۱۶ مهر ۱۳۹۸، ۱۴:۴۵

به بهانه روز جهانی کودک؛

کودکان بیشتر از سربازان در جنگ جان می‌دهند

کودکان بیشتر از سربازان در جنگ جان می‌دهند

۱۶ مهرماه روز جهانی کودک است، اما این‌بار به جای اینکه جشن بگیریم، از کودکانی می‌گوییم که هرچقدر هم صدای تبریکمان بلند باشد، باز هم نمی‌شنوند.

مجله مهر: در تقویم خیلی از کشورهای جهان ۸ اکتبر به نام روز کودک خورده است، روزی پر از شادی و شور که قرار است جشن گرفته شود.

باید برای همه کودکانی که با حضورشان روی زمین و میان خانواده‌ها شادی به وجود می‌آورند، جشن گرفت. اساس کار همین است، اصلا هر کودک هدیه‌ای برای شادی اطرافیانش است؛ اما چند سالی می‌شود که هرچقدر هم از شادی در این روز حرف بزنیم، باز هم چیزی کم است، باز هم رد پای خوشحالی را کمتر می‌توان پیدا کرد، از بس که دیکتاتورهای جهان برای بدست آوردن قدرت بیشتر، آوارها را بر سر مردمان شهرها و کشورها ریخته‌اند، مردمانی که بخش عمده‌ای از آن‌ها را کودکان تشکیل می‌دادند، همان‌هایی که نه از بازی قدرت سر در می‌آوردند و نه اصلا نقشی در شروع و پیش رفتن ماجراها داشته‌اند. نگاهی کوتاه به آمار و ارقام منتشر شده در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که کودکان زیادی در جریان جنگ، جان خود را از دست دادند. می‌گویند که تعداد کودکان قربانی در جنگ‌ها در سراسر جهان، پنج برابر سربازان کشته شده در همان جنگ است.

کودکان بیشتر از جنگجویان قربانی جنگ شده‌اند

یک سازمان بین‌المللی اعلام کرده است که در پنج سال گذشته نیم میلیون کودک شیرخواره یا معادل ۳۰۰ کودک شیرخواره در هر روز به سبب گرسنگی، بیماری‌های مختلف و کمبود مراقبت‌های پزشکی که همگی از پیامدهای جنگ هستند، جان خود را از دست دادند. کشورهای یمن، سوریه، افغانستان و جمهوری دموکراتیک کنگو، بیشترین آمار مرگ و میر کودکان بر اثر جنگ را به خود اختصاص داده‌اند. ‎در این میان اگر آمار کودکان زیر پنج سال هم در نظر بگیریم، آمار کودکان کشته شده به حدود ۹۰۰ هزار کودک افزایش پیدا می‌کند.

بر اساس آمار دست کم ۸۷۰ هزار کودک زیر ۵ سال در ۱۰ کشور درگیر جنگ بین سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ میلادی کشته شده‌اند. در حالی این تعداد کودک قربانی جنگ در جهان شده‌اند که تنها ۱۷۵ هزار جنگنجو در دوره مشابه کشته شده‌اند. این گزارش بر مبنای داده‌های جمع‌آوری شده از ۱۰ کشوری است که بیشتری جنگ و درگیری را داشته‌اند از جمله افغانستان، یمن، سودان جنوبی، جمهوری آفریقای مرکزی، جمهوری دموکراتیک کنگو، سوریه، عراق، مالی، نیجریه و سومالی.

همچنین از سال ۲۰۱۰ تاکنون ۳۷ درصد به تعداد کودکانی که در مناطقی که جنگ و درگیری در آنها وجود دارد اضافه شده است و از طرفی میزان حملاتی که علیه کودکان صورت گرفته از جمله حمله به مدارس یا استفاده از کودکان به عنوان سرباز در سالهای اخیر، بیشتر بوده است. بسیاری از کودکان در جریان جنگ قربانی اثرات غیرمستقیم آن مانند گرسنگی، عدم دسترسی به دارو، بیمارستان، لوازم بهداشتی و آب سالم می‌شوند.

مرگ بیش از یک هزار کودک در سوریه

آمار تکان دهنده دیگری از کشته شدن کودکان در مناطق جنگی وجود دارد، تنها در سال ۲۰۱۸، یک هزار و ۱۰۶ کودک در سوریه جان خود را از دست دادند، البته این آماری است که تایید شده و احتمال می‌رود رقم آن بالاتر هم باشد. اما همین عدد هم برای یک سال خیلی بالاست و بیشترین میزان مرگ کودکان در تنها یک سال را شامل می‌شود.

گرسنگی و بیماری بلای جان کودکان یمن

از سوی دیگر طبق آمار تنها ۸۵ هزار کودک زیر پنج سال بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ به دلیل گرسنگی یا بیماری‌های خیلی شدید در یمن جان خود را از دست دادند. مرگ این کودکان رنج زیادی به همراه دارد، از یک سو عملکرد دستگاه‌های بدن کند شده و به تدریج متوقف می‌شود و این اتفاق دردناکی است، از سوی دیگر این روند جلوی چشمان پدر و مادر آن‌ها رخ می‌دهد، پدر و مادری که هیچ‌کاری از دستشان ساخته نیست.

مرگ کودکان در هر جغرافیایی دردناک است و سخت‌تر آن‌که آن‌ها از جریان‌های اطراف بی‌خبر باشند و قربانی تصمیم‌گیری‌هایی می‌شوند که اصلا روحشان هم از آن‌ها خبر ندارند، حالا در روز جهانی کودک باید یک «روزتان مبارک» آرام و بیصدا به همه آنهایی بگوییم که صدای خنده‌شان از خانه‌ها و صدای پای‌شان از کوچه‌ها پاک شده است.

کد خبر 4740882

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha