گزارش تحلیلی؛

عملیات برق آسای ارتش سوریه برای فتح ادلب

عملیات برق آسای ارتش سوریه برای فتح ادلب

نقض مکرر آتش بس در ادلب از سوی گروههای تروریستی سبب لبریز شدن صبر دمشق شد و ارتش سوریه اعلام کرد که نبرد سهمگینی را علیه این گروههایی که فقط زبان زور را می فهمند، آغاز می کند.

خبرگزاری مهر-گروه بین الملل: روسیه و ترکیه با امضای توافق سوچی در شهریور ۱۳۹۷ بر ایجاد مناطق کاهش تنش در مناطق شمالی سوریه تاکید کردند و بر اساس این توافق قرار شد در امتداد خطوط حائل بین معارضان مسلح سوری و ارتش سوریه (در ادلب)، محدوده غیرنظامی(عاری از سلاح) به عمق ۱۵-۲۰ کیلومتر ایجاد شود و این محدوده را واحدهای گشت سیار ارتش ترکیه و پلیس نظامی روسیه کنترل کنند.

آتش بسی که دوام نیاورد

پنجشنبه گذشته یک منبع نظامی سوری از موافقت دولت سوریه با برقراری آتش بس در منطقه کاهش تنش در ادلب خبر داد؛ البته مشروط به اینکه همه بندهای توافقنامه سوچی درباره منطقه کاهش تنش در ادلب اجرا شود و تروریست ها ۲۰ کیلومتر از خط مرزی منطقه کاهش تنش فاصله بگیرند و تسلیحات سنگین و نیمه سنگین خود را از این منطقه خارج سازند. آرامش شکننده ای در همه محورها برقرار شد اما هیچ نشانه ای از عقب نشینی تروریستهای جبهه النصره مشاهده نشد.

دمشق از همان ابتدا اعلام کرد که  فرصت اجرای توافق و خروج گروههای مسلح و سلاحهای آنها داده می شود و این زمان دارد و صبر دولت سوریه هم اندازه ای دارد و دمشق بر بازپس گیری ادلب و غلبه بر تروریستها اصرار دارددمشق از همان ابتدا اعلام کرد که  فرصت اجرای توافق و خروج گروههای مسلح و سلاحهای آنها داده می شود و این زمان دارد و صبر دولت سوریه هم اندازه ای دارد و دمشق بر بازپس گیری ادلب و غلبه بر تروریستها اصرار دارد.

همانطور که پیش بینی می شد این آتش بس زیاد دوام نیاورد  و کارشناسان هم با دیده تردید به آن نگریسته بودند. قبلا هم قرار بود که آنکارا سلاح های سنگین گروههای مسلح را از آنها بگیرد اما عملا کاری از پیش نرفت و تروریستهای جبهه النصره هم به هیچ توافقی پایبند نماندند و با چراغ سبز حامیان خود حملات سنگینی به مواضع ارتش سوریه انجام دادند و برخی مناطق را به کنترل خود درآوردند.

«بوریس دولگوونا» کارشناس مرکز مطالعات عربی و اسلامی وابسته به موسسه مطالعات شرق آکادمی علوم سوریه در این باره به اسپوتنیک گفت: «باید یادآور شوم که در منطقه ادلب منطقه کاهش تنش براساس توافق میان روسیه و ترکیه ایجاد شد و ترکیه باید به شروط خود عمل می کرد؛ اما نتوانست کاری از پیش ببرد».

دمشق اعلام کرده بود که هرگز ادامه شرایط کنونی ادلب را نمی پذیرد و امروز ارتش سوریه با صدور بیانیه ای اعلام کرد که که گروههای تروریستی با آتش بس در منطقه کاهش تنش در ادلب مخالفت کردند و حملاتی به غیرنظامیان در مناطق امن اطراف آن انجام دادند.

در این بیانیه آمده است: باوجود موافقت ارتش سوریه با آتش بس در منطقه کاهش تنش در ادلب از اول ماه اگوست جاری اما گروههای تروریستی مسلح به آن پایبند نماندند و حملاتی به غیرنظامیان انجام دادند. ادامه اجازه نظام ترکیه به ادوات و مزدوران تروریستش در ادلب برای حملات و تجاوزات گواهی بر خط مشی ویرانگرانه آنکارا و نادیده گرفتن تعهدات توافق سوچی در ادلب است که این موضوع به تقویت مواضع تروریستها و گسترش خطر تروریسم در اراضی سوریه منجر شده است.

ارتش سوریه بیان کرد: از آنجایی که موافقت با آتش بس مشروط به اجرای تعهدات آنکارا در توافق سوچی بود و این محقق نشد از این رو ارتش سوریه عملیات جنگی خود ضد تروریستها را از سر می گیرد و به حملات آنها پاسخ می دهد و این بر اساس عمل به وظیفه خود در حمایت از ملت سوریه و تضمین امنیت آن است.

گزینه نظامی تنها راه بازپس گیری ادلب است

همانطور که پیش بینی می شد گزینه نظامی گویا تنها راه بازگشت ادلب به آغوش سوریه است و ارتش سوریه نبرد سهمگینی را در ادلب آغاز خواهد کرد. دمشق آماده بازپس گیری استان ادلب و حومه ادلب و سپس حرکت به سوی شرق فرات برای باز پس گیری آن می‌شود. تروریست‌هایی که در حومه دمشق و غوطه شرقی و حومه غربی دمشق بودند؛ گروههای تروریستی تا به دندان مسلحی بودند که در تونل‌ها و استحکامات زیرزمینی قرار داشتند و همچنین تروریست‌هایی که در جنوب سوریه و مناطق دیگر بودند، هرگز فکر نمی‌کردند که ارتش سوریه بتواند این مناطق را از دست آنها خارج کند؛ اما ارتش سوریه آنها را بیرون کرد و این قطعاً درباره ادلب و گروه‌هایی که در شرق فرات هستند، نیز رخ خواهد داد.

آشنایی با ادلب

استان ادلب از شمال به ترکیه، از شرق به حلب و از جنوب به استان حماه و از غرب به استان لاذقیه محدود می‌شود. ادلب هفتمین استان سوری از نظر مساحت است و تعداد ساکنان آن قبل از ۲۰۱۱ حدود یک میلیون و پانصد هزار نفر بود.

شهرهای مهم این استان ادلب، معره النعمان، جسرالشغور، اریحا و حارم هستند. این استان باغات زیتون زیادی دارد و بخش اعظم زیتون سوریه در این استان است. ادلب از تنوع جغرافیایی برخوردار است کوه‌های حارم، الاربعین و الزاویه و نیز دشت‌های حاصلخیزی دارد که دارای منابع آب‌های زیرزمینی است.

گروههای تروریستی که در ادلب حضور دارند

گروههای تروریستی مختلفی در ادلب حضور دارند که مهمترین گروه‌ها عبارتند از هیئت تحریر الشام که جبهه النصرهنامیده می‌شود و نامش را به هیئت التحریر الشام تغییر داده است این گروه به ویژه از جولای ۲۰۱۷ بیشترین نفوذ رادرادلب به دست آورده است.

از دیگر گروه‌ها در ادلب جیش البادیه و الملاحم است که دو گروهی کوچک هستند که در جنوب ادلب می‌جنگند. در ۱۱ ژانویه ۲۰۸ جیش الملاحم با صدور بیانیه ای اعلام کرد که در کنار جیش البادیه در جنوب ادلب می جنگد.

حزب الترکستانی الاسلامی از دیگر گروههای تروریستی وابسته به القاعده است که شکل گیری آنها در استان شینجیانگدر شمال غرب چین است اما در سوریه حضور دارند. این گروه دارای ابزاری رسانه‌ای مانند شبکه ویژه تلگرامی هستند که بیانیه‌ها و فعالیت خود را از این طریق منتشر می‌کنند.

گروه تکفیری داعش که بر روستاها و شهرک‌هایی میان حماه و ادلب مسلط است و آنها را از هیئت تحریر الشام گرفت است.

همچنین گروههای دیگری مانند احرار الشام، که هیئت تحریر الشام در جولای ۲۰۱۷ بر مناطق آنها مسلط شد، جنبش موسوم به نورالدین زنگی، جیش الاحرار، فیلق الشام، جیش العزه (بخشی از ارتش آزاد سوریه) و برخی گروههای کوچک‌تر در ادلب حضور دارند.

به هر حال عهدشکنی تروریستها و حملات به مواضع ارتش سوریه و مناطق مسکونی اطراف منطقه کاهش تنش ادلب در واقع فرصت طلایی که تروریستها می توانستند برای نجات خود از آن استفاده کنند را از بین برد و باید منتظر حملات سهمگین ارتش سوریه در ادلب باشیم.

شمارش معکوس برای فتح ادلب آغاز شده است

شمارش معکوس برای آغاز حملات برق آسای ارتش سوریه به تروریستها شروع شده است به ویژه که توافق سوچی میان روسیه و ترکیه راه به جایی نبرده است و ترکیه تاکنون در قبال حملاتی که تروریست‌ها از منطقه عاری از سلاح علیه ارتش سوریه و مناطق اطراف آن انجام می‌دهند، واکنشی نشان نداده است.

سه مانع در برابر اقدام نظامی در ادلب وجود داردسه مانع در برابر اقدام نظامی در ادلب وجود دارد؛ نخست، بُعد انسانی که ارتش سوریه تا حد ممکن تلاش می‌کند که ادلب را بدون اقدام نظامی آزاد کند زیرا به جان غیرنظامیان توجه دارد. دوم، تلاش گروههای تروریستی برای انجام حملات شیمیایی و کشتن شمار زیادی از غیرنظامیان و برانگیختن افکار عمومی بین المللی علیه دمشق و سوم، بازی‌های ترکیه که خود را حامی مردم سوریه در ادلب معرفی می‌کند.

عملیات ادلب آسان نیست و نیاز به عملیات نظامی دقیق و قوی دارد زیرا هم از سویی افراطی ترین گروه‌ها از همه جای سوریه در این منطقه لانه کرده اند و از سویی آمریکا و متحدان منطقه‌ای آنها تمام تلاش خود را برای ممانعت از موفقیت ارتش سوریه به کار خواهند بست.

اما فارغ از دشواری‌های نبرد و کارشکنی‌ها آمریکا و متحدانش، نبرد ادلب نبردی سرنوشت ساز است زیرا به شکل نهایی اوضاع را مشخص می‌کند زیرا هر که از نظر نظامی برنده باشد از حیث سیاسی هم برنده خواهد بود. ارتش سوریه با حمایت هوایی روسیه آماده عملیات برق آسا برای آزادسازی ادلب است.

با آزادسازی ادلب برگه برنده و عامل فشار ضد ارتش سوریه از دست گروههای مسلح و حامیان آنها خارج می‌شود. با آزادسازی ادلب، دولت سوریه به شرایط قبل از بحران باز می‌گردد و مفهومش این است که کسانی که جنگی چند ساله علیه سوریه را به راه انداختند دست خالی باز خواهند گشت و دمشق پیروز از این جنگ خارج خواهد شد و این را آمریکایی‌ها نمی‌خواهند.

ادلب پایگاه شورشیان و تروریست‌هایی است که از همه مناطق در آن گرد آمده اند. ادلب با پیچیدگی‌های بسیاری نسبت به جبهه‌های قبلی همراه است و پیشگویی درباره روند تحولات میدانی دشوار است و باید منتظر روزهای آتی ماند اما عزم دمشق بر سیطره بر همه مناطق سوریه است.

کد خبر 4685711

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha