خبرگزاری مهر - گروه استانها: با نزدیک شدن به آغاز انتخابات مجلس، اشخاصی که فکر نشستن بر صندلی مجلس را در سر دارند از سمت های دولتی خود کناری گیری کرده و در حال برنامهریزی برای حضور پر رنگ در انتخابات پس از تایید صلاحیت شدن هستند.
حامیان برخی از این افراد بعضاً اقدام به آغاز تبلیغات انتخاباتی قبل از زمان مقرر اعلام شده از سوی شورای نگهبان کرده اند، این افراد با حضور در محافل خصوصی و عمومی به طرق مختلف کاندیدای احتمالی مورد نظر را تبلیغ می کنند.
تبلیغات انتخاباتی تا آنجا پیش رفته که برخی از کاندیداهای احتمالی سعی می کنند در جلسات و همایش های مختلف که تا حدودی به شغل گذشته و یا سوابقشان مرتبط است شرکت کنند و از تریبون این گونه جلسات به صورت غیر مستقیم بهره برداری انتخاباتی ببرند.
فضای مجازی فضای برای اظهارنظرهای کاندیداهای احتمالی
فضای مجازی شاید یکی از فضاهای فوق العاده مورد توجه کاندیداها است که در ماههای اخیر به صورت مستقیم تبلیغات کاندیداهای احتمالی در آن آغاز شده است و حتی برخی افراد هم با عنوان فعال رسانه ای، فعال سیاسی، اقتصادی، اجتماعی در گروه های مختلف واتساپ، تلگرام، اینستاگرام و سایر فضاها اقدام به حمایت های مستقیم و غیر مستقیم از کاندیداهای مورد نظر خود دارند.
انتشار تصاویر عملکردی این کاندیداها در فضای مجازی به وفور قابل مشاهده است. شاید نبود نظارت و حتی قانون مشخص و بازدارنده موجب شده تا کاندیداها و حامیانشان بعضاً اظهارنظرهای جنجالی و بحث برانگیز بر عملکرد دولت و حتی نمایندگان حال حاضر مجلس و مدیران داشته باشند و به نوعی افکار و گفته های تبلیغاتی خود را در این فضای چالشی مطرح می کنند.
این فضا آنچنان مورد توجه کاندیداها قرار گرفته است که هر روزها شاهد ایجاد گروه ها و کانال های زیاد تبلیغاتی در فضای مجازی هستیم. به گونه ای که برخی از نامگذاری ها در گروه ها نشانی از شعارهای تبلیغاتی کاندیداهای احتمالی در آینده را دارد.
طبق قوانین انتخاباتی که به عنوان ماده ۵۶ مکرر دو به قانون الحاق شد فعالیت تبلیغات انتخاباتی نامزدها ۱۵ روز قبل از اخذ رأی آغاز و تا ۲۴ ساعت قبل از اخذ رأی ادامه مییابد و هرگونه فعالیت تبلیغات داوطلبان خارج از مهلت مقرر جرم محسوب میشود و مرتکب به مجازات درجه شش قانون مجازات اسلامی به استثنای حبس محکوم میشود.
قوانین نظارتی مبهم بر شبکه های اجتماعی
بر اساس این قانون مصوب شده در مجلس، وزارت کشور مکلف است که پیش از صدور دستور شروع انتخابات از طریق استانداریها، فرمانداریها و بخشداریها در تمامی مناطق کشور هرگونه تبلیغات انتخاباتی پیش از زمان مقرر در این ماده را مورد بررسی قرار داده و گزارش آن را به شورای نگهبان و مراجع قضایی ارسال کند. همچنین انجام هر عمل تبلیغاتی پیش از زمان مقرر از طریق شبکههای اجتماعی و فضاهای مجازی نیز مشمول مجازات میشود.
این در حالی است که علیرغم اینکه هنوز ثبت نام از افراد واجد شرایط برای شرکت در انتخابات آغاز نشده است شاهد تبلیغات غیر مستقیم هستیم چه بسا افرادی که این روزها در محافل خصوصی، عمومی و فضای مجازی اقدام به تبلیغات هستند در مراحل تایید صلاحیت ها مورد تایید شورای نگهبان قرار نگیرند.
برخی از کاندیدا های احتمالی با حضور در مراسمات مختلفی نظیر مراسم ترحیم و مراسمات مذهبی اقدام به تبلیغات میکنند و برخی دیگر نیز با پر رنگ نشان دادن خود در بسیاری از عرصههای فرهنگی و هنری سعی در شناساندن خود دارند که جزو تخلفات انتخاباتی محسوب میشود و احتمال رد صلاحیت فرد وجود دارد.
همچنین تبریک اعیاد و مناسبتها با درج نام و اظهارنظر تند درباره یک دغدغه عمومی و مهم از جمله تبلیغات انتخاباتی نامحسوس محسوب میشود که این روزها به صورت پر رنگی در فضای مجازی دست به دست می شود.
سهولت راه اندازی کانال، سایت، وبلاگ و صفحات تبلیغاتی در شبکههای اجتماعی به نسبت سایر رسانهها و مطبوعات یکی از دلایل استفاده این جریانات و اشخاص از فضای مجازی است و از آنجایی که قانون روشن و جامعی برای کنترل این شبکهها به طور کامل در کشور وجود ندارد و نهادهای ناظر هنوز موفق به پیدا کردن راهی برای کنترل این فضا نشدهاند؛ کاندیدا ها سعی دارند به این فضا وارد شوند تا در صورت تخلف نیز راههای فرار از قانون زیادی برای آنها وجود داشته باشد.
استفاده از فضای مجازی فرصت مناسبی برای نظام در راستای ایجاد شور و نشاط انتخاباتی در جوانان محسوب میشود که با مدیریت خوب و رعایت قوانین و اخلاق انتخاباتی از طرف رقبای محترم و هواداران آنها باید از این فرصت استفاده کرد.
یکی از پررنگترین موارد تخلفات انتخاباتی که در همه دورهها وجود داشته، تخریب رقبا در عرصه فعالیتهای انتخاباتی است. به دلیل شرایط خاصی که در فضای مجازی حاکم است این موضوع بسیار راحتتر و با فراوانی بیشتری انجام میگیرد.
این موارد تخریبی (عکس، فیلم و مطلب) به راحتی و به سرعت در میان طیفی گسترده از مخاطبان شبکههای اجتماعی منتشر میشود و پاسخدادن و تکذیب آن نیز نمیتواند آثار آن را به راحتی از از بین ببرد.
با توجه به گفته برخی از تحلیلگران انتخابات این دوره مجلس یکی از مهمترین دوره انتخابات در تاریخ ایران محسوب میشود فضای رسانهای نمیتواند سنجش مناسبی برای شناسایی فرد مناسب باشد و اطلاعاتی که در این فضا در اختیار مخاطبان قرار میگیرد اغلب سطحی بوده و اگر تحقیقات در فضای مجازی برای رای دادن از سوی مخاطبان صورت بگیرد، یک تحقیقات سطحی بوده و در نهایت به انتخاب سطحی نیز منجر خواهد شد.
در ماههای اخیر برخی از نمایندگان مجلس هم حضوری پر رنگ تر در بین مردم گرفته اند و تیم های تبلیغاتی و رسانه ای این نمایندگان در سال آخر فعالیت نمایندگان حضوری فعال تر دارند. نمایندگانی که در سه سال گذشته فعالیت خیلی کمتر داشته و بیشتر سعی داشتند از تهران و در دفتر کار خودشان مشکلات را رصد کنند.
نظر شما