۲۱ آبان ۱۳۹۸، ۸:۱۵

فاضلابی که برق تولید می‌کند؛

تحقق شعار«مامی‌توانیم»درصنعت آب وبرق همدان/اعتمادی که به بار نشست

تحقق شعار«مامی‌توانیم»درصنعت آب وبرق همدان/اعتمادی که به بار نشست

همدان – استفاده از پساب تولیدی تصفیه خانه فاضلاب همدان در صنعت و تبدیل آن به برق با تکیه بر دانش و توان مهندسین داخلی یکی از هزاران طرحی است که شعار «ما می‌توانیم» را جامه عمل پوشانده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها - پروین قادری دانشمند*: کارشناسان معتقدند هر دولتی که متکی به استعداد، منابع و مدیریت خارجی باشد دچار اشتباه شده چراکه از ظرفیت‌های داخلی اطلاع ندارد و پیشرفت و توسعه کشورش را در خارج از مرزها جستجو می کند حال آنکه اگر کمی به داشته های داخل توجه کند مسیر پیشرفت را سریع تر نیز خواهد پیمود.

باید در مدیریت منابع تغییر رویه داد و بیشتر به توان داخلی متکی شد

اگر کمی دقیق شویم متوجه خواهیم شد که ایران نیازی به سرمایه‌گذاری خارجی و توان نیروهای بیگانه ندارد چراکه همه چیز از منابع گرفته تا نیروی انسانی خوب را دارد ولی باید در مدیریت این منابع تغییر رویه دهد و بیشتر به توان داخلی متکی شود.

پیشرفت های ایران طی سال های اخیر را که بررسی می کنیم در بعضی بخش ها آنچه مشهود است اینکه جوانان ایرانی در بخش های مختلف بدون سرمایه‌گذاری خارجی و با طراحی داخلی پیشرفت‌های چشمگیری داشته اند و از همین اتفاق می توان به این نتیجه رسید که بدون اتکاء به خارج از کشور می توان در دیگر بخش‌ها نیز به رشد و توسعه رسید و شعار «ما می توانیم» را محقق کرد.

ناگفته پیداست استعدادهای خوبی در ایران  وجود دارد کمااینکه همین استعدادها بودند که در سال‌های آغازین انقلاب به سرعت کشور را در مسیر پیشرفت قرار دادند به صورتی که به سرعت بسیاری از نقاط کشور برق‌دار شدند و یا بعدها در یک فاصله چند ساله همه شهرهای کشور را گازدار کردند و یا شبکه های آبرسانی در شهرها را گسترش دادند.

استفاده از توان مهندسان داخلی در اجرای پروژه های آبرسانی

استان همدان نیز به واسطه بهره مندی از استعداد جوانان و توان داخلی مسیر پیشرفت را در بسیاری بخش ها پیموده به طوری که اگر بخواهیم به تمام بخش ها بپردازیم خود کتابی چند هزار صفحه ای را در برمی گیرد اما در این بخش به مقوله استفاده از توان مهندسان داخلی در اجرای پروژه های آبرسانی می پردازیم.

طبق بررسی ها در سال ۱۳۵۷ و اولین سال پیروزی انقلاب ۳۱۰ هزار و ۹۵ نفر معادل ۴۸ درصد جمعیت استان همدان دارای آب لوله‌کشی بوده‌اند که این عدد در سال ۹۷ به یک میلیون و ۹۷ هزار و ۵۰۴ نفر و۱۰۰ درصد جمعیت رسیده است.

همچنین طبق آمار منتشر شده جمعیت تحت پوشش فاضلاب نیز طی ۴۰ سال با افزایش ۷۲ درصدی از حدود ۱۰۵ هزار نفر به ۷۹۷ هزار نفر در سال ۹۷ رسیده که در این راستا طول شبکه فاضلاب از ۱۲۸ کیلومتر به ۱۴۴۶ کیلومتر رسیده و تعداد تصفیه خانه های فاضلاب نیز از یک واحد با ظرفیت تصفیه ۱۸۵۰ متر مکعب در شبانه روز به ۸ واحد با ظرفیت ۱۷۹ هزار مترمکعب در شبانه روز رسیده است.

طول شبکه آب در استان همدان نیز یک هزار و ۲ کیلومتر بوده که با ساخت یک هزار و ۵۸۷ کیلومتر طی ۴۰ سال اکنون ۲ هزار و ۵۸۹ کیلومتر شبکه آب در استان همدان وجود دارد و خط انتقال آب نیز از ۱۵۲ کیلومتر در سال ۵۷ به ۴۶۳ کیلومتر در سال ۹۷ رسیده است.

توسعه در حوزه‌های مختلف آب و فاضلاب از حدود ۵۰ درصد تا حدود ۴۰۰ درصد رخ داده است گذشته از اینکه در ۴۰ سال اخیر توسعه در حوزه‌های مختلف آب و فاضلاب از حدود ۵۰ درصد تا حدود ۴۰۰ درصد رخ داده در این گزارش به استفاده از توان داخلی مهندسان ایرانی در اجرای یک پروژه در همدان اشاره خواهیم کرد که به عنوان الگو در کشور مطرح شده است.

طرح جمع آوری، انتقال و تصفیه بهداشتی فاضلاب شهر همدان با هدف باز چرخانی و استفاده مجدد از پساب در چرخه طبیعت و بالا بردن شاخص های بهداشت و سلامت عمومی در جامعه شهری در سه جبهه کاری شامل اجرای شبکه های فرعی، اجرای خطوط انتقال اصلی، نیمه اصلی و سرریزها و احداث تصفیه خانه فاضلاب در دستور کار قرار گرفت.

در این طرح با بهره گیری از دانش فنی و مهندسین بومی و با اجرای بخش های مورد اشاره، فاضلاب همدان در بستری مناسب و به دور از منابع آب زیر زمینی و سطحی از سطح شهر جمع آوری و به سمت تصفیه خانه شهر منتقل شد.

این تصفیه خانه قادر است با بهره گیری از ۲ مُدول و حداکثر ظرفیت فیزیکی ۱۵۰۰ لیتر بر ثانیه و حداکثر ظرفیت تصفیه بیولوژیکی ۱۲۸۰ لیتر بر ثانیه در مجموع جمعیتی بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر را تحت پوشش خدمات خود قرار داده و فاضلاب ورودی را حتی بالاتر از میزان استانداردهای جهانی تصفیه و تبدیل به آبی قابل استفاده در کشاورزی و صنعت کند و در نهایت پسابی با مشخصات بسیار مطلوب تولید کند که در نوع خود بی نظیر است.

تا حصول نتیجه امور را پیگیری می‌کنیم

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان همدان در همین زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در شرکت آب و فاضلاب استان همدان کارها به صورت تیمی پیش می‌رود و در اجرای برنامه‌ها ۱۷ اصل مد نظر قرار دارد، گفت: اصل هفدهم پیگیری برای انجام کارها است به طوری که کار برای ما نشد ندارد و تا حصول نتیجه امور را پیگیری می‌کنیم.

سید هادی حسینی بیدار با بیان اینکه در پروژه اصلاح کیفیت پساب تصفیه خانه فاضلاب همدان نیز کار به صورت تیمی پیش رفت، گفت: برای اجرای این طرح از مشاوران و پیمانکاران بین المللی بسیاری دعوت شد اما هرکدام اجرای این امر را غیر ممکن می دانستند.

وی با بیان اینکه با تکیه بر دانش داخلی و توان مهندسین و دست اندر کاران داخلی دست بکار شدیم و با تلاشهای بسیاری که در بخش اجرای شبکه، خطوط انتقال، اجرای کانکشنها وتکمیل فرایندها و عملیات ساختمانی تصفیه خانه رخ داد میزان دبی پساب خروجی تصفیه خانه از ۹۰ لیتر بر ثانیه به ۷۰۰ لیتر بر ثانیه افزایش یافت، گفت: یکی از مهمترین اهداف و کارکردهای پساب تولیدی استفاده از آن در راستای بهره گیری در بخش صنعت به ویژه در استان همدان برج های خنک کننده نیروگاه شهید مفتح همدان بود.

حسینی بیدار با بیان اینکه نیروگاه شهید مفتح همدان برای تامین آب مورد نیاز خود و انجام فعالیت تولید برق، ناچار به حفر چندین حلقه چاه عمیق و استخراج آب های زیر زمینی اطراف خود شده بود غافل از اینکه این سطح از استخراج باعث ایجاد آثار مخربی در حاشیه خواهد شد، گفت: با کاهش سطح آب های زیر زمینی، رفته رفته فعالیت های کشاورزی حاشیه نیروگاه به دلیل نبود آب کافی در سطح قابل دسترس کشاورزان رو به کاهش رفت و پس از چندی، اتفاقی عجیب احساس خطر را تا سر حد بحران بالا برد و آن هم مشاهده فروچاله هایی عمیق در اطراف آن بود که ترس را به جان ساکنان مجاور نیروگاه انداخت.

استفاده از پساب تولیدی تصفیه خانه فاضلاب همدان در نیروگاه برق همدان به جای منابع آب های زیرزمینی وی با بیان اینکه طبق قراردادی بین شرکت آب منطقه ای و شرکت توانیر مقرر شد تا از پساب تولیدی تصفیه خانه فاضلاب همدان در این نیروگاه به جای منابع آب های زیرزمینی استفاده شود، گفت: در ابتدای امر مشخصات درخواستی نیروگاه با پساب تولیدی در تصفیه خانه مغایرت داشت که به منظور رفع این مشکل ۳ کارگروه برای بررسی شبکه فاضلاب و فرآیند تصفیه و اسناد راهبردی و کنترل فرآیند بهره برداری شکل گرفت.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان همدان بابیان اینکه در نهایت با رسیدن به نقطه مطلوب، فرایند انتقال پساب و تخصیص سالیانه ۱۵ میلیون متر مکعب برداشت آب توسط نیروگاه از منابع آب زیرزمینی متوقف و ۵ حلقه چاه از مدار استفاده خارج شد، گفت: با اجرای طرح خط انتقال پساب فاضلاب تصفیه خانه همدان به طول ۴۳.۷ کیلومتر تا نیروگاه شهید مفتح ضمن حفظ منابع آب زیرزمینی منطقه و پیشگیری از اثرات مخرب زیست محیطی، گام موثری در حفظ محیط زیست و منابع آبی مورد نیاز کشاورزی در مناطق حاشیه نیروگاه برداشته شد و نیروگاه شهید مفتح نیز برای اولین بار پس از ساخت این نیروگاه با راندمان ۱۰۰ درصد در شبکه برق کشور موفق به تولید برق شد.

وی با تاکید بر اینکه پروژه فاضلاب همدان موفق به کسب گواهی نامه (Green project) ملی و تندیس جهانی (National Award ۲۰۱۶) در حاشیه یازدهمین دوره همایش مدیریت سبز و دهمین دوره کنفرانس توانمندسازی منابع انسانی شد؛ گفت: این افتخار با تلاش شبانه روزی و مستمر نیروهای توانمند شرکت آب و فاضلاب استان همدان بدست آمد و این طرح جزو ۱۱ هزار پروژه آب و فاضلاب جهان قرار گرفت و با ارزیابی بنیاد جهانی انرژی و کارشناسان جامعه انرژی سبز اروپا به عنوان یکی از ۱۸۰ پروژه برتر جهان شناخته شد.

پروژه فاضلاب همدان به عنوان پروژه جهانی شناخته شد

حسینی بیدار با بیان اینکه پروژه فاضلاب همدان اولین پروژه  کشور در حوزه آب بود که به عنوان پروژه جهانی شناخته شد و موفق به دریافت گواهینامه جامعه انرژی سبز اروپا و بنیاد جهانی انرژی شد، گفت: اجرای این نوع پروژه های عمرانی در کشور علاوه بر استفاده حداکثری و درست از منابع ارزشمند می تواند گامی موثر در توسعه و پیشرفت روز افزون کشور بردارد.

آری انقلاب اسلامی ایران وجدان های مردم را تکان داد و آنها را بیدار و متوجه هویت خود کرد و توانایی ها را به نمایش گذاشت و از همان زمان شعار «ما میتوانیم» را سر داد و رفته رفته توسعه و پیشرفت با استفاده از توان داخلی رقم خورد و دیدیم که «ما می توانیم».

به درستی همان طور که مقام معظم رهبری بارها عنوان کرده اند دشمنان می خواهند به ملت ایران و به جوان ایرانی بباورانند که شما نمی توانید بدون ارتباط و اتصال با قدرت های سلطه‌گر به جایی برسید که این خطر بزرگی است اما اگر ما اعتماد به نفس ملی پیدا کردیم، استعدادها خواهد جوشید و آن وقت خواهیم دید که می توانیم و برای ما اثبات خواهد شد که می توانیم.

کد خبر 4768991

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha