمیم ساز باشد.
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: باید برای افکار عمومی منطقه و جهان روشن کنیم که ایران با پایبندی به کلیه تعهداتش تا به امروز خویشتن داری کرده است و از این مرحله به بعد این اروپا است که باید تصمیم بگیرد که میخواهد با آمریکا به عنوان ناقض قوانین بینالمللی برخورد کند یا همچنان در مسیر اجرای سیاستهای یکجانبه گرایانه آن کشور همراهی داشته باشد.
نظر شما