گزارش مهر؛

اقناع افکار عمومی؛ لازمه سیاست گذاری‌های کلان

اقناع افکار عمومی؛ لازمه سیاست گذاری‌های کلان

افکار عمومی به عنوان یک مولفه بنیادین، معمولاً توسط دولت ها در حاشیه نگه داشته شده است. دولت ها باید بتوانند در یک فضای نرم افزاری و فرهنگی، افکار عمومی را اقناع کنند.

خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه: یکی از مسائلی که باید در سیاست گذاری ها به آن توجه داشت، التفات به زمینه های سیاست گذاری از جمله اقناع افکار عمومی است. در مسئله ای مانند افزایش قیمت حامل های انرژی به نظر می رسد، اعلام این مسئله به مردم با یک شوک همراه بود و زمینه هایی از جمله اقناع افکار عمومی به درستی صورت نگرفت. تا قبل از آن خبرها حاکی از این بود که برنامه ای برای افزایش قیمت حامل های انرژی وجود ندارد، اما به یک باره این افزایش قیمت ها اعمال شد و به افکار عمومی به نوعی شوک وارد کرد. اگر به ما مسائل نگاه صرفاً سیاسی نداشته باشیم و هر مسئله را از منظر امر اجتماعی نیز مورد ارزیابی قرار دهیم، آنگاه نحوه سیاست گذاری های ما یا نحوه اجرای آن نیز بر این اساس تغییر خواهد کرد.

در مباحث نظری امر اجتماعی از امر سیاسی جدا نیست و جدا کردن آن کار دشواری است. هر چیزی که انسجام اجتماعی را کم و زیاد کند و هر چیزی که اتصال و همبستگی اجتماعی را کم و زیاد کند را می توان پدیده اجتماعی نامید. نحوه ارتباط با حفظ و تداوم یک جامعه، شاخص اصلی تعیین امر اجتماعی است. نحوه ارتباط یک پدیده با حفظ و تداوم یک اجتماع، شاخص اصلی است که تعیین کننده امر اجتماعی است.

الگوی مصرف ما در حوزه انرژی که به طور مستقیم با اجتماع سبک زندگی مردم در ارتباط است، طبیعتاً یک امر اجتماعی است و هرگونه سیاست گذاری در مورد آن باید با یک نوع فهم اجتماعی صورت گیرد

لذا الگوی مصرف ما در حوزه انرژی که به طور مستقیم با اجتماع سبک زندگی مردم در ارتباط است، طبیعتاً یک امر اجتماعی است و هرگونه سیاست گذاری در مورد آن باید با یک نوع فهم اجتماعی صورت گیرد.

اینکه ما با بدمصرفی در حوزه انرژی مواجه هستیم و این امر سبب از هدررفت سرمایه های کشور می شود امری است که نیاز به اطلاع رسانی و فرهنگ سازی دارد. اگر نیاز است این فرهنگ با افزایش قیمت حامل های انرژی صورت گیرد باید پیش زمینه فرهنگی و اجتماعی آن ابتدا ایجاد شود و سپس شکل اجرایی به خود گیرد.

در زمانی که مردم با فشارهای اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند، هرگونه سیاست گذاری باید با احتیاط بیشتری صورت گرفته و ابتدا اعتمادسازی نسبت به آن صورت گیرد. این مهم نیز با گفتگو با مردم و اهمیت به افکار عمومی و اقناع آن صورت می پذیرد.

در روزهای اخیر افزایش قیمت حامل های انرژی بدون هیچ گفتگویی با مردم اعمال شد و این مسئله این احساس را در مردم به وجود آورد که مردم به نوعی از سوی سیاست مداران نادیده گرفته شده اند و همین مسئله می توانست زمینه های اعتراض و اغتشاش را به وجود آورد.

در گزارش پیش رو در گفتگو با سیدجواد میری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به مسئله اهمیت اقناع افکار عمومی در سیاست گذاری ها پرداختیم که در ادامه می خوانید؛

سیدجواد میری در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد جایگاه و اهمیت اقناع افکار عمومی گفت: اساساً باید بررسی کنیم ما در طی سال های پس از انقلاب چیزی به اسم افکار عمومی را به بازی گرفته ایم و در معادلات سیاسی در بین جناح های حاکمیت این مفهوم چه جایگاهی داشته است؟ مطالعات نشان می دهد افکار عمومی به عنوان یک مولفه بنیادین، معمولاً توسط دولت ها در حاشیه نگه داشته شده است. در بسیاری از کشورها این مولفه از طریق صداوسیما و رسانه ها می تواند در فضای عمومی شکل بگیرد و به صورت یک مولفه مطرح باشد.

نادیده گرفتن افکار عمومی و عدم اقناع آن نه تنها به مردم بلکه به حاکمیت هم ضربه می زند. دولت ها باید بتوانند در یک فضای نرم افزاری و فرهنگی، افکار عمومی را رصد یا اقناع کنند

وی ادامه داد: نادیده گرفتن افکار عمومی و عدم اقناع آن نه تنها به مردم بلکه به حاکمیت هم ضربه می زند. دولت ها باید بتوانند در یک فضای نرم افزاری و فرهنگی، افکار عمومی را رصد یا اقناع کنند نه اینکه به افکار عمومی نگاه امنیتی داشته باشند.

وی افزود: برای مواجهه با افکار عمومی و فهم و درک آن باید از عنصر تفسیرپذیری که در علوم اجتماعی و نظریه پردازان، مطرح است، استفاده شود. در غیر این صورت به پدیده ها سخت افزاری و مهندسی شده نگاه می شود. امر اجتماعی، امری مهندسی شده نیست، بلکه امری تفسیرپذیر است. باید فهم افکار عمومی در نگاه سیاستمداران ما به عنوان یک پدیده فرهنگی تفسیرپذیر باشد نه یک پدیده امنیتی. به این ترتیب نوع مواجهه و وسایل و ابزاری که برای یک تغییر یا تحول افکار عمومی باید، تنظیم شود متفاوت خواهد بود.   

سیدجواد میری گفت: ما اکنون در وضعیت فشار اقتصادی قرار داریم. در چنین وضعیتی ایجاد شوک به افکار عمومی منطقی نیست. در چنین وضعیتی باید به فکر وفاق اجتماعی بود و به این فکر بود که چگونه می توان اقشار ضعیف را به گونه ای کمک کرد که بتوانند از این دوران فشار عبور کنند.

وی ادامه داد: چند شب پیش وقتی مجری از آقای نوبخت سوال کرد که افزایش قیمت بنزین بر کالاهای اساسی مردم تاثیر می گذارد، برآشفت و و این مسئله را رد کرد، اما در افکار عمومی این مسئله تثبیت شده که افزایش قیمت بنزین بر قیمت همه کالاها تأثیر خواهد گذاشت و در صورتی که مردم نسبت به این مسئله اقناع نشده اند، این به مردم شوک وارد خواهد کرد. لذا این سوال مطرح است که چرا برای تغییر و تحول سیاست های کلان کشور که زندگی و معیشت مردم را هدف قرار می دهد، هیچ گفتگو و بحث عمومی شکل نمی گیرد؟ چرا دولتمردان نسبت به توجه و التفات به عرف سیاست گذاری در جهان امروز بی اعتنا هستند؟

چرا برای تغییر و تحول سیاست های کلان کشور که زندگی و معیشت مردم را هدف قرار می دهد، هیچ گفتگو و بحث عمومی شکل نمی گیرد؟ چرا دولتمردان نسبت به توجه و التفات به عرف سیاست گذاری در جهان امروز بی اعتنا هستند؟

وی افزود: اگر بخواهیم اتفاقات این چند روزه را ریشه یابی کنیم، یکی از آنها همین حس استغنای سیاست مداران از افکار عمومی است. فکر می کنند افکار عمومی تا آنجایی مهم است که ما را تأیید کند!

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: اینکه مصرف ما بی رویه است و توجهی به ابعاد استفاده از خودروی شخصی اعم از ترافیک و آلودگی و مصرف بنزین و... نداریم، درست است و هیچ بحثی در این وجود ندارد، اما شهرداری یک الفبایی دارد که آن این است که باید زیرساخت های خدمات نقل و انتقال و وسایل نقیله جمعی، باید مهیا باشد تا توقع داشته باشیم مردم از وسایل شخصی استفاده نکنند. وقتی صحبت از استاندارد می شود، استانداردهای اروپایی را در نظر می گیرند ولی وقتی صحبت از خدمات می شود، این خدمات دهی بسیار پایین است.

وی ادامه داد: شهر کوچکی به نام آریول در ۴۰۰ کیلومتری مسکو قرار دارد و ۳۰۰هزار جمعیت دارد که اتفاقاً خیلی پیشرفته و توسعه یافته نیست، اما از نظر حمل و نقل و خدمات شهری خیلی مطلوب است و بیرون آوردن ماشین در شهر، لاکچری بازی محسوب می شود. در تهران از نظر حمل و نقل عمومی، واقعاً سرمایه گذاری شده است؟

وی افزود: در تهران با پدیده های عجیبی مواجه هستیم. یک پدیده این است که یک عده از هموطنان ما از شهرهای دور، دو یا سه هفته به تهران می آیند و با ماشین مسافرکشی می کنند و شب ها در ماشین می خوابند. سه هفته کار می کنند و یک هفته به شهر خود می روند.

افکار عمومی باید مسائلش را بتواند به سیاست مداران انتقال دهد که نادیده گرفتن آن باعث می شود سیاستمداران درک درستی از امر اجتماعی پیدا نکنند. اشراف اجتماعی و فرهنگی از ایران در بین سیاستمداران وجود ندارد

سید جواد میری گفت: اصلاح الگوی مصرف وابسته به این است که ما فهمی از توسعه متوازن داشته باشیم. اساساً توسعه در کشور یک وفاق نخبگانی ندارد که اگر توسعه خوب است، باید چگونه اجرا شود؟ برنامه توسعه ما ضد توسعه است و در اجرا تضادهایی دارد. مشکلات ما به صورت بنیادین در یک چشم انداز وفاق محورانه بررسی نشده است.

وی در پایان اظهار داشت: یکی از شاخصه های سیاست مداران جمهوری اسلامی این بود که همه از بین مردم بودند، مثل آقای رجایی. ولی امروز برخس از سیاست مداران ما از مردم فاصله گرفته اند و لذا بسیاری از فهم ها و ذائقه ها و بینش های آنها تغییر کرده است. افکار عمومی باید مسائلش را بتواند به سیاست مداران انتقال دهد که نادیده گرفتن آن باعث می شود سیاستمداران درک درستی از امر اجتماعی پیدا نکنند. اشراف اجتماعی و فرهنگی از ایران در بین سیاستمداران وجود ندارد. 

کد خبر 4774368

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha