به گزارش خبرنگار مهر، کورش کمالی سروستانی رئیس مرکز سعدی شناسی صبح دیروز در این مراسم گفت : گفتگو درباره سعدی طی سالهای اخیر همواره بر پایه شواهد و مدارک غیر مستند بوده است .
وی افزود : جستجو درباره سعدی نباید در جستجوی در تاریخ گم شود بلکه این شاعر پارسی را باید در لابلای آثارش یافت.
در ادامه مراسم دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی ضمن تشریح و تحلیل ذهن و اندیشه سعدی گفت : بر اساس مدارک موجود سعدی فارغ التحصیل دانشگاه نظامیه بغداد بوده است و از آن جا که در این نوع دانشگاهها محورهای تعلیم و تربیت در دو بخش کلام اشعری و فقه شافعی خلاصه می شده این شاعر فارسی به هر دو بخش مذکور احاطه کامل دارد.
وی
دکتر دینانی تصریح کرد : سعدی با هنرمندی منحصر به فردی در آثار خود واقع بینی را با آرمانگرایی و نظم را به نثر نزدیک می کند.
وی تاکید کرد : هشت باب گلستان سعدی به هشت بهشت معروف است و اگر در جامعه به اندیشه های سعدی در گلستان عمل شود جهان به بهشت تبدیل خواهد شد.
در ادامه مراسم دکتر ضیاء موحد با اشاره به سئوالات اساسی در فلسفه و تفاوتهای این علم با ادبیات گفت : فلسفه سعی دارد فاصله زمین و آسمان را کم کرده و جهان را تقلیل دهد اما ادبیات جهان را پر از موجودات می کند و این از تفاوتهای اساسی فلسفه و ادبیات است.
وی افزود : سعدی متافیزیکی معتدل دارد و تقریبا هرچه اسلام در مورد دنیا و آخرت عرضه کرده است سعدی نیز بر آن تاکید دارد.
دکتر موحد خاطرنشان کرد : هر چه از گذشته به سوی حال پیش می رویم شاهد غلبه بیشتر اخلاقیات در ادبیات هستیم اما متاسفانه عده ای از اخلاق نام بردن در ادبیات را دور از شان ادبیات می دانند و این در حال حاضر به یک مشکل تبدیل شده است.
سپس دکتر کاووس حسنلی، در بخش سوم همایش گفت : تا به حال به اندازه کافی در مورد اجتماع سعدی و زندگی او مطالعه صورت گرفته اما مطالعه و تحقیق در بخش گفته ها و سخنان سعدی بسیار کم انجام شده که این موضوع باید پیگیری شود.
در ادامه مراسم دکتر محسن جعفری مذهب پژوهشگر و استاد دانشگاه نیز اظهار داشت : سعدی ظاهرا جهانگردی بوده که در یکی از سفرهای خود ضمن این که از غافله عقب می ماند اسیر صلیبیان و حکومت طرابلس می شود .
وی افزود : سعدی در آثار خود به این موضوع اشاره دارد و زمانی که در کنار یهودیان اسیر شده بوده فردی وی را از بردگی آزاد کرده و دخترش را به همسری سعدی درآورده است.
دکتر جعفری مذهب افزود : در آثار سعدی به ظاهر می توان دریافت که وی با همسرش اختلاف داشته و در مذمت همسر بد و تعریف از زن خوب شعرها سروده است اما با تحقیقات بیشتر می توان دریافت شاید ماجرای اسارت سعدی و آزادی او به دست تاجری و در پی آن اختلاف با همسر خود و دیگر قضایا تنها ساخته و پرداخته ذهن سعدی است که در پی آن قصد دارد مردم خود را نصیحت کند.
همچنین دکتر حسین معصومی همدانی استاد دانشگاه صنعتی و عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی نیز ضمن تشریح قطعه ای از کتاب بوستان سعدی گفت : در یکی از قطعات کتاب بوستان که سعدی پیرامون غیبت سخن سرایی می کند این موضوع را با درک و شناخت درستی از انسانها بیان کرده و افراد را نوع خاصی نصیحت می کند.
دکتر معصومی افزود : سعدی در این شعر فردی را مثال می زند که هر بار خود را به صفتی می آراید اما باز مورد غیبت افراد قرارمی گیرد و در این میان ضمن شناخت خود از انسانها که معمولا از نصیحت بیزارند با کلمه اینها مردم را مورد خطاب قرار می دهد که این لحن در نوع خود کم نظیر است.
در پایان مراسم نیز دکتر سعید حمیدیان استاد دانشگاه گفت : غزلهای سعدی مجموعه ای از حالات و زوایای پنهان عشق است که سعدی آن را با مهارت خاص خود بیان کرده است.
وی خاطرنشان کرد : یکی از این حالات نوعی درماندگی و فروماندگی عاشق در برابر معشوق است که این حالت همواره بسیار بهتر از دیگر غزل سرایان توسط سعدی به تصویر کشیده شده است.
همایش یک روزه " شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی" شاعر اندیشمند پارسی گوی صبح دیروز در جوار آرامگاه سعدی در شیراز برگزار شد. در این همایش سعدی شناسان ، استادان دانشگاه و ادب دوستان به ارائه نظریات خود پیرامون افکار و اندیشه سعدی پرداختند.
نظر شما