۱۵ خرداد ۱۳۹۸، ۱۶:۳۰

نگاهی به مجموعه داستان «عیدهای اسلامی»

محتوای فطر برای بچه‌ها در «من عید فطر هستم»

محتوای فطر برای بچه‌ها در «من عید فطر هستم»

مجموعه پنج جلدی «عیدهای اسلامی» از سری داستان‌های مذهبی کودک و نوجوان از معدود کتاب‌هایی است که بچه‌ها با آنها می‌توانند معارف نهفته در روزهای بزرگ در تقویم اسلامی را بشناسند.

به گزارش خبرنگار مهر، آشنایی با مناسبت‌های مذهبی اسلامی می‌تواند به عنوان راهی برای معرفی آموزه‌های والای دینی به کودان و نوجوانان به کار روند. مناسبت‌ها معمولاً واجد محتوایی عینی و مصداقی هستند که هر کدام می‌توانند معانی و معارف دینی را به بچه‌ها یادآور شوند. به عبارت دیگر از آنجا که مصداقی مناسبت‌های مذهبی اسلامی پیوندی معنادار با معارف و آموزه‌های اصلی دین دارند، آموزش آنها به بچه‌ها می‌تواند راهی مناسب برای معرفی معارف و ارزش‌های اصیل دینی به آنها باشد. برای مثال شاید تبیین و توجیه معنای «ایمان خالص به خدا» با استفاده از مسائل انتزاعی و محض، دشوار باشد، ولی این معنا را می‌توان در ضمن رویدادی که در «عید قربان» برای حضرت ابراهیم (ع) و حضرت اسماعیل (ع) رخ داد برای کودکان و نوجوانان تشریح و آنها را با معنای اصیل «ایمان» آشنا کرد.

همچنین است آشنایی با رویدادهایی چون عید غدیر و نیمه شعبان و تاسوعا و عاشورا و روز عرفه و…. این مناسبت‌ها می‌توانند از بهترین راه‌ها برای آموزش مهمترین معارف به بچه‌ها باشند. ضمن اینکه این مناسبت‌ها به دلیل وقوع رویدادهایی در آنها زمینه پرداخت داستانی و ساختن درام‌های جذاب برای کودکان را دارا هستند و از پیش، امکان نفوذ به ذهن و دنیای بچه‌ها را در دسترس مؤلفان و نویسندگان قرار می‌دهند.

تا آنجا که مشاهدات و جستجوهای نگارنده حکم می‌کند، در بازار کتاب کودکان و نوجوانان تنها یک مجموعه آشنایی با مناسبت‌های دینی برای کودکان و نوجوانان تهیه و منتشر شده است؛ این مجموعه پنج جلدی، «عیدهای اسلامی» نام دارد که به قلم مجید ملامحمدی و تصویرگری سیدحسام‌الدین طباطبایی تولید و به همت انتشارات «نوای مدرسه» در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.

«من عید قربان هستم»، «من عید غدیر خم هستم»، «من عید مبعث هستم» و «من نیمه شعبان هستم» عناوین پنج جلد این مجموعه داستانی است که برای گروه سنی «ب» و «ج» نوشته شده است. شکل کلی هر کتاب از این مجموعه به گونه‌ای است که در آن هر کدام از مناسبت‌ها (اعیاد) به عنوان راوی در قالب داستان ظاهر می‌شود، و این راوی خود را به کودکان و نوجوانان معرفی می‌کند.

برای مثال در مجلد «من عید فطر هستم» که امروز به بهانه روز عید بزرگ فطر به آن نگاهی خواهیم داشت، می‌خوانیم: «سال دوم هجرت بود. خداوند به مسلمانان یک جایزه آسمانی داد. حضرت محمد (ص) پیامبر بزرگ خدا به خاطر آن جایزه بزرگ خدا را شکر کرد و گفت: عید فطر هدیه‌ای است که از طرف خداوند به مردان و زنان امت من داده شده است. خداوند پیش از من چنین هدیه‌ای را به هیچ‌کس نداده بود…»

نویسنده در این مجموعه تلاش می‌کند موقعیت عید فطر (روز اول شوال) را که پس از ماه مبارک رمضان فرا می‌رسد و در آن مسلمانان جشن بندگی خود را بزرگ می‌دارند، برای بچه‌ها بازگو کند و آنها را ضمن آشنایی با این عید خجسته، موضوع بندگی و تعبد و فرمانبری از دستورات خداوند را به طور غیرمستقیم به بچه‌ها یادآور شود.

تشخص دادن به یک مناسبت و ساختن شخصیت راوی برای آن کاری دشوار و دی عین حال خلاقانه بوده که نویسنده این مجموعه از پس آن برآمده و بدین طریق توانسته ارتباط خوبی بین مخاطب و امری که به طور غیرالقایی آموزش داده می‌شود (مناسبت و معارف نهفته در آن) برقرار کند. به احتمال قریب به یقین «من عید فطر هستم» تنها کتابی است که با هدف آشنایی بچه‌ها با این عید بزرگ مسلمانان به زبان و سبک کودکانه به فارسی نگارش یافته و منتشر شده است.

«من عید فطر هستم» را که یک جلد از مجموعه پنج جلدی «عیدهای اسلامی» است، انتشارات «نوای مدرسه» به زیور طبع آراسته و در اختیار کودکان و نوجوانان قرار داده است.

کد خبر 4633878

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha