ناهید خداکرمی در گفتکو با خبرنگار مهر افزود: با توجه به تعداد تولد نوزادان در کشور باید حدود 30 هزار نفر در مراکز زایشگاهی و بهداشتی وجود داشته باشند بنابراین هنوز با استاندارد نیروهای مامایی در مراکز بهداشتی و درمانی کشور فاصله داریم.
وی اظهار داشت: با توجه به تعداد فارغ التحصیلان رشته مامایی نباید کمبود نیروی انسانی در این رشته وجود داشته باشد اما عدم جذب این نیروها در سیستم بهداشتی و درمانی باعث ایجاد فاصله با استانداردها شده است.
خداکرمی گفت: در صورتی که تعداد نیروهای انسانی در بخش های بهداشتی مراکز بهداشتی و درمانی که جنبه پیشگیرانه دارند، افزایش یابد، بسیاری از هزینه ها کاهش خواهد یافت بنابراین استاندارد سازی نیروی انسانی نه تنها هزینه ای ایجاد نخواهد کرد بلکه در دراز مدت، مانع صرف هزینه های سنگین خواهد شد.
دبیر انجمن علمی مامایی ایران گفت: ردیف های مامایی در مراکز بهداشتی و درمانی به ویژه بخش های بهداشتی خالی است چون در بسیاری از موارد، پرسنل جدید جایگزین ماماهای بازنشسته نشده و پست آنها خالی مانده است.
وی افزود: در صورت حل ردیف های خالی مامایی ضمن حل شدن مشکل اشتغال ماماها، از میزان افزایش بار خدمات ناشی از کمبود پرسنل به دیگر پرسنل کاهش می یابد و به طور حتم مردم نیز از خدمات مامایی به میزان بیشتری بهره مند خواهند شد.
خداکرمی گفت: مطالعات نشان داده که استاندارد سازی تعداد ماماها در سیستم سلامت زنان و نوزادان باعث صرفه جویی در هزینه های خانواده ها و دولت خواهد شد چرا که در این صورت کیفیت خدمات رسانی به مادر و نوزاد افزایش می یابد.
نظر شما