به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، تحقیقات نشان میدهد مردم در اولین نگاه به چهره شما بعد از چشمها به دندانهای شما نگاه میکنند بنابراین لبخند زیبا نقش کلیدی در زیبایی صورت دارد و اعمال زیبایی روی دندانها برای ایجاد لبخندی زیباتر مهمترین اثر را در زیباتر کردن چهره شما خواهند داشت.
پیشرفت علم دندانپزشکی روشهای متعددی برای بهبود زیبایی دندانها معرفی کرده است: سفیدکردن دندانها، ونیر کامپوزیت، لمینیت، جراحی لثه، جراحی فک و … اما بنیادیترین تغییرات در لبخند افراد بوسیله ارتودنسی ایجاد میشود و طرح درمان ارتودنسی است که چیدمان و روابط دندانها، لب، لثه و روابط فک را بصورت دقیق و علمی تعیین میکند.
ارتودنسی چیست؟
علم دندانپزشکی ۱۰ رشته تخصصی دارد که اولین رشته ارتودنسی میباشد. تاریخچه تخصص ارتودنسی به بیش از صد سال میرسد. ارتودنسی (Orthodontics) در لغت به معنی راست کردن دندان میباشد اما این رشته به ردیف کردن دندانها محدود نمیشود و روابط دندانها در دو فک، موقعیت دندانها نسبت به بافتهای نرم صورت و روابط اسکلتی فکین را بررسی و تعریف میکند.
به بیان ساده اساس علم ارتودنسی حرکت دادن تدریجی دندانها به محل صحیح میباشد که با اعمال دقیق نیروهای سبک (کمتر از ۱۰۰ گرم) انجام میشود. اصلاح رشد فک در کودکان و آماده سازی دندانها برای جراحی فک از پتانسیلهای این شاخه از علم است.
مزایای درمان ارتودنسی
درمان صحیح توسط متخصص ارتودنسی علاوه بر زیبایی و نظم دندانها باعث ارتقای سلامت دهان و دندان فرد میشود؛ دندانهای مرتب بهتر تمیز شده و بهداشت مناسبتری خواهند داشت. درمان ارتودنسی با برقرارکردن روابط نرمال دندانها و جفت شدن صحیح دندانها به بهتر جویدن غذا کمک میکند و منجر به کارکرد صحیح و سلامت سیستم جونده شامل عضلات و مفصل فکی در بلند مدت میشود.
سن ارتودنسی
بر خلاف تصور عمومی ارتودنسی محدودیت سنی ندارد و همه افراد بزرگسال میتوانند از لبخند زیباتر و مزایای درمان ارتودنسی بهرمند شوند به شرط اینکه دندانها و بافتهای اطراف آنها از جمله لثه و استخوان در سلامت باشند. ارتودنسی بزرگسالان با محدودیتهایی همراه است. سرعت حرکت دندانها کمتر است و امکان اصلاح رشد فک وجود ندارد اما به هرحال منافع خود را از لحاظ زیبایی و سلامت خواهد داشت.
اولین مراجعه کودکان به ارتودنتیست
طبق جدیدترین استانداردهای سلامت هر کودک باید در سن شش تا هفت سالگی جهت معاینه اولیه به متخصص ارتودنسی مراجعه کند. هرچند به جز موارد خاص معمولاً در این سن درمان ارتودنسی انجام نمیشود اما آنچه بسیار حائز اهمیت است تشخیص زودهنگام مشکلات دندان و فک میباشد تا در سن مناسب با درمانهای ساده و زودهنگام ارتودنسی، کودک از درمانهای پیچیده مانند جراحی فک دربزرگسالی بی نیاز شود. در این مرحله ارتودنتیست وضعیت تکامل دندانهای شیری، دندانهای دائمی و فک را بررسی مینماید.
سن طلایی برای ارتودنسی کودکان
بطور کلی بهترین سن برای ارتودنسی کودکان حدود ۱۲ سالگی است. در این سن دندانهای دائمی بطور کامل رویش میکنند و امکان انجام ارتودنسی ثابت روی کل دندانها فراهم است. در عین حال رشد کودک هنوز ادامه دارد که به روند درمان کمک میکند. نکته مهم اینجاست که این قاعده همیشه صحیح نیست و در بعضی موارد نیاز به درمانهای زودهنگام حتی در سن هفت یا هشت سالگی وجود دارد که قطعاً در این موارد مراجعه در سن ۱۲ سالگی بسیار دیر خواهد بود.
به عنوان یک نمونه که زیاد مشاهده میشود در دختران با مشکل عقب بودن فک پایین بهترین زمان درمان حدود ۹ تا ۱۰ سالگی است و در ۱۲ سالگی مراحل بلوغ سپری شده رشد چندانی باقی نمانده و قاعدتاً اصلاح مطلوب وضعیت فک با ارتودنسی امکان پذیر نخواهد بود. نتیجه اینکه اولین مراجعه به متخصص ارتودنسی در ۱۲ سالگی به هیچ وجه اقدام صحیحی نیست و باید در مراجعه زودهنگام در شش تا هفت سالگی و معاینات سالیانه بعدی بهترین زمان درمان برای کودک تعیین شود.
طول مدت ارتودنسی
مدت درمان ارتودنسی ثابت به طور متوسط یکسال و نیم تا دو سال است اما بسته به شرایط دندانها و طرح درمان میتواند بسیار متغیر باشد. در بعضی موارد درمان در کمتر از یکسال و حتی شش ماه تمام میشود در حالی که در مواردی درمان ارتودنسی بیش از سه سال به طول میانجامد. در بعضی کودکان درمان ارتودنسی دو مرحلهای لازم است که اغلب شامل یک مرحله ارتودنسی متحرک و بعد ارتودنسی ثابت بوده، بین این دو مرحله ممکن است یک فاصله زمانی برای رویش دندانهای دائمی نیاز باشد. به طور کلی درمان ارتودنسی متحرک از ارتودنسی ثابت کوتاهتر است. فاصله جلسات درمان در اغلب جلسات حدود یک ماه است.
ارتودنسی جایگزین ندارد
به دلیل طولانی بودن درمان ارتودنسی بعضی بزرگسالان به آن راغب نیستند و در پی برطرف کردن سریع و کوتاه مدت نامرتبی دندانهای خود هستند. این افراد به درمانهای ترمیمی زیبایی مانند کامپوزیت ونیر یا لمینیت گرایش دارند اما اطلاع ندارند که از لحاظ اصول علمی این درمانها برای اصلاح نامرتبی دندانها قابل تجویز نیستند و کاربرد آنها اصلاح شکل نامناسب، شکستگی، بدرنگی و سایر مشکلات ساختاری در تاج دندان است.
بدیهی است که درمان مناسب برای کج بودن دندانها فقط ارتودنسی است و در درازمدت تأمین کننده سلامت و زیبایی پایدار برای لبخند فرد خواهد بود. تجربه نشان میدهد حل مشکل نامرتب بودن دندانها با تراشیدن دندانها و اضافه کردن به آن میتواند سلامت دندانها را به مخاطره بیاندازد و زیبایی مصنوعی مانند دندانهای طبیعی دوام طولانی نخواهد داشت و آنچه به دندان اضافه میشود مکن است بعد ازچند سال نیاز به تعویض یا بازسازی داشته باشد.
مشاوره با ارتودنتیست قبل از درمانهای دندانپزشکی
توصیه میشود قبل از انجام درمانهای دندانپزشکی با متخصص ارتودنسی مشورت کنید چون ممکن است مشکل ارتودنسی دندان داشته باشید که طرح درمان دندانپزشکی را تحت تأثیر قرار دهد. یک مورد شایع این است که در مواردی برای ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان وجود دارد و ممکن است یک دندان خراب در طرح درمان ارتودنسی کشیده شود و نیازی به درست کردن آن نباشد یا فضای دندانی که قبلاً کشیده شده ممکن است با ارتودنسی بسته شود و نیاز به جایگزینی دندان با ایمپلنت نباشد.
قاعده دیگر اینکه پروتز (دندان مصنوعی) ثابت از جمله روکش یا ایمپلنت باید بعد از ارتودنسی انجام شود چرا که حین درمان ارتودنسی دندانها جابجا شده و موقعیت دندانها تغییر میکند. نتیجه اینکه طرح درمان دندانپزشکی باید بر اساس طرح درمان ارتودنسی پایه ریزی شود.
دکتر ارتودنسی یا متخصص ارتودنسی دندانپزشکی است که به تشخیص و درمان ناهنجاریهای دندان و فک میپردازد. متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست فردی است که بعد از حدود ۶ سال تحصیل در رشته دندانپزشکی و کسب درجه دکترا در دوره تخصص ارتودنسی به مدت سه الی چهار سال شرکت کرده و دانش ومهارت لازم جهت تشخیص و درمان ناهنجاریهای دندان و فک را کسب نموده است. بنابر این متخصص ارتودنسی دندانپزشک هم هست (اصطلاحاً جراح – دندانپزشک) پس در انتخاب درمانگر حتماً به عنوان «متخصص» دقت داشته باشید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ارتودنسی و دندانپزشکی به وبسایت دکتر احسان ابوئی مهریزی دکتر متخصص ارتودنسی تهران و ناهنجاریهای فک مراجعه کنید.
این مطلب، یک خبرآگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما