۷ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۱۴:۵۶

تحلیل طرح ادغام وزارتخانه آموزش و پرروش و علوم :

ادغام دو وزارتخانه آموزش و پرروش و علوم؛ طرح غیر کارشناسی یا حذف شکاف علمی

ادغام دو وزارتخانه آموزش و پرروش و علوم؛ طرح غیر کارشناسی یا حذف شکاف علمی

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی : بحث ادغام وزارتخانه های علوم و آموزش و پرورش گرچه به صورت یک ایده و با هدف افزایش راندمان آموزشی در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی مطرح شده اما باید توجه داشت که هر گونه تصمیم عجولانه و غیر کارشناسی در این امر می تواند تشدید اوضاع نابسمان نظام آموزشی کشور را به دنبال داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر ، طرح ادغام دو وزارتخانه آموزش وپرورش و علوم علیرغم اینکه در مرحله بررسی و تحقیقات اولیه است اما به قول هاجر تحریری نیک صفت عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس مطرح کردن آن می تواند باعث ایجاد اضطراب و استرس در جامعه و به خصوص در میان میلیونها دانش آموز و دانشجو شود.

گرچه گفته می شود، ادغام دو وزارتخانه آموزش وپرورش و علوم در نقاط مختلف دنیا نتایج مطلوبی را به دنبال داشته است و توانسته راهکاری در راستای ساماندهی ساختار نظام آموزشی باشد اما اینکه اجرای این طرح در کشور ما نیز نتیجه مشابه سایر کشورها را داشته باشد ، جای بسی تامل است .

  ادغام دو وزارتخانه آموزش و پرروش و علوم غیر کارشناسی است

محمود فرشیدی وزیر آموزش و پرورش در گفتگو با خبرنگارمهر، در ارتباط با ادغام دو وزارتخانه آموزش و پرورش و علوم می گوید : ادغام دو وزارتخانه آموزش وپرروش و علوم حرفی غیر کارشناسانه است و هماهنگی میان این دو وزارتخانه نمی تواند به معنای ادغام باشد.

محمود فرشیدی معتقد است ، بحث ادغام دو وزارتخانه آموزش و پرورش و علوم به طور منسجم و کارشناسانه عنوان نشده و تنها از طریق چند نفر در این کمیسیون بر زبان آورده شده است.

این مقام ارشد وزارت آموزش وپرورش می گوید: آموزش وپرورش از باب شرح وظایف، مسئولیت جامع تربیتی ، خواندن ، نوشتن ، آموزش اخلاق ، اصول اقتصادی و اجتماعی و ... را بر عهده دارد اما " تربیت محوری " موضوع مهم  و در اولویت وزارت آموزش و پرورش محسوب می شود .

فرشیدی اضافه می کند : دانش آموزان در بدو ورود به مدارس هیچ نوع آگاهی اجتماعی و علمی ندارند، از این رو ابعاد تربیتی دوره دانش آموزی مهم تر از دوره دانشجویی افراد است .

وزیرآموزش وپرورش می گوید: آشنایی با آداب نظافت، زندگی اجتماعی، حفظ ایمنی و ...در مدارس برای همگان اجرا می شود و این در حالی است که این نوع مسائل در دانشگاه ها مطرح نیستند بنابراین با توجه به تفاوت های موجود در اهداف این دو وزارتخانه ، ادغام منطقی نخواهد بود.

 جدایی وزارتخانه های آموزش و پرورش و علوم برابر با شکاف علمی

از سوی دیگر پژوهشگر پژوهشگاه مطالعات وزارت آموزش وپرورش نیز ، یکی از مهم ترین مشکلات نظام آوزشی کشور را فاصله میان وزارت علوم ، تحقیقات و فن آوری و وزارت آموزش وپرورش می داند و می گوید: بیش از 40 سال از جدایی دو وزارتخانه آموزش و پرورش و علوم می گذرد و این شکاف روز به روز عمیق تر شده و آسیب های بسیاری بر پیکر آموزش کشور وارد کرده است .

محمود مردای مقدم  ، مدرک گرایی ( دور شدن از لذت یادگیری  ، حل مساله و علم گرایی ) فقر آموزشی ناشی از گریز نخبگان و تلاش برای استخدام در دانشگاه ، جدایی دانشگاه ها و مراکز علمی از بدنه اصلی جامعه ، تحقیر برخی از رشته های تحصیلی ، بزرگنمایی بعضی از رشته های دیگر و ضعف علوم پایه و انسانی را از دیگر مشکلات نظام آموزشی کشور دانست .

این پژوهشگر تصریح می کند: آگاهی ناکافی دانش آموزان در علاقه و انتخاب رشته تحصیلی ، ایجاد معضلی به نام کنکور برای پر کردن این شکاف ، فاصله طبقاتی شدید بین معلمان و استادان دانشگاه، کاهش ارتباط علمی میان دو وزارتخانه آموزش وپرورش و علوم ، آرمانی شدن (در حد پرستش قرار گرفتن ) تحصیلات عالیه، فشار بیشتر به بخش های آموزش ابتدایی و راهنمایی تحصیلی و ..از جمله فرضیه هایی محسوب می شود که می توان از تبعات این شکاف دانست.

مرادی مقدم می گوید: متاسفانه تاکنون تحقیقات ناچیزی در زمینه تبعات ناشی از ایجاد دوگانگی در وزارت خانه های ذکر شده به وجود آمده است ، به گونه ای که بیشتر فارغ التحصیلان دانشگاهی حداقل در طول تحصیلات خود در دوره متوسطه با دبیرانی مواجه بوده اند که حتی بیشتر از برخی مدرسان دانشگاهی بر پیشرفت آنان تاثیر داشته اند.

این محقق یاد آور می شود: گرچه ایجاد و تفکیک دو واژه ، عضو هیات علمی برای دانشگاهها و احتمالا "غیر علمی " ! برای معلمان آموزش وپرورش نیز متاثر از این شکاف است اما امید می رود هر چه سریع تر از گسترش عوارض بیشتر این موضع جلوگیری شود .

 عجولانه تصمیم نگیریم

گرچه نظام آموزشی کشور دارای مشکلات جدی و اساسی است و نبود پیوستگی میان آموزش های مدرسه ای و دانشگاهی عمده ترین دلیل این امر به شمار می رود اما با این حال انتظار می رود اتخاذ تصمیم در خصوص آینده قشر محصل و آینده ساز کشور با دید منطقی و کارشناسی صورت گیرد .

در هر حال  پیکره های اصلی نظام آموزشی و آینده فرزندان این کشور در ساختار پیکره این دو وزارتخانه مهم رقم می خورد و خوب است هر گونه تغییر و تحولی در آن با تدبیری عمیق و غیر عجولانه انجام شود.

کد خبر 476480

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha