۳ آبان ۱۳۹۸، ۱۱:۴۱

گزارش مهر

بزرگترین آبشار چشمه ای جهان نفس کشید/ جدایی قلیان از مارگون

بزرگترین آبشار چشمه ای جهان نفس کشید/ جدایی قلیان از مارگون

شیراز- بزرگترین آبشار چشمه ای جهان این روزها با اقدامات محیط زیست، از ناهنجاری های مختلف نظیر اغذیه فروشی و قلیان پاک شد تا مارگون نفسی تازه کند.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها: سال هاست که آبشارمارگون پذیرای گردشگران مختلف از جای جای استان فارس و نقاط مختلف کشور شده است.

آبشاری زیبا که در اغلب فصول سال پرآب است. اما حضور گسترده گردشگران باعث شده چهره آبشار به لحاظ بهداشتی، زیست محیطی و منظری همیشه نازیبا باشد. گردشگران همیشه از نقاط مختلف آبشار بالا می روند، عده ای در چندمتری آن قلیان ارائه می کنند و برخی ها نیز خدمات غذاخوری ایجاد کرده اند تا جایی که به شدت محیط زیست آبشار زشت، غیر بهداشتی و نامناسب شود.

از سوی دیگر حضور گردشگران در میان درختان این منطقه باعث شده که درختان نیز آسیب های جدی ببینند و به شدت فرسوده شوند.

آبشار مارگون  به ارتفاع ۷۰ متر و عرض ۱۰۰ متر در فاصله ۴۵ کیلومتری شهرستان سپیدان به یاسوج و در ۱۳۰ کیلومتری شیراز قرار گرفته که حاصل رودخانه کمهر و حوزه آبخیز آن است.

منطقه حفاظت شده آبشار مارگون در سال ۷۸ با مصوبه شورای حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده جنگلی اعلام شد. این آبشار سرچشمه رودخانه است و در بالای کوه نیز هیچ رودخانه‌ای قرار ندارد بلکه از بدنه دیواره صخره‌ای کوه، چشمه های زیادی وجود دارد که آب از آن‌ها به بیرون می‌ریزد که در این راستا مارگون هم بزرگ‌ترین و هم مرتفع‌ترین آبشار چشمه‌ای در جهان است  که امروز با اقدامات محیط زیست فارس از مشکلات زیستی محیطی که گردشگران و دیگر افراد برایش ایجاد کردند  رهایی یافته است.

جمع آوری اغذیه فروشی ها

 در این رابطه مدیر کل محیط زیست فارس به خبرنگار مهر گفت: اخیرا بازدیدی از این آبشار صورت گرفت و دیدیم که وضعیت بسیار ناهنجار و نامناسب  در محیط وجود دارد.

آبشار در حال تخریب بود

ظهرابی با  با بیان اینکه گردشگری در مارگون بی ظابطه بوده است، بیان کرد: آبشار مارگون یکی از آثار طبیعی ویژه کشور است که به بدترین شکل ممکن  بهره برداری می شود و خود آبشار نیز به سمت تخریب پیش می رود.

وی گفت: نوع استفاده از چنین محیطی هایی باید تماشا و عکاسی باشد ولی آنچه مشاهده می شود این است که گردشگران از سر و کول آبشار بالا می روند و به نقاط مختلف آن دسترسی دارند.

مدیر کل محیط زیست فارس گفت:  همچنین در چند متری آبشار خوراکی، نوشیدنی و قلیان سرو و ارائه می شد که با استانداردهای حفاظت و بهره برداری پایدار تناسب ندارد.

ظهرابی ادامه داد: بر همین مبنا دستوری از اداره کل محیط زیست فارس صادر شد تا اداره شهرستان سپیدان این فعالیت های اقتصادی مخرب را جمع آوری  و ساماندهی کند.

وی گفت: برنامه ریزی می کنیم برای مشارکت مردم محلی آبشار مارگون، سازوکار مدیریتی مناسبی طراحی کنیم و تا مبتنی بر حفاظت و بهره برداری پایدار باشد، به این شکل که مسیرهای خاصی برای طبیعت گردان تعریف شود و بازدید کنندگان در همین مسیرهای مشخص تردد کنند و اقامت های حاشیه آبشارکه زیر درختان صورت می گیرد به صورت کامل متوفق شوند.

وی توضیح داد که آنقدر فرسایش ناشی از اقامت گردشگران درزیر درختان زیاد است که ریشه درختان از خاک بیرون آمده است.

مدیر کل محیط زیست فارس تاکید کرد که باید هرگونه پیاده روی خارج از مسیر  کنترل شود و افزود: در سنوات قبل با همکاری جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی، باعات محدوده آبشار برای اقامتنگاه های موقت در نظر گرفته شده بود تا خدمات ارائه بدهند اما الان دیده شده  حتی در صخره های آبشار فعالیت های مخربی صورت می گیرد.

وی عنوان کرد: فغالیت های آموزشی، فرهنگسازی و مشارکت مردم محلی برای حفاظت و بهره برداری  از آبشار را باید با جدیت مورد توجه قرار دهیم.

وی در این رابطه گفت: شرکت تعاونی در این منطقه وجود دارد که در صورتی که با معیارهای ما توافق کنند در چارچوب قوانین، ما آمادگی داریم که مدیریت منطقه را با آنها به اشتراک بگذاریم و از مشارکت مردم بهره مند شویم.

ایجاد برج تماشای آبشار مارگون

مدیر کل محیط زیست فارس اعلام کرد: باید محل مناسب برای تماشای آبشار و عکس برداری از آن پیش بینی کنیم و اگر شرایط مالی اجازه دهد بتوانیم محلی به اسم برج تماشای آبشار مارگون با مصالح بومی منطقه در خارج از نقطه دید آبشار ایجاد کنیم تا ضمن استفاده از آبشار و تصویربرداری عکاسان، گردشگران آموزشهای زیست محیطی لازم را در خصوص آبشار در طول مسیرها دریافت کنند.

وی با اشاره به اینکه بهشت گمشده نیز شرایط شبیه به این آبشار را دارد، افزود: همچنین برای پارک ملی بمو نیز برنامه ریزی هایی داریم که نیازمند حضور بخش خصوصی است.

به گزارش مهر، به هر حال شرایط آبشار مارگون در حال ارتقاست و از این منظر جوامع محلی نیز باید در راستای حفاظت و همچنین بهره برداری پایدار با طرح های تعریف شده این آبشار و سایر مناطق حفاظت شده همکاری کنند تا این میراث های طبیعی همچنان زنده بمانند.

 

کد خبر 4754616

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha