به گزارش خبرنگار مهر، تالاب «آقگل» در جنوب شرقی روستای اسلامآباد از توابع شهرستان ملایر و روستای توتل در کنار کوه کت در مرز استانهای همدان و مرکزی با وسعتی افزون بر ۸۳۰ هکتار، یکی از تالابهای مهم غرب کشور و بزرگترین تالاب طبیعی استان همدان است.
این تالاب که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و بهعنوان منطقه شکارممنوع شناختهشده است، فصلی بوده و از محل رودخانه قرهچای از زیر حوزه کمیجان و از طریق بارندگیهای زمستانه تغذیه میشود.
تالاب «آقگل» با توجه به بافت و ضخامت تشکیلات زمینشناسی آن، دارای قدمتی ۴۰ هزارساله بوده و زیستگاه ۳۱ گونه پرنده آبزی و کنار آبزی ازجمله فلامینگو، قو، غاز خاکستری، تنجه، اردک مرمری، اردک سرسبز، مرغ سقا، لکلک و حواصیل است.
طی روزهای اخیر عکاس خبرگزاری مهر حین عکاسی در تالاب آق گل که پس از ۲۰ سال دوباره در ظرفیت نهایی خود آبگیری شده با گونه سخت پوست آبزی Triops Cancriformisمواجه و تصاویر آن را ثبت کرده است.
این گونه به علت تحمل بالای شرایط محیطی سخت از جمله درجه حرارتهای حدی، اسیدیته ۶ تا ۱۰ بافت خاک و خشکسالیهای طولانی توانسته با تشکیل سیست (Cyst) مقاوم در زیر گل و لای و رسوبات خشک تالابها و پیکرههای آب شیرین ادامه حیات دهد و در صورت فراهم شدن شرایط زیست نرمال ظرف دو هفته ادامه مراحل رشد خود را تا مرحله بالینی از سر گیرد و دوره عمر آن تا ۹۰ روز ادامه داشته باشد.
دامنه تحمل شرایط فراهم شدن بارور شدن تخم این جاندار دهها سال نیز طول میکشد
مدیرکل محیط زیست استان همدان نیز با بیان اینکه پیش از آغاز فصل بهار تالاب آق گل در حال آبگیری بود که بارشهای فروردین ماه به آبگیری تالاب سرعت بخشید، عنوان کرد: اقدامهای لازم از جمله اقدامهای فیزیکی برای پیشگیری از زیر آب رفتن اراضی حاشیه تالاب صورت گرفت و میزان آب موجود در این تالاب بیش از ۱۰۰ درصد است.
عادل عربی گفت: وسعت تالاب ۸۳۰ هکتار است که با توجه به افزایش سطح آب به بالاترین سطح ممکن، آب از برخی منفذها به اراضی حاشیه تالاب نفوذ کرده و منجر به زیر آب رفتن آنها شده است.
وی یادآوری کرد: وضعیت تالاب از نظر حضور گونههای آبزی و کنار آبزی مناسب نبود اما با آبگیری آن شاهد حضور ۱۵ گونه جانوری از جمله فلامینگو، پلیکان، لک لک سیاه و سفید، کاکایی، پرستوی دریایی و خروس کولی هستیم.
نظر شما