۲۸ فروردین ۱۳۸۶، ۸:۳۰

تداوم حیات حرفه‌ای سینماگران در تلویزیون؛ نگاهی به روند حضور سینماگران در قاب جادویی

تداوم حیات حرفه‌ای سینماگران در تلویزیون؛ نگاهی به روند حضور سینماگران در قاب جادویی

حضور حرفه‌ای‌های سینما برای همکاری در زمینه فیلم و سریال‌سازی در تلویزیون از سال‌ها قبل آغاز شده، اما طی چند ماه اخیر این روند شکلی گسترده‌تر به خود گرفته است. با این شرایط به نظر می‌رسد تلویزیون گزینه‌ای مناسب برای فیلمسازی سینماگران محسوب می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، رویکرد تلویزیون به سمت ساخت فیلم های ویدئویی شرایطی را فراهم آورده که فعالان بخش های مختلف سینما برای ادامه فعالیت خود به سمت فیلمسازی در تلویزیون گرایش پیدا می کنند. قضاوت در مورد کیفیت آثار نیازمند بررسی گسترده است، اما موفقیت برخی فیلم های تلویزیون از جمله "روز سوم" به کارگردانی محمدحسین لطیفی نشان از این دارد که مدیران رسانه ملی در این زمینه برنامه ریزی خوب و مناسبی دارند. هر چند تعدادی آثار با کیفیت این عرصه چندان زیاد نیست.

تلویزیون بر اساس تصمیم رئیس سازمان صدا و سیما از تولید فیلم سینمایی صرف نظر و این سیاست را به طور جدی پیگیری کرد. اما از سال گذشته فیلم های تلویزیونی که از نظر مدیران دارای کیفیت لازم برای قرار گرفتن بر پرده سینما یا شرکت در جشنواره ها تشخیص داده شوند، با تهیه یک کپی 35 میلیمتری وارد عرصه آثار سینمایی می شوند. این سیاست امسال هم پیگیری می شود. این شرایط سینماگران را بیش از پیش به فعالیت در زمینه تولید فیلم تلویزیونی ترغیب می کند. چون این امکان را برای آنها به وجود می آورد که هم به فعالیت خود ادامه دهند و هم اینکه با نگرانی کمتری نسبت به بازگشت سرمایه اثر خود را ارائه نمایند.

رضا ایرانمنش که سال ها در فیلم های ژانر دفاع مقدس حضوری فعال و گسترده داشته، زمستان سال گذشته فیلم تلویزیونی "فراموشی" را ساخت. این فیلم اجتماعی روایت مردی کارخانه‌دار به نام بهرام خالصی است که از سوی کارمندانش مورد سوء قصد قرار می‌گیرد. جلیل فرجاد، محمد مختاری، اسماعیل سلطانیان، سیما مطلبی، رضا بنفشه‌خواه، سیروس میمنت و یوسف برزین در این اثر بازی می کنند که به سفارش گروه فیلم و سریال شبکه تهران ساخته شده است.

علی درخشی که ساخت فیلم سینمایی "تنگنا" را در کارنامه فعالیت های سینمایی خود دارد، از سال قبل مشغول ساخت فیلم "جستجو" برای شبکه دو سیماست. در این فیلم که اسماعیل محرابی، عبدالرضا زهره کرمانی، فلور نظری، حدیث فولادوند و شیوا خنیاگر در آن بازی می کنند، داستان ازدواج دختر و پسری بیان می شود که به دلیل فاصله طبقاتی مشکلاتی سر راهشان قرار می‌گیرد.

علیرضا اسحاقی دیگر بازیگر آثار دفاع مقدس که سال گذشته فیلم سینمایی "تله روباه" را به سفارش موسسه فرهنگی هنری شهید آوینی ساخته، فیلم تلویزیونی "بر پال پروانه" را به سفارش شبکه یک سیما کلید زد. این اثر داستان استاد دانشگاهی است که خاطرات کودکی خود را مرور می‌کند. فلور نظری، صدیقه کیانفر و فاطمه طاهری در این اثر بازی می کنند.

سعید ابراهیمی فر که فیلم "نار و نی" را در کارنامه فعالیت های سینمایی دارد و سال گذشته با فیلم "تکدرخت ها" به جشنواره فیلم فجر آمد، فیلم تلویزیونی "ماه قرمز" را به سفارش سیما فیلم جلو دوربین برده است. این فیلم درباره اهالی یک روستاست که تصمیم می گیرند با همکاری یکدیگر یک دستگاه آمبولانس به جبهه های نبرد اهدا کنند. حسن پورشیرازی، مهدی مهابادی و کورش سلیمانی در این فیلم به ایفای نقش پرداخته اند.

سیروس مقدم که سال گذشته مجموعه موفق "نرگس" را روی آنتن داشت، از سال 1370 به عرصه کارگردانی سینما وارد شده و "شیخ مفید" آخرین ساخته سینمایی وی محسوب می شود. مقدم در حال حاضر فیلم "مجلس آخر، ذبح اسماعیل" را با بازی حسن پورشیرازی، ستاره اسکندری، حامد کمیلی، فلور نظری، سعید داخ و محمد کوهستانی برای پخش از تلویزیون آماده می کند. داستان این فیلم درباره یک خانواده شهید است.

ایرج کریمی که سال گذشته فیلم "باغ های کندلوس" را بر پرده سینماهای تهران داشت و اکنون فیلم "نسل جادویی" را در نوبت اکران دارد، به تازگی مشغول ساخت فیلم تلویزیونی "روابط" شده است. این فیلم در ژانر اجتماعی و جنایی قرار دارد و داستان زندگی روانپزشکی را بیان می کند که آرزو دارد در عرصه داستان نویسی فعالیت کند. محمدرضا فروتن، شاهرخ فروتنیان، نگین صدق گویا، بهاره افشاری، احمد مهرانفر و شبنم مقدمی بازیگران اصلی فیلم هستند.

تلویزیون از زمانی که به سمت ساخت تله فیلم سوق یافته، نه تنها فرصت ساخت فیلم تلویزیونی را برای کارگردان های باسابقه، صاحب نام و حرفه ای را فراهم آورده، بلکه با پیگیری سیاست صحیح یافتن استعدادهای جدید و دادن امکان تجربه به افراد فعال در عرصه سینما که امکان کارگردانی مستقل را به دست نیاورده اند، شرایط تنوع نگاهها را فراهم آورده است. هر چند این اقدام آسیب هایی از جمله آزمون و خطا و نوسان چشمگیر در سطح کیفی فیلم های تلویزیونی را در پی داشته، اما این امکان را طی سال های اخیر در اختیار تلویزیون قرار داده که با گستره قابل توجهی از کارگردان های سینما در ارتباط باشد.

علی خودسیانی که از فیلمنامه نویسان باسابقه تلویزیون و سینما محسوب می شود و نگارش متن فیلم "رز زرد" را در کارنامه فعالیت های خود دارد، فیلم "رویای رنگین کمان" را به سفارش گروه فیلم و سریال شبکه تهران ساخته است. این اثر نیمه موزیکال درباره دختربچه ای به نام رویا است که به دستفروشی می پردازد. بزرگترین رویای دخترک رفتن به برنامه رنگین کمان شبکه تهران است. اردلان شجاع کاوه، پرستو گلستانی، داریوش اسدزاده، خسرو احمدی، ترلان پروانه و آرش مرادی در این فیلم بازی می کنند.

مهران برومند که چند سالی است به عنوان دستیار اول کارگردان و برنامه ریز در سینمای ایران به فعالیت می پردازد و برای ساخت فیلم های سینمایی "قارچ سمی" و "شاه خاموش" با کارگردانان این فیلم ها همکاری داشته، فیلم تلویزیونی "آمیتیس" را به سفارش سیما فیلم می سازد. داستان این فیلم از جایی شروع می‌شود که پسری به نام آرش لوحی را پیدا می‌کند که مربوط به دختر هوخشتره آخرین پادشاه ماد است. یک بازرگان یهودی انگلیسی الاصل به طمع لوح به ایران می‌آید. آرش عاصفی، محسن زهتاب و ناصر آشوری بازیگران فیلم هستند.

حسن لفافیان که از سال 1376 به عنوان دستیار اول کارگردان و برنامه ریز در سینمای ایران مشغول فعالیت شده و همکاری در "تارزن و تارزان" و "سیزده گربه روی شیروانی" را در کارنامه دارد، سال گذشته فیلم "گره آخر" را با مضمونی خانوادگی و پلیسی جلو دوربین برد. این فیلم تلویزیونی داستان یک کارخانه دار و خانواده استاد طراح فرش است که روابط آنها با علاقمندی دختر و پسر دو خانواده و به قتل رسیدن فردی در این میان دچار گره می شود. پژمان بازغی، نگار فروزنده، آرش تاج و بهمن دان در این فیلم بازی می کنند.

نزدیکی شرایط کلی کار و فعالیت در رسانه های سینما و تلویزیون به لحاظ ارائه آثار تصویری این امکان را فراهم می آورد که فعالان این دو رسانه به صورت موازی در رسانه دیگر به فعالیت بپردازند. اما بدون تردید وقتی یک سینماگر به سمت تلویزیون کشیده می شود که فضای کار در زمینه کاری اصلی خود را محدود ببیند و برای اینکه از تولید و فعالیت در حرفه اش بازنماند، به سمت همکاری با تلویزیون کشیده می شود. این مسئله بر مشکلات اقتصادی سینمای ایران بیش از پیش صحه می گذارد.

کد خبر 471511

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha