به گزارش خبر نگار مهر ، سیاوش جمادی، مترجم و مؤلف آثار فلسفی در نشست «وضعیت فلسفه کانت در ایران» که عصر روز سه شنبه 28 فروردین ماه در محل خبرگزاری مهر برگزار شد، دلیل عقب ماندگی فرهنگی ایرانیان را فقدان تفکر و فضای گفتگو دانست و گفت: درایران امروز گفتگو و اساسا تفکر گفتگویی نداریم.
مولف کتاب «زمینه و زمانه پدیدارشناسی» گفت: پرسش های فلسفی بنیاد اندیشه است و رادیکالیزم تا قبل از کانت چندان معنایی ندارد، در حالی که کانت از شرایط ماتقدم ازلی، ابدی و فراتاریخی شناخت صحبت می کند و می پرسد که «ما چه می توانیم بدانیم»،«ما چه می توانیم انجام دهیم» و «ما به چه چیزهایی می توانیم امید ببندیم». کانت فیلسوف بزرگ روشنگری است و به ما اندیشیدن را می آموزد.
وی با اشاره به زمینه های آشنایی ایرانیان با تفکر کانت گفت: ورود کانت به ایران با کتاب «سیر حکمت در اروپا» محمد علی ذکاء الملک فروغی ست. فروغی بر حسب گرایش های تجدد خواهانه اش تحولی را که در جهان رخ داده بود حس کرد و احساس کرد یک فرهنگ قدرتمندی تمدن ما را دور زده است و ضرورت شناخت این تمدن را دریافت. بنابراین شاید حس کرد که باید فرهنگ متعارض با فرهنگ ما را شناخت. خوشبختانه کتاب او از نظر نظم مطالب، نثر و بی غرض بودن بسیار دقیق است.
وی فرهنگ را کلیت در هم تافته ای دانست که حاصل طبیعت نیست و محصول فرآورده های روح انسانی است که قدرت فرادهش دارد و بنابراین رشد آن را مستلزم زمینه های مساعد برای شکوفایی دانست.
جمادی در پاسخ به این که ما از کانت چه می توانیم بیاموزیم گفت: کانت فیلسوفی در متن سنت غرب است که در ارتباط با گذشتۀ این فرهنگ، پلی به آینده اندیشۀ غربی می زند و ما می توانیم از او جرات تفکر کردن را بیاموزیم.
این مترجم با مثبت دانستن قدرت از دیدگاه روانشناسان گفت: دو نوع قدرت هست، یکی قدرت فراداده و موروثی که فساد می آورد و دیگری قدرت مکتسب است که حاصل تلاش فردی و اکتسابی است. تفکر مهم ترین قدرت اکتسابی است از هر قدرتی به جان ما متصل تر است و کودک و نوجوان این قدرت را دوست دارند و باید بکوشیم در رسانه ها اهمیت تفکر را به جوانان نشان دهیم.
نظر شما