دختران و پسران شرقي به ويژه ايرانيان امروزه بعضا ميان باورهاي سنتي خود دچار سردرگمي شده اند و براي رهايي از وسوسه هاي دروني ، رو به سوي دوستيهاي مخرب با جنس مخالف خود مي آورند و راه هايي را انتخاب مي كنند كه شايد در مدتي كوتاه عطش آنها از بين ببرد ولي متاسفانه پيامدهاي اجتماعي آن مي تواند بسيار ناگوار باشد .
تبعيض هاي خاصي كه در جامعه بين دختران و پسران در استفاده از امكانات جامعه وجود دارد و همچنين ديدگاههاي سنت گرايانه كه برخي خانواده ها بر فرزندان خود اعمال مي كنند باعث مي شود كه گاه جوان براي رهايي از اين حالت و يا براي هيجان بخشيدن به اين تنهايي روابطي پنهاني را خارج از چارچوب عرف جامعه شروع كند كه اين امر مي تواند آسيب هاي اجتماعي فراواني را به بار آورد.
موانع ازدواج عاملي در افزايش دوستي هاي دختران و پسران
امير فرهادي دانشجوي سال سوم حقوق با انتقاد از فضاي حاكم بر روابط دختر و پسر در جامعه مي گويد: امر ازدواج موضوعي اجتناب ناپذير و مورد تاكيد شرع و عرف همگان است و پيش زمينه اين امر طبيعي لزوما يك آشنايي اوليه بين دختر و پسر مي باشد كه بهترين بستر براي اين آشنايي مراكز مختلف نظير دانشگاه و محل كار است ولي متاسفانه به دلايل مختلف اين مراكز جاي خود را به پاركها، خيابانها و آشنايي هاي تلفني داده است.
فرزانه اميرمنش ورود به يكباره برخي وسايل ارتباط جمعي مانند اينترنت وماهواره را به جامعه ايران بدون آمادگي لازم عاملي مهمي در افزايش روابط دختر و پسر مي داند و در اين زمينه مي گويد : ورود اينترنت و ماهواره در خانواده ها زمينه ارتباط دختران و پسران را دو چندان كرد به نحوي كه ديگر دختران يا پسران براي ايجاد ارتباط با جنس مخالف خود به زحمت چنداني نمي افتند و در مدت زمان كوتاهي پايه دوستي خود را با چندين نفر محكم مي كنند .
محسن محبي فارغ التحصيل رشته هنر نيز با اشاره به مشكلات ازدواج در ايران مي گويد : موانع ازدواج عاملي در كاهش اين امر پسنديده در جامعه شده است و در مقابل جوانان براي جبران اين خلاء رو به دوستي هاي تفنني مي آروند تا بتوانند تا حدي خود را ارضا كنند.
مريم عاشوري با داشتن نظري متفاوت با ديگران مي گويد : دوستي بين دختران و پسران اگر به منظور شناخت از يكديگر انجام شود اشكالي ندارد البته اين دوستي ها و رابطه هابين دختران و پسران مورد قبول خانواده ها و جامعه ما نيست .
ارتباط مناسب دختران و پسران در محيطهاي علمي قابل توجيه است
يك روانشناس در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ارتباط بين دختران و پسران را متفاوت و بستگي به ويژگي هاي اجتماعي آنها مي داند و معتقد است : در برخي مواقع ارتباط مناسب و سازنده بين دختران و پسران بدون در نظر گرفتن محدوديتهاي خانوادگي و اجتماعي و شرعي در محيطهاي علمي و فرهنگي قابل توجيه است و مانعي در آن ديده نمي شود.
دكتر علي ميرزا بيگي مي افزايد : محيط هاي دانشگاهي در برخي مواقع ارتباط هاي نزديكي را بين دختران و پسران ايجاد مي كند كه نمي توان آن را باعث به وجود آمدن انحرافات اخلاقي و اجتماعي دانست زيرا ممكن است چنين ارتباطي فقط براي امر ياد گيري و كمك درسي صورت گيريد .
وي مي گويد : همانطوركه امكان دارد ارتباط نامناسب و خلاف اصول شرعي دختر و پسر اثرات نامطلوب و فسادهاي اخلاقي به همراه داشته باشد ممكن است حتي قطع ارتباط مناسب منجر به پيدايش پيامدهاي منفي و غير قابل جبران شود .
وي با اشاره به مخالفت و برخورد خانواده ها با چنين روابطي مي گويد : نوع فرهنگ و تفكر ايراني اجازه روابط خارج از عرف دختران و پسران را نمي دهد و ما چنين روابطي را خلاف اصول شرعي و دين خود مي دانيم و معتقديم كه اين روابط مي تواند در آينده فرزندانمان اثرات سويي داشته باشد.
اين استاد دانشگاه ادامه مي دهد: بايد تحقيقات عملي و گسترده اي توسط كارشناسان در اين ارتباط انجام شود زيرا ممكن است نتايج تحقيقات مفيد و يا حتي مخرب تر از آنچه باشد كه به نظر مي رسد.
ميرزا بيگي مي گويد : متاسفانه برخي جوانان گمان مي كنند كه ارتباط آنها با جنس مخالف خود مي تواند منجر به ازدواج آنها شود در صورتيكه تمام ار تباط ها ميان دختران و پسران به ازدواج نمي انجامد و اگر ازدواجي در اين ميان صورت گيرد در اكثر مواقع ناموفق خواهد بود اما نمي توان مدعي شد كه هميشه اين نوع ازدواجها ناموفق باشد .
وي مي افزايد : جوانان را نبايد آنچنان محدود ويا رها كرد كه باعث آسيب پذيري آنان شود بلكه بايد آنان را به سوي يك ارتباط سازنده و مفيد راهنمايي و هدايت كرد .
عضو هيات علمي دانشگاه تهران تاكيد مي كند : بايد در مدارس و خانوادها آموزش هاي لازم در خصوص ارتباط درست و شايسته و مطابق اصول شرعي و فقهي بين دختران و پسران صورت بگيرد تا جوانان از آينده ارتباطات خود مطلع شوند .
كم رنگ شدن ارتباط والدين و فرزندان عاملي در گسترش دوستيهاي مخرب
يك كارشناس امور جوانان نيز در اين زمينه مي گويد : طبق اصول ديني و شرعي حريم خاصي بايد بين زن و مرد وجود داشته باشد و شرع و اصول فقهي حساسيت زيادي در اين زمينه دارد و مردم جامعه ما نيز طبيعتا بنا بر اصول ديني و فقهي موافق اين اصول هستند.
مشكيني مي افزايد : اگر امروزه خانواده ها تا حد محدودي نظارت خود را از فرزندان خود كاهش دهند شرايط نامناسبي در جامعه بوجود خواهد آمد و انحرافات اجتماعي و اخلاقي شدت پيدا خواهد كرد .
وي با اشاره به انحرافات موجود گفت : در حال حاضر شدت انحرافات و آزادي عمل در بين جواناني كه در تهران زندگي مي كنند بيشتر از شهرستانها است و اين افراد در معرض انحرافات و فساد بيشتري قرار دارند.
مشكيني مي افزايد : نبود دوستي و ارتباط صميمي بين فرزندان و والدين باعث شده تا متاسفانه امروزه جوانان دنياي گمشده خود در خانواده را لابلاي اين روابط پيدا كنند.
مشكيني مي گويد : بر خلاف عده اي كه معتقدند خانواده ها و جامعه محدوديتهاي شديدي را براي جوانان ايجاد كرده اند بايد بگويم كه در حال حاضر قشر محدودي فرزندان خود را محدود مي كنند و امروزه خانواده ها محدوديت چنداني براي فرزندان خود اعمال نمي كنند.
وي خاطر نشان مي كند : ارتقاي سطح آگاهي جوانان و خانواده ها نسبت به اصول و عقايد ديني و مذهبي مي تواند نقش مهمي در كنترل روابط دختران و پسران در سطح جامعه داشته باشد.
نظر شما