خبرگزاری مهر – گروه استانها: این روزها بهسادگی میتوان جاری شدن شعار اقتصاد مقاومتی را در رگهای مناطق محروم جنوب کرمان مشاهده کرد، کشاورزانی که تا سال گذشته بعد از برداشت محصولات کشاورزی در عمق چشمانشان فقط غم دیده میشد امسال چهره خندانشان در مزارع به چشم میخورد.
همین سال گذشته بود که قیمت گوجههای درون یک جعبه بزرگ از نرخ جعبه کمتر میشد و کشاورزان حتی برای بازپرداخت وامهای کشاورزی با مشکل مواجه میشدند.
خیارکاران باید برای هزینه برداشت خیار پول بیشتری از محصولات برداشتشده به کارگران میپرداختند و در نهایت خیارها خوراک دام میشد.
پیازهای کشاورزان به دلیل افت قیمت آنقدر در مزارع میماند که همراه با خاک شخم زده میشد و در نهایت محصولی که خرید توافقی یا تضمینی شده بود در انبارهای شهر جیرفت آنقدر بدون مصرف میماند که بوی نامطبوع تمام شهر را فرامیگرفت.
این جملات نه سیاه نمایی است نه داستان تخیلی بلکه داستان تلخی بود که هر سال در جنوب کرمان تکرار میشد، دسترنج کشاورزان فروش نمیرفت و دلالان محصولات را با قیمتهای بسیار اندک خریداری میکردند و با چندین برابر قیمت به مردم میفروختند، حملونقل محصولات به بازارهای مصرف با چالش مواجه میشد و شرکتهای بیمه باید مبالغ هنگفت به کشاورزان پرداخت میکردند.
ورق در جنوب کرمان برگشته است؛ دیگر از آن بغضها خبری نیست و همه چیز برای یک جشن بزرگ آماده است، تولید ملی رونق گرفته و اقتصاد خانوار در این مناطق دگرگون شده است
اما حالا ورق در جنوب کرمان برگشته است؛ دیگر از آن بغضها خبری نیست و همهچیز برای یک جشن بزرگ آماده است، تولید ملی رونق گرفته و اقتصاد خانوار در این مناطق دگرگونشده و حداقل در سال جاری با توجه به افزایش قیمت نهایی محصول و افزایش تقاضا، خبری از ورشکستگی محصولات کشاورزی نیست.
طبق بررسیهای خبرنگار مهر قیمت هر کیلو گوجهفرنگی در سال گذشته حتی به زیر ۱۰۰ تومان هم رسید درحالیکه همین گوجه در تهران کیلویی ۵ هزار تومان فروخته میشد اما امسال هر کیلو گوجه در کنار مزرعه ۱۵۰۰ تا ۱,۸۰۰ تومان خریداری میشود.
همچنین در سال گذشته نرخ هر کیلو پیاز و سیبزمینی تا ۸۰ تومان میرسید و در نهایت بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان خرید تضمینی میشد حالا هر کیلو پیاز ۳,۰۰۰ تومان و سیبزمینی ۷,۵۰۰ تومان در بازار به فروش میرسد.
درحالیکه قیمت هر کیلو هندوانه در کرمان ۲,۰۰۰ تومان است که سال گذشته در برخی زمانها قیمت هر کیلو هندوانه ۶۰ تومان نرخگذاری میشد.
محصولات کشاورزی کرمان ارجحیت صادراتی پیدا کردهاند
دیگر نه خبری از تجمعات اعتراضی کشاورزان است و نه جلسات متعدد در خصوص رفع مشکلات کشاورزان تشکیل میشود، پس از بارندگیهای مطلوب سال جاری که گاه تا چند برابر سال گذشته بود دشتها و مزارع جنوب کرمان که به هندوستان ایران شهره است مملو از انواع محصولات کشاورزی است، فصل برداشت محصولات مختلف یکی پس از دیگری فرا میرسد و در جادهها میتوان کامیونهای مملو از محصولات را دید که به سمت بازارهای مصرف بهخصوص در کلانشهرها در حال حرکت است.
اما این محصولات تنها به بازارهای مصرف داخلی ارسال نمیشود بلکه یکی از مقصدهای اصلی محصولات کشاورزی بازارهای خارجی است که به دلیل کیفیت مناسب و قیمت ارزان محصولات ایران از آنها استقبال مطلوبی شده است.
محمد اسماعیلی یکی از کشاورزان جنوب کرمان است که میگوید: خدا را شکر در سال جاری پس از بارندگیها شاهد افزایش تولید محصولات کشاورزی هستیم و بازار مصرف هم در داخل و هم خارج از کشور مطلوب است.
وی میگوید: در سال گذشته بهزحمت میتوانستیم محصول را در بازار داخلی به فروش برسانیم و اکثر محصولات در زمینهای کشاورزی خراب میشد اما امسال بخش قابلتوجهی از محصولات به کشورهای همسایه صادر میشود و در کنار ارزآوری برای کشور موجب بهبود وضعیت اقتصادی مردم شده است.
ستادهای اقتصاد مقاومتی در بازاریابی موفق بودهاند
وی گفت: بازاریابی مطلوبی در کشورهای مختلف شده است و بازار کسبوکار در جنوب کرمان هم در بخش کشاورزی و هم در زمینه حملونقل و صنایع وابسته بهبودیافته است.
بازاریابی مطلوبی در کشورهای مختلف شده است و بازار کسب و کار در جنوب کرمان هم در بخش کشاورزی و هم در زمینه حمل و نقل و صنایع وابسته بهبود یافته است
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم در گفتگو با مهر اظهار داشت: یکی از مشکلات عمدهای که در استان کرمان در مبحث اقتصادی روی میداد افت شدید قیمت محصولات کشاورزی و عدم رعایت الگوی کشت بود که موجب افزایش عرضه نسبت به تقاضا، دلالبازی و در نهایت مشکلات متعدد در کشاورزی جنوب کرمان میشد.
محمدرضا پور ابراهیمی افزود: یکی از اقدامات مناسبی که در استان کرمان انجام شده است تعیین معین اقتصادی برای مناطق محروم است که در نهایت به ایجاد اتاقهای فکر و رفع موانع تولید در این مناطق بر پایه توانمندیهای بومی و منطقهای منجر شد.
وی تصریح کرد: ایجاد پنجرههای جدید بازارهای مصرف بهخصوص در کشورهای همسایه منجر به بهبود وضعیت خریدوفروش محصولات کشاورزی شده به همین دلیل شاهد افزایش نرخ برخی از محصولات و در نهایت افزایش عرضه شده است و تعادل بین عرضه و تقاضا بهبود یافته است.
صادرات محصولات کشاورزی باید مدیریت شود
وی گفت: در کنار آزاد شدن صادرات محصولات کشاورزی بهخصوص مایحتاجی که جزو کالاهای اساسی مردم است دولت باید صادرات را مدیریت کند تا در کنار رونق تولید، مصرفکنندگان داخلی نیز با مشکلات کمتری مواجه شوند.
پور ابراهیمی گفت: باید مراقبت کرد که گرانی منجر به کوچک شدن سفره مردم نشود اما از سوی دیگر باید از فرصت صادرات کالاهای غیرنفتی نیز استفاده کنیم.
وی با اشاره به مشکلاتی که تحریمها ایجاد کرده است، گفت: باید از قابلیتهای اقتصادی هر منطقه در راستای خلق ثروت و ایجاد ارجحیتهای اقتصادی استفاده کنیم و در راستای ارزآوری برای کشور گام برداریم.
تولید محصولات کشاورزی صادرات محور افزایش یافته است
پورابراهیمی با اشاره به اینکه بسیاری از محصولات داخلی هماکنون زمینه صادراتی پیداکردهاند، گفت: افزایش نرخ ارز در کنار مشکلاتی که دارد موجب شده است زمینه برای صادرات محصولات داخلی افزایش یابد و از این فرصت برای کاهش صدمات نوسانات ارز باید استفاده شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: امسال شاهد گردش مالی مطلوب در بخش کشاورزی جنوب کرمان هستیم و تولید اکثر محصولات افزایش یافته است.
سعید برخوری با اشاره به اقلیم مناسب جنوب کرمان افزود: هماکنون هزاران نفر در شهرستانهای جنوب کرمان همزمان در حال کاشت، داشت و برداشت انواع محصولات هستند بهطوریکه در زمان برداشت یک محصول در مزارع مجاور کار کاشت محصول دیگر در حال انجام است.
به دلیل صادرات در سال جاری شاهد مازاد محصول و افت قیمت نیستیم
وی با اشاره به هماهنگیهای صورت گرفته گفت: هیچ مشکلی در زمینه حملونقل محصولات نیز وجود ندارد و تقاضای بازارهای خارجی برای محصولات ایرانی بالاست به همین دلیل مازاد تولید در جنوب کرمان وجود ندارد.
برخوردی بیان کرد: باوجود گرمای شدید در جنوب کرمان اما هزاران نفر در مزارع و باغها در حال کار و تلاش شبانهروزی هستند و مشکلات کمبود آب در حوزه کشاورزی نیز کاهش یافته است.
با وجود گرمای شدید در جنوب کرمان اما هزاران نفر در مزارع و باغها در حال کار و تلاش شبانه روزی هستند و مشکلات کمبود آب در حوزه کشاورزی نیز کاهش یافته است
وی ادامه داد: پیشبینی ما برداشت بیش از ۴.۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در جنوب کرمان است و در صورت هماهنگی دستگاههای مختلف بهخصوص در زمینه صادرات شاهد ارزآوری بسیار مطلوب در سال جاری خواهیم بود.
برخوردی بیان کرد: در حال حاضر شاهد برداشت انواع محصولات جالیزی و گلخانهای در جنوب کرمان و در شهرستانهای جیرفت، عنبرآباد، قلعه گنج، فاریاب، کهنوج، منوجان و رودبار جنوب هستیم.
وی در خصوص حمله ملخهای صحرایی به جنوب کرمان نیز گفت: ملخها یک تهدید کشاورزی در تمام کشورها هستند اما در جنوب کرمان جازموریان مهمترین کانون حضور ملخها محسوب میشود که در همان روزهای اول مشاهده ملخها یک فرودگاه در جازموریان احداث و کار سمپاشی هوایی و زمینی بهصورت همزمان و گسترده آغازشده و صدها گله ملخ از بین رفته است.
برخوری افزود: ملخها هنوز به مزارع و باغها راه نیافتهاند و خسارتی در این زمینه گزارش نشده است و این حشرات فقط در مراتع و دشتها دیده شدهاند که کار نابودی آنها بهصورت شبانهروزی در حال انجام است.
رونق کشاورزی در کرمان موجب شده است سود ناشی از این کسبوکار موجب بهبود زندگی و معیشت کشاورزان شود و بخش قابلتوجهی از این محصولات راهی بازارهای کشورهای عربی میشود و گردش مالی قابلتوجهی در منطقه ایجاد شده است.
نظر شما