خبرگزاری مهر، گروه استانها نیره شفیعیپور: وقتی ناباروری بسیاری از خانوادهها را از نعمت داشتن فرزند محروم کرد، متخصصان امر در دنیا به فکر ابداع روشی افتادند که حداقل درصدی از این خانوادهها صاحب فرزند شوند و به این ترتیب بود که علم IVF برای اولین بار در ۴۰ سال پیش در دنیا نتیجه داد.
آلمان و انگلستان از پیشگامان این علم بودند و آن زمان زوجهای بیفرزند ایرانی برای درمان ناباروری با روش IVF به این کشورها سفر میکردند و اصلاً کمیسیونی در وزارت بهداشت وجود داشت که به این زوجها ارز دولتی پرداخت میکرد تا آنها این روش را در کشورهای اروپایی امتحان کنند.
آن زمان این نوزادان که برای آنها مبالغ هنگفتی هزینه میشد، به بچههای چندهزار دلاری مشهور بودند به همین دلیل همه زوجها قادر نبودند شانس خود را از این طریق آزمایش کنند. ۱۰ سالی از پایهگذاری روش IVF در دنیا نگذشته بود که گروهی متشکل از پرفسور عباس افلاطونیان، دکتر غفورزاده، پرفسور محمدعلی کریمزاده، دکتر ارجمند و .... طرحی ارائه دادند که میزان موفقیت IVF را مورد بررسی قرار میداد
هنوز ۱۰ سالی از پایهگذاری روش IVF در دنیا نگذشته بود که گروهی متشکل از پرفسور عباس افلاطونیان، دکتر غفورزاده، پرفسور محمدعلی کریمزاده، دکتر ارجمند و .... طرحی ارائه دادند که میزان موفقیت IVF را مورد بررسی قرار میداد.
این گروه سختیهای بسیاری از واردات تجهیزات پزشکی مورد نیاز استفاده از این روش گرفته تا موانع متعددی که پیش پای آنها قرار میگرفت را متحمل شدند تا در نهایت نخستین نوزاد حاصل از لقاح خارج از رحمی در یزد متولد شد و این گروه به ویژه پرفسور عباس افلاطونیان لقب پدر IVF ایران را گرفت.
در حالی که تاکنون بیش از ۱۲ هزار نوزاد با استفاده از روش IVF در استان یزد متولد شدهاند و تلاشها برای بهروز رسانی این علم همچنان ادامه دارد، فردی در تهران با راهاندازی یک مرکز در صدد مصادره این افتخار و تلاشهای علمی برآمده و با تبلیغات متعدد و استفاده از ابزار رسانه حتی رسانه ملی، در صدد تحریف تاریخ علم است.
تحمل سختیهای بسیار برای واردات تجهیزات مورد نیاز IVF
عباس افلاطونیان، رئیس مرکز تحقیقاتی و درمانی ناباروری استان یزد در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تلاشهایی که در طول چند دهه اخیر در یزد و توسط گروه پزشکی یزد برای بررسی میزان موفقیت عمل IVF انجام شد، اظهار داشت: ما حتی برای وارد کردن تجهیزات مورد نیاز سختیهای بسیاری متحمل شدیم زیرا واردات ابزار آلات و قطعات الکترونیکی در آن زمان باید تاییدیه میگرفت.
وی با اشاره به خاطراتی از آن زمان بیان کرد: برای واردات برخی تجهیزات به هیچ طریقی نتوانستیم کاری انجام دهیم تا در نهایت در کشور هدف، با فردی یزدی به نام ابرندآبادی برخورد کردم، لیست تجهیزات مورد نیاز را به او دادم و او بهرغم اینکه ما را نمیشناخت و فقط به صرف اینکه تجهیزات برای یزد بود، به ما کمک کرد تا بتوانیم بخشی از ابزارهای مورد نیاز را وارد کنیم.
تولد اولین کودک حاصل از لقاح خارج رحمی در سال ۶۹ در یزد
افلاطونیان ادامه داد: پس از اینکه اولین کودک IVF ایران در سال ۱۳۶۹ متولد شد، در سال ۷۶ اولین دورههای فلوشیپ نازایی و IVF آغاز شد.
وی به تشریح روشهای مختلفی که در طول این مدت امتحان شد و هر سال روشهای جدیدتر به کار گرفته شد تا شانس باروری زوجها افزایش پیدا کند، افزود: امروز بعد از سه دهه تلاش بیوقفه در یزد، فردی در تهران با تبلیغات بیپایه و اساس در صدد مصادره این همه تلاش و افتخار است و به قصد تجارت، خود را پایهگذار این علم میداند و تلاش گروهی از پزشکان سرآمد این رشته در یزد را نادیده گرفته است.
افلاطونیان تصریح کرد: این انصاف نیست که فردی تلاشهای شبانهروزی یک گروه و اعتبار یک استان را به نام خود تمام کند.
علت سکوت چند دههای مدعیان پایهگذاری IVF ایران چیست
وی تاکید کرد: من در این رابطه شخصی صحبت نمیکنم بلکه بر اساس تاریخ و مستندات دانشگاهی حرف میزنم و سوال من این است که اگر این فرد، پایهگذار علم IVF است، چرا این همه سال سکوت کرده و تبلیغات و معرفی خود را چند سالی است که آغاز کرده است.
پایهگذار علم IVF ایران بیان کرد: این تکنولوژی را در زمان جنگ در ایران در استان یزد راهاندازی کردیم اما دید ما این بود که این علم گسترش پیدا کند بنابراین از آموزش آن و برگزاری دورههای آموزشی و تربیت متخصصان ابایی نداشتیم اما انتظار هم نداشتیم در این زمینه بیاخلاقی صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: ۱۶ سال اکثراً به تنهایی و گاهی با همراهی برخی همکاران پیگیری کردیم تا رشتهای به اسم دکترای بیولوژی تولیدمثل راهاندازی کنیم اما مخالفتهای بسیار شدیدی در این مسیر وجود داشت که این مخالفتها هرگز علمی نبود اما در نهایت ابتدا در یزد و سپس در سایر دانشگاهها راهاندازی شد.
افلاطونیان تصریح کرد: واقعیت این است که آن زمان عدهای میخواستند دست در این علم زیاد نشود اما زیبایی علم به این است که گسترش پیدا کند.
مراجعات چند برابری و تبدیل یزد به قطب درمان ناباروری سبب آغاز بیاخلاقیها
وی اظهار داشت: وقتی مراجعات برای درمان که در برخی موارد بعضی از آنها حتی رایگان انجام میشد، چند برابر و یزد به قطب درمان ناباروری تبدیل شد، این بیاخلاقیها آغاز شد و معتقدم این تحریف تاریخ علم نه تنها منصفانه نیست بلکه اخلاقی نیست و نباید برای کسب پول بیشتر، به مصادره اعتبار یک استان دست زد.
سوابق فعالیتهای انجام شده و مستنداتی که در دانشگاه علوم پزشکی یزد وجود دارد، نشان میدهد که پرفسور عباس افلاطونیان به همراه گروهی از پزشکان پایهگذار علم IVF در ایران بودهاند اما از آنجا که این تیم هرگز در صدد تبلیغ و تجارت نبودهاند بلکه تعداد زیادی از IVFها را رایگان انجام دادهاند، دیگران را طمع دستاندازی به این اعتبار علمی و تحریف تاریخ علم انداختهاند.
امروز مراجعه زوجها از سراسر کشور به مرکز درمان ناباروری یزد و درمان با کمترین هزینه، خود گواه سوابق علمی و اعتبار استان یزد در زمینه درمان ناباروری است، اعتباری که بازی تجارت هرگز توان خدشهدار کردن آن را ندارد.
نظر شما