به گزارش خبرنگار مهر، مراسم بزرگداشت زنده یاد رسول ملاقلی پور با عنوان " از نینوا تا کربلا " عصر روز چهارشنبه 29 فروردین در تالار فردوسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد. درمراسم منوچهر محمدی تهیه کننده، جواد طوسی منتقد، علی سلیمانی بازیگر، مرتضی سرهنگی نویسنده دفاع مقدس و عماد افروغ رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس و برخی دیگر از چهره های فرهنگی، هنری حضور داشتند. در ابتدای جلسه، فیلم مستند 35 دقیقه ای با عنوان "میم مثل من و مادر" که نگاهی به زندگی و آثار رسول ملاقلی پور داشت برای حاضرین پخش شد.
رسول را می توان در فیلم هایش دید
جواد طوسی به عنوان نخستین سخنران به جنبه های مختلف آثار رسول ملاقلی پور اشاره کرد و گفت : در فیلم "نجات یافتگان" که یکی از فیلمهای شاخص ملاقلی پور است رسول از قول رزمنده ای نقل قول می کند که بعد از خاتمه جنگ آنهایی که زنده می مانند و به زندگی برمی گردند به سه دسته تقسیم می شوند یک دسته به گذشته خود پشت می کنند، دسته دوم در روزمرگی ها گم می شوند و دسته سوم در عین وفاداری به گذشته به شرایط فعلی معترض واز زندگی گریزان هستند و دعا می کنند که بمیرند و حالا پس از گذشت چهل روز از رفتن رسول می توان به این نتیجه رسید که رسول ملاقلی پور جزهمین دسته سوم بود .
این منتقد سینما در ادامه خاطر نشان کرد : یک از ویژگیهای رسول این بود که به شکل سماجت آمیزی می خواست در کانون آرمانخواهی خود به عنوان تنها جایگاه امن آرامش بماند . به نظر من رسول قربانی آرمانخواهی در شرایطی است که نمی تواند این آرمانخواهی را بربتابد.
طوسی درباره شخصیتهای آثار ملاقلی پور گفت : همه شخصیتهای آثار رسول به دوران جنگ متصل است ، در واقع همه کاراکترها ما به ازای تمام کسانی هستند که در دوران جنگ حضور داشته اند و این فیلمساز از نزدیک با آنها در ارتباط بوده استو به همین دلیل توانسته زوایای پنهان این کاراکترها را به تصویر بکشد . ملاقلی پورعلاوه بر فیلمساز جنگ بودن یک فیلمساز اجتماعی است . مجموع آثار رسول از جهت ساختار کاری متفاوت با سایر فیلمسازان جنگ چون ابراهیم حاتمی کیا و محمدرضا درویش است ، بدون اغراق می گویم در آن دسته ازفیلمهایی که خاص سینمای جنگ ملاقلی پور است می توان استانداردهای جهانی را دید. رسول یکی از پدیده های سینمای پس از انقلاب بود.
مرگ شیرین امان نداد
در ادامه مراسم ، منوچهرمحمدی تهیه کننده آخرین فیلم ملاقلی پور به پایگاه فرهنگی فیلمساز اشاره کرد و گفت : رسول در طبقه پایین جامعه متولد شده بود و از پایگاه اجتماعی بسیار فقیرانه ای آمد ، پایگاهی که در تمام طول زندگی به آن پشت نکرد .
محمدی درباره ویژگیهای این فیلمساز دفاع مقدس گفت : ملاقلی پور از دانش آکادمیک سینما برخوردار نبود و سینما را به دلیل علاقه و پشتکاری که داشته به طورتجربی آموخته بود و جالب است که رسول به خاطرهمین علاقه ای که داشت راهی جبهه شد و در نهایت ماندگارترین تصاویر مستند جنگ را به تصویر کشید و در ادامه همین پشتکار توانست به یکی از فیلمسازان دفاع مقدس تبدیل شود.
تهیه کننده فیلم ناتمام "عصر روز دهم" درباره این پروژه گفت : تجربه همکاری مشترک با رسول در فیلم "میم مثل مادر" باعث شد تا فیلم "عصر روز دهم" را با نگاهی آرمانی و اعتقادی آغازکنیم که متاسفانه مرگ شیرین امان نداد.
یک دقیق سکوت برای فیلمساز سفر کرده
علی سلیمانی بازیگر فیلم "سفربه چزابه" به چگونگی آشنایی و همچنین همکاری با او اشاره کرد و گفت : دانشجو بودم که یک روز به تئاتر شهر رفتم دیدم ملاقلی پور گوشه ای نشسته و عده ای از دانشجویان رشته بازیگری هم دور او جمع شدند وقتی جویا شدم گفتند که برای انتخاب بازیگر آمده ، من هم ایستادم تو صف، نوبت به من که رسید گفت بچه کجایی گفتم جوادیه گفت فردا بیا دفتر . در نتیجه برای بازی در "سفر به چزابه" انتخاب شدم.
وی در پایان گفت : مرگ برای فیلمسازی چون رسول ملاقلی پور خیلی زود بود و از حاضرین خواست تا به احترام او یک دقیقه بایستند.
ملاقلی پور یکی از علمداران سینمای دینی و ملی کشور است
عماد افروغ عضو کمیسیون مجلس به عنوان آخرین سخنران به تعریف سینمای دینی پرداخت و گفت : وقتی با سینمای دینی مواجه می شویم باید مفهوم این نوع سینما به خوبی روشن شود. در تعریف سینمای دینی نوعی عرفان شهودی حاکم است که به نظرمن این نگاه به تنهایی نمی تواند پاسخگوی یک سینمای دینی با حاکمیت دینی باشد و من ترجیح می دهم رویکردی مبتنی بر حکمت صدرایی یا حکمت متعالیه باشد.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس افزود : سینمای ملی ترجمانی از سینمای دینی است . نه به نام سینمای ملی ، سینمای دینی را می توان محکوم کرد و نه می توان به نام سینمای دینی به عناصر سینمای ملی پشت کرد .
وی در تعریف سینمای دفاع مقدس گفت : سینمای دفاع مقدس تجلی گاه ارزشهای ناب تاریخی و دینی ما است. این سینما دربرگیرنده زیباترین روزهای اعتماد، صداقت و شفافیت است که در قالب سینما به شکلهای مختلف به جا مانده است و به نظر من زنده یاد ملاقلی پور یکی از علمداران سینمای دینی و ملی کشور است.
افروغ درباره "میم مثل مادر" گفت : این فیلم یکی از بهترین فیلم هایی بود که توانست نظر توده مردم را نیز به خود جلب کند.
وی در پایان، وجود نقد سازنده در عرصه هنر را برای پیشبرد اهداف دینی و ملی مهم ارزیابی کرد.
نظر شما