خبرگزاری مهر – گروه استانها: جویبار از یک سو با مشکل کمبود آب کشاورزی مواجه است و از سوی دیگر مدیریت نشدن آبهای سطحی، سبب هدررفت آب و یا آبگرفتگی روستاها و مزارع میشود.
سال هاست که مسئولان مهمترین مشکل و چالش شهرستان جویبار را کمبود آب کشاورزی و آب شرب بیان میکنند و هر ساله جلسات بی شماری با حضور مسئولین شهرستان و استانی برای رفع مشکل آب کشاورزی برگزار میشود و در نهایت هم بدلیل کمبود اعتبارات راهکار خاصی برای حل این معضل ارائه نمیشود.
دیدن افرادی از روستای فوتم علیای جویبار که در چله تابستان پشت در اتاق مسئولان ایستاده اند تا مشکل آب گرفتگی مزارع روستایشان را مطرح کنند، تعجب آور است، از اینرو در یکی از روزهای گرم تابستان روانه این روستا شدیم.
یکی از اعضای شورای روستای فوتم علیا در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حدود ۲۰۰ سال پیش کانالی به عرض ۸ متر توسط مردم همین منطقه برای انتقال آب به مناطق پایین دست احداث شد، گفت: متأسفانه چند سال پیش برای توسعه آب بندان بخشی از این کانال قدیمی را تخریب و حالا کشاورزان چندین روستا در فصل کشاورزی با مشکل آب گرفتگی اراضی خود مواجه هستند.
متأسفانه چند سال پیش برای توسعه آب بندان بخشی از این کانال قدیمی را تخریب و حالا کشاورزان چندین روستا در فصل کشاورزی با مشکل آب گرفتگی اراضی خود مواجه هستند
محمد علیزادهاظهار داشت: هر ساله چند صد هکتار از اراضی و باغات کشاورزان با مشکل مواجه هستند، تنها سوال من از مسئولان این است که گناه این مردم زحمت کش که در ایام گرم سال برای کسب رزق و روزی حلال زحمت می کشند چیست؟
وی در ادامه تصریح کرد: متأسفانه این مشکل تنها به فصل کشاورزی برنمی گردد، بلکه در زمستان نیز بیش از هزار خانوار از روستاهای پایین دست منطقه جویبار با مشکل عبور و مرور مواجه هستند.
این عضو شورای روستای فوتم علیا صحبتهایش را با این سوال که کجاست گوش شنوایی که به درد مردم توجه کند، ادامه داد: قرار بود ۱۲ سال پیش زیر آب بندان برای انتقال آب لوله گذاری شود اما تاکنون هیچ اقدامی در این روستا انجام نشده است.
علیزاده خاطر نشان کرد: این لوله گذاری زیر آب بندان هزینه چندانی ندارد، اگر مسئولان توان اجرای این کار را ندارند، اهالی همین روستا حاضرند با هزینه شخصی خود این کار را بعد از ۱۲ سال به سرانجام برسانند.
وی با اشاره به اینکه در مجموع ۲۰۰ متر لوله گذاری و در مدت ۴ روز این کار انجام میشود، گفت: بنده چندین بار به مسئولین مربوطه مراجعه کردم اما مرا بعنوان اخلال گر متهم کردند در حالی که بنده به عنوان عضو شورا تنها به دنبال احقاق حق مردم این روستا بودم.
در ادامه یکی از کشاورزان روستای فوتم علیا در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه انتهای کانال انتقال آب مسدود شده است، گفت: در تابستان با مشکل آب گرفتگی زمینهای کشاورزی و در زمستان نیز با مشکل عبور و مرور در خیابانها مواجه هستیم.
عباس عباسی بیان کرد: چند سال پیش حدود ۵۰ میلیون تومان برای احداث دستگاه پمپاژ برای انتقال آب هزینه شده اما الان مدتی است این موتورخانه تعطیل است و هرروز شاهد خسارت محصول برنج خود هستیم.
وی تصریح کرد: اگر این دستگاه پمپاژ به کار گرفته شود مشکل آب گرفتگی چندین هزار هکتار و حتی آب گرفتگی جاده روستای بیزکی نیز حل میشود.
یکی دیگر از اهالی روستای فوتم علیا با اشاره به اینکه چند وقت دیگر کشاورز باید محصول برنج خود را برداشت کند، گفت: با این حجم آب موجود در زمینها، هر کشاورز برای جمع آوری محصول خود باید به صورت سنتی چندین کارگر را به کار بگیرد که این کار هزینه چند برابری را برای کشاورزان این منطقه به همراه خواهد داشت.
ذوالفعلی جباری یادآور شد: مسیر این کانال از قائمشهر آغاز و به مناطق پایین دست ادامه داشت اما شورای وقت با قدرت خود این مسیر قانونی را برای توسعه آب بندان تخریب کرد و امروز بیش از ۶۰ هکتار از اراضی شالیزاری این روستا با مشکل آب گرفتگی مواجه هستند.
با توسعه آب بندان که توسط اهالی همان منطقه احداث شد یک قسمت این کانال مسدود شد و امروز شاهد آب گرفتگی زمینهای کشاورزی هستیم
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار در خصوص مشکل آب گرفتگی اراضی روستای فوتم علیا گفت: در گذشته کانال انتقال آب که از قائمشهر آغاز و به مناطق پایین دست شهرستان وصل میشد با توسعه آب بندان که توسط اهالی همان منطقه احداث شد یک قسمت این کانال مسدود شد و امروز شاهد آب گرفتگی زمینهای کشاورزی هستیم.
علی شعبانی با بیان اینکه در دونقطه این آب بندان زیرگذر نصب شده است، اظهار داشت: بعد از هر بار لایروبی، سطح زیرگذرها با آببندان همسطح نخواهد شد و همین مسئله در انتقال آب مشکل ایجاد کرده است.
وی گفت: نصب لوله بتنی زیر آب بندان با هزینههای گزافی همراه است و در آینده لایروبی آب بندان و رفع رسوب این لوله گذاری که طول آن حدود ۲۸۴ متر میشود یکی دیگر از مشکلاتی است که باید به آن توجه کرد.
شعبانی با بیان اینکه در رفع این مشکل باید مسائل فنی لحاظ شود افزود: در گذشته ایستگاه پمپاژی توسط جهاد کشاورزی با دو پمپ قوی در این روستا احداث شده اما امروز به خاطر مسائلی که ما اطلاع نداریم، کار این پمپاژ متوقف شده است.
مدیر جهاد کشاورزی جویبار بیان کرد: پایین بردن زیرگذرها، جابجایی مرز آب بندان ها و وصل شدن دوسر کانال آب از راهکارهای حل مشکل آب گرفتگی اراضی و باغات این روستا است.
نظر شما