محمدرضا جمالی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به مصوبه اخیر مجمع تشخیص مصلحت نظام مبنی بر ممنوعیت تغییرات گسترده مدیران بر اساس دیدگاههای سیاسی، اظهارداشت: در جوامعی که از ثبات و استحکام برخوردار هستند تغییر مدیریت ها تزلزلی در ارکان مدیریتی ایجاد نمی کند، به طوریکه تغییر مدیریت در جوامع غرب رایج است.
وی توضیح داد: در این گونه مدل ها بدنه مدیریتی و کارشناسی تغییر نمی کند، زیرا بیش از حاکم بودن دیدگاهها و سلایق شخصی این قانون است که حاکم است.
جمالی افزود: اما در کشور های درحال توسعه به دلیل رایج بودن دیدگاههای فردی و دست دوم بودن قانون شاهد تغییر مسئولان و پرسنل دستگاهها با تغییر گروهها و جناح های حاکم هستیم.
وی تصریح کرد: مجمع به این ارزیابی و جمع بندی رسید که مصوبه ای را بگذراند که با تغییر ترکیب مجلس و رئیس جمهور بدنه کارشناسی مجموعه ها تغییر نکند، اگر در حوزه های کارشناسی، نظر و دیدگاههای شخصی افراد با روی کارآمدن به مدت چند سال، اعمال گردد، کشور دچار لطمه خواهد شد.
مدیرمسئول روزنامه جوان با بیان اینکه نسبت به اجرایی شدن این مصوبه مجلس تردید وجود دارد، تاکید کرد: مجمع بیش از اینکه به این بند مصوب اهمیت دهد باید به دنبال ضمانت اجرای آن باشد، زیرا تنها در صورت اجرای درست این مصوبه است که می توانیم امیدوار باشیم در کشور ما بیش از حاکم شدن نظرات و دیدگاههای افراد، این قانون است که حکومت می کند.
وی گفت: از ابتدای انقلاب تاکنون با تغییر مسئولیت ها کل ارکان تغییر کرده است و این تغییرات منوط به دسته و گروه خاصی نیست و به نوعی تا کنون درکشور ما مرسوم بوده است ، این عبارت که تغییرات در کشور پس از جابه جایی دولت ها "تغییرات اتوبوسی" است همواره شنیده شده و امروز هدف مجمع تشخیص مصلحت با این مصوبه، جلوگیری از این نوع اقدامات است.
جلالی با بیان اینکه هیچ ایرادی در تطابق دیدگاه مدیران منصوب با رئیس جمهور یا هر مسئول دیگری نیست، تصریح کرد: تغییرات و جابه جایی ها باید در حدی باشد که بدنه کارشناسی آسیب نبیند زیرا این بدنه کارشناسی است که برای کشور تصمیم می گیرد.
نظر شما