۱۷ مهر ۱۳۹۸، ۱۴:۳۷

در مراسم بررسی اشعار بیضای اردبیلی عنوان شد

فراموشی شاعران نامدار اردبیلی/گنجینه پرمحتوای ادبیات آئینی اردبیل

فراموشی شاعران نامدار اردبیلی/گنجینه پرمحتوای ادبیات آئینی اردبیل

اردبیل - در مراسم بررسی اشعار بیضای اردبیلی توسط محققان و پژوهشگران ادبی بر فراموشی برخی از شعرای بزرگ اردبیلی در طول تاریخ تأکید شده و ضرورت احیا و معرفی این چهره‌ها مورد یادآوری قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم نقد و بررسی اشعار بیضای اردبیلی و رونمایی کتاب ید بیضا که شامل اشعار به دست آمده از میرزا صادق بیضای اردبیلی است، پیش از ظهر چهارشنبه در اردبیل برگزار شد.

امیر رجبی، رئیس حوزه هنری استان اردبیل در ابتدای این جلسه گفت: مرحوم میرزا صادق بیضای اردبیلی در تدوین مکتب مرثیه اردبیل نقش پررنگی داشته و از قله‌های رفیع شعر آیینی و عاشورایی اردبیل است که متأسفانه تاکنون کار جامعی در ارتباط با ایشان صورت نگرفته بود اما با تلاش عبدالله بحرالعلومی این کتاب نفیس به گنجینه ادبیات عاشورایی و آیینی اردبیل اضافه شد.

حسن ساجدی نماینده خانه هنری استان اردبیل نیز ضمن قدردانی از حوزه هنری اردبیل و اردبیلی های مقیم مرکز در حمایت از مفاخر اردبیلی، گفت: یکی از اهداف خانه شناسایی و معرفی افتخارآفرینان استان در عرصه‌های مختلف است و عبدالله بحرالعلومی یکی از هنرمندان این استان بوده که سهم بزرگی در معرفی فخر عالم شعر آیینی اردبیل ایفا کرده است.

ساجدی افزود: برگزاری برنامه‌های مختلف برایتجلیل از مفاخر استان با مشارکت و حمایت ارگانهای دیگر از برنامه‌های مهم این خانه است.

شاعران هویت ساز اردبیلی نباید فراموش شوند

رحیم نیکبخت پژوهشگر عرصه شعر آیینی و انقلاب اسلامی نیز گفت: بیضای اردبیلی یکی از چهره‌های فاخر شعر عاشورایی آذربایجان است که جایگاه رفیعی در ادبیات عرفانی اردبیل دارد. بیضاء گرچه از قالب‌های متداول نوحه بهره گرفته ولی محتوای رشحات او چیز دیگر است. حتی سبک ادبی بیضا همانند عرفای معاصر و قبلی خود او نیست.

نیکبخت افزود: اردبیل شاعران بزرگی در گذشته داشته است اما اکثر این شاعران فراموش شدند و اطلاع دقیقی از زندگی و اشعار آنان به دست نرسیده و لازم است پژوهشگران و نویسندگان اردبیلی اهتمام ویژه‌ای جهت شناسایی و معرفی این مفاخر به نسل کنونی داشته باشند.

در ادامه منوچهر صدوقی سها، پژوهشگر نامدار فلسفه و عرفان نیز گفت: احوالات بیضا به دست ما نرسیده است اما از مطالعه اشعار ایشان چنین استنباط می‌شود که بیضاء از نوادر اهل معرفت است و اهل سلوک عملی بوده و عرفان در دیوان اشعار بیضاء کاملاً موج می‌زند. بیضاء با مصطلحات عرفانی و فلسفی آشنا بوده و در اشعار بیضای اردبیلی می توان این اصطلاحات را به وضوح دید.

بیضای اردبیلی بر قله ادبیات آئینی

حجت الاسلام حسین محمدیان دیگر کارشناس و سخنران این مراسم گفت: بیضاء شخصیت سنگینی داشت. انسان تا شخصیت سنگینی نداشته باشد، نمی‌تواند حرف سنگین و وزن دار بزند. با اینکه مفاخر دارالارشاد اردبیل تماماً قله هستند و همه چیزش افتخار، اما اگر در طول دورانش، هیچ شخصیتی نداشت و فقط در این بین مقدس اردبیلی و بیضاء را داشت برایش کافی بود.

به گفته وی بشر برای تکمیل حقیقت دو مسیر پیش رو دارد، یکی مسیر ترک، مانند ترک گناه و دیگری مسیر فعل، مانند انجام عبادت. اما مسیر دیگری هم وجود دارد که مختص حضرت علی(ع) است و آن هم مسیر محبت. محبت گاهی از لذت است و زمانی نیز از منفعت و یا فضیلت؛ محبت به علی و اولادش فطری بوده و بیضاء یکی از قله های رفیع مسیر محبت است.

محمدیان در ادامه افزود: در جهان امروز، هر چه معنویت است متکی به سیدالشهدا می‌باشد و بیضا متکی به سیدالشهدا است. بیضای اردبیلی فقط اهل حرف گفتن نبود بلکه اهل سلوک و معرفت بوده و هر کس اهل سلوک باشد در آخر به محبت علی و اولادش می‌رسد.

حجت الاسلام محمدیان در ارتباط با کتاب ید بیضاء نیز گفت: این کتاب، کتاب وزین و قشنگی است و تقریظ آیت الله سیدحسن عاملی و مقدمه حجت الاسلام مولایی بر ارزش کتاب افزوده است و لازم است از بانیان تولید این کتاب ارزشمند تشکر کرد و تولید و انتشار این کتاب را به عموم ملت ایران و مخصوصاً اهالی حسینی و فهیم اردبیل تبریک گفت.

عبدالله بحرالعلومی محقق و گردآورنده کتاب ید بیضاء نیز گفت: مجلس نقد و بررسی اشعار بیضای اردبیلی، مجلس عشق و ذکر محبت حضرت حق و بندگان شایسته اش است. امام حسین(ع) یک انسان کامل و بنده نمونه خدا است که بیضای اردبیلی در اشعارش ارادت و معرفت خود را به طور کامل به خدای متعال و امام حسین(ع) نشان داده است.

بحرالعلومی در ادامه افزود: اردبیل خاستگاه مرثیه است و شایستگی آن را دارد که کرسی‌های مرثیه شناسی داشته باشد. ما در هر دوره‌ای از زمان، ستاره‌های بیشماری داریم که بیضای اردبیلی یکی از این ستاره‌های درخشان عالم شعر است. در نوشتن مرثیه پراکندگی زیادی وجود دارد و در این کتاب سعی شده تا نویسندگان بعدی بتوانند از این پراکندگی خلاصی یابند.

بحرالعلومی افزود: این کتاب شاید نواقصی نیز داشته باشد و احتمالاً دست نوشته‌هایی نیز وجود دارد که به دستم نرسیده و لازم است که در چاپ‌های بعدی کتاب اضافه شود.

کد خبر 4742023

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha