به گزارش خبرنگار مهر، مدیر مسئول روزنامه کیهان در این رابطه بر قدرت رسانه های امروز جهان اسلام در ایجاد و گسترش همگرایی و وحدت تأکید کرد.
قدرت ایجاد وحدت و همگرایی مسلمانان در رسانه های جهان اسلام
حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان اظهار داشت: امروزه تمام دنیای اسلام به صورت عینی و جدی به ضرورت همگرایی پی برده اند و بر این امر واقف هستند که ضرورت این امر در شرایط فعلی بیش از گذشته حس می شود.
وی افزود: از طرف دیگری رشد و توسعه رسانه ها به خصوص رسانه های جهان اسلام در سطح بین الملل و منطقه که تریبون و بلندگوی جهان اسلام محسوب می شوند ، باید از این امکان و فرصت برای همگرایی بیشتر جهان اسلام استفاده کرد.
شریعتمداری نسبت به اینکه برخی از رسانه های ماهواره ای جهان اسلام به تریبونی برای ایجاد تفرقه تبدیل شده اند ابراز تأسف کرد و گفت: فضای تند حاکم بر جهان اسلام و این ستیزی که بین اهل تسنن و تشیع شدت گرفته تا حد زیادی از عملکرد نادرست برخی شبکه های ماهواره ای جهان اسلام نشأت می گیرد که به برانگیختن احساسات قومی و مذهبی توجه می کنند و این امر باعث شده که برخی از شخصیتهای تقریبی و همگرای جهان اسلام چون یوسف قرضاوی تحت تأثیر عملکرد این گونه رسانه ها قرار گرفته و از مسیر تقریب فاصله بگیرند .
مدیر مسئول روزنامه کیهان تأکید کرد: می توان فناوریهای ارتباطاتی در زمینه رسانه ها راه وحدت و همگرایی جهانی اسلام از آنها استفاده کرد. مقبولیت برخی از این رسانه ها در جهان اسلام می تواند با رسانه های انگلیسی زبان با عمر چند دهه رقابت و برابری کند. این امر ظرفیتی است که مسئولیت ما را در راستای تشکیل امت واحده ای که قرآن مورد تأکید قرار داده، سنگین تر می کند.
رسانه ای شدن جریانات عقل گرای جهان اسلام
حجت الاسلام سید محمد علی ابطحی رئیس مؤسسه گفتگوی ادیان گفت: در دنیای فعلی که از آن با عنوان دنیای رسانه وارتباطات یاد می شود، رسانه به عنوان ابزاری برای انتقال پیام تعریف می شود. امروز جریانات عقل گرا، تسامح گرا و اندیشمند در جهان اسلام، بیش از همیشه به این امر نیاز دارند که پیامهای خود را از رسانه ها به گوش جهانیان برسانند.
وی با اشاره به این حقیقت که طبیعت خشونت، صدای بلند است و هرجا که خشونت وجود دارد رسانه ها را سمت خود جلب می کند یادآور شد: خشونت یک اتفاق است و رسانه ها نیز به دنبال اتفاق هستند. به همین دلیل هنگامی که خشونت طلبان وافراطیون دینی و اسلامی به نام دین دست به عملی می زنند این امر به حرف نخست رسانه تبدیل می شود.
حجت الاسلام ابطحی تأکید کرد: نفوذ در جهان رسانه ها و انعکاس پیام جریاناتی که می توانند همراهی، همدلی و صلح و آرامش را در جهان ترویج کنند، کار بسیاری دشواری است، کشورهای اسلامی باید به دور از مسائل منطقه ای به دنبال یافتن مکان و فضا برای رشد اندیشه هایی باشند که صلح خواهی را به نام اسلام مطرح می کنند. چهره های اندیشمند باید در رسانه ها جای مبلغان بی اندیشه و ضد تفکر صلح طلب را بگیرند. دولتها باید به این امر کمک کنند و به منافع جمعی امت اسلامی فکر کنند.
رئیس موسسه گفتگوی ادیان گفت: امروز رسانه معنای انتقال جهانی پیام را دربردارد، بنابراین باید بخش جدی آن را به حرفهای مشترک جهان اسلام اختصاص دهند.
آگاهی بخشی در راستای وحدت از رسالتهای رسانه است
دکتر قاسم پورحسن معاون آموزشی دانشکده علوم قرآنی تهران تصریح کرد: در حوزه رسانه نظریه ای به نام "مدیا تراسی" یا تسلط بر حوزه رسانه ها وجود دارد، حقیقت این است که رسانه های غرب پیش از انجام وظیفه و رسالت خود به عنوان رسانه نتیجه نوع خاصی از تفکر مغرب زمین هستند.
دکتر پورحسن تصریح کرد: در جمهوری اسلامی ایران رسانه در درجه اول رسالت معرفت بخشی مخاطبان خود را برعهده دارد. ما نمی توانیم مسئله بسیار مهمی را که تحت عنوان وحدت، اتحاد و انسجام از آن یاد می کنیم و مبتنی بر آگاهی و معرفت جامعه اسلام و اعضای جامعه اسلامی است بدون توجه به این حقیقت قابل تحقق بدانیم.
قاسم پورحسن تأکید کرد: اتحاد و وحدت در ایران و کشورهای اسلامی به عنوان یک ضرورت و نیاز مطرح می شود و نخستین شرط آن این است که رویکرد و استراتژی که برای رسانه ها تعیین می کنیم معطوف به کنار گذاشتن علائق است که توجه حقیقی و بنیادین را به مسئله نیاز و ضرورت منتهی می کند. این توجه بنیادین موجب می شود کارکرد و نقش رسانه ها از حوزه سرگرمی به حوزه نیازهای اجتماعی و معرفی مخاطب منتقل کند.
وی مسئله آگاهی بخشی را نخستین و مهمترین استراتژی اساسی برای رسانه های کشورهای اسلامی توصیف کرد و راهکار آن را اندیشه ژرف کشورهای اسلامی نه تنها در حوزه رسانه ای بلکه در حوزه تمدن اسلامی دانست.
معاون آموزشی دانشکده علوم قرآنی تهران اظهار داشت: امروزه رسانه های می توانند نقش بسیار مهمی در آگاهی بخشی و معرفت دهی به کشورهای اسلامی و همچنین توجه آنها به رویدادهای غرب و جهان اسلام ایفا کنند. رسانه ها باید توجه داشته باشند که مسئله وحدت، همگرایی دینی و یا حتی تقریب و اتحاد می تواند سرمنشاء خیزش معرفتی و جنبش فکری در حوزه معرفت فکری جهان اسلام باشد.
رسانه ها باید بر مشترکات مذاهب اسلامی تأکید کنند
حجت اسلام حسین ملانوری سردبیر نشریه مبلغان و قائم مقام معاون تبلیغ حوزه علمیه قم در رابطه با نقش رسانه های جهان اسلام در همگرایی مسلمانان اظهار داشت: رسانه های کشورهای اسلامی اگر با انسجام، هماهنگی و برنامه ریزی عمل کنند نه تنها می توانند تمام کشورهای جهان اسلام و مسلمانان را با یکدیگر متحد کنند، بلکه می توانند در اتحاد پیروان سایر ادیان نیز نقش به سزایی ایفا داشته باشند . اگر ما خواستار همگرایی مسلمانان از سوی رسانه ها هستیم و البته باید شرایط لازم آن را نیز فراهم کنیم.
حجت الاسلام ملانوری یکی از شرایط برای تحقق این هدف را برنامه ریزی و گفتگوی مسئولان و متولیان رسانه های جمعی کشورهای اسلامی توصیف کرد که پس از این برگزاری مجموعه جلساتی با محورهای تعیین شده، می توانند بر اساس توافقهای پیشین خود هم سو و هم جهت حرکت کنند.
قائم مقام معاون تبلیغ حوزه علمیه قم یاد آور شد: بسیاری رسانه های جمعی بزرگ دنیا امروزه در اختیار صهیونیسم قرار دارد که با هماهنگی و همراهی یکدیگر خبری را بزرگ نمایی و خبری را دست کم می گیرند، به طوری که همه آنها متحد و همسو عمل می کنند. رسانه های جهان اسلام نیز می توانند با توافقهای مشترک به چنین اقداماتی در راستای منافع جهان اسلام روی آورند.
سردبیر نشریه مبلغان تصریح کرد: اگر رسانه های جهان اسلام خواستار اتحاد مسلمانان جهان هستند باید از دامن زدن به اختلافات پرهیز کرده و از تأکید اختلافات عقیده در میان فرقه ها و مذاهب اسلامی جلوگیری کنند. چرا که استکبار جهانی امروز از همین عامل برای ایجاد اختلاف و توطئه استفاده می کند. رسانه ها باید آموزه های دینی را که موجب اتحاد والفت بین جهان اسلام و مسلمانان است ترویج کرده و طی مقالات، تحلیلها، پخش سخنرانی ها و میزگردهای مشترک مذاهب اسلامی در راستای تأکید بر مشترکات و انس و الفت گام بردارشته، نزدیکی هر چه بیشتر مسلمانان را موجب شوند.
نظر شما