۱۳ آذر ۱۳۹۸، ۲۰:۲۶

رئیس انجمن خاک گلستان؛

رسوب رودخانه ها یکی از دلایل خشکی خلیج گرگان است

رسوب رودخانه ها یکی از دلایل خشکی خلیج گرگان است

گرگان- رئیس انجمن خاک استان گلستان گفت: بر اساس مطالعات اخیر سازمان مطالعات زمین شناسی کشور، یکی از دلایلی که خشک شدن خلیج گرگان را تهدید می‌کند، رسوبات زیاد رودخانه است.

به گزارش خبرنگار مهر، فرهاد خرمالی چهارشنبه در پنجمین مراسم استانی بزرگداشت روز خاک، با اشاره به موضوع نهاد خاک های استان گلستان، اظهار کرد: نقش کلیدی خاک بسیار گفته شده و یک منابع مهمی است که نمی توان از آن غافل شد.

رئیس انجمن خاک استان گلستان افزود: خاک نقشی محوری در زمینه های امنیت غذایی، امنیت پایداری انرژی، امنیت آب، کاهش تغییر اقلیمی، تغییر اکو سیستم و خدمات اکو سیستم، دارد.

وی ادامه داد: امروزه نگاه جدیدی به خاک وجود دارد و براساس این نگاه، خاک به یک الی دو متر سطحی منتهی نشده و باید مدیریتی انجام شود که از تمام پوسته زمین، تا جایی که وارد آب های زیر زمینی می شود، در نظر گرفته شود.

خرمالی با بیان اینکه امروزه حتی به استفاده از خاک کرات دیگر نیز فکر می شود، گفت: نگاه جدید به خاک، بسیار غراتر از آن ۳۰ سانتی متر تا یک متری است که ما در نظر داریم.
 
وی با اشاره به قطعنامه انجمن جهانی خاک، گفت: این قطعنامه پنج نکته کلیدی دارد، بر اساس فعالیت بشر روی خاک، امنیت خاک، غذا و آب، مخزن های کربنی و تغییرات اقلیمی، محدود کردن و تغییر کاربری و آگاه سازی جامعه از اهمیت خاک، به یک قانون و قطعنامه در آمده است.

رئیس انجمن خاک گلستان، ارز اقتصادی خاک را بالا دانست و گفت: در هنگام وقوع بلایایی طبیعی، به همه جنبه های خسارت مانند مالی جانی توجه می شود اما به مسئله خسارت و هدررفت خاک، کم تر توجه می شود.

وی با بیان اینکه کشور ایران منابع خاکی کمی دارد، گفت: بر اساس تحقیقات، تنها حدود سه و نیم در صد خاک های جهان ارزش مطلوبی دارند و به همین دلیل مدیریت خام نیاز به یک عزم جدی دارد.

وی گفت امروزه علاوه بر پنج فاکتور حیوانات، پستی و بلندی، اکوسیستم، مواد سازنده و زمان، فاکتور انسان را نیز به عنوان یک عنصر تاثیر گذار در تولید و یا هدررفت خاک، به عنوان فاکتور ششم به حساب می آورند.

خرمالی بیان کرد: استان گلستان از لحاظ اقلیمی، میزان بارندگی، پستی و بلندی ها، خاک های زراعی و استپی و خاک های لس که در در جنگل ها و حتی شوره زار های استان وجود دارد، می توان گفت که حدود ۹۰ درصد خاک های استان از لس و یا خام های منشا لس، تشکیل می شود.

وی خاک های لس را یک نعمت خدادادی دانست و گفت: این خاک، بسیار خاص و در مصرف کشاورزی مفید بوده اما بسیار حساس و فرسایش پذیر است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و متابع طبیعی گرگان با اشاره به وجود خاک های سیاه در استان گفت: در گلستان ما بالغ بر ۱۰۰ هزار هکتار از بهترین خاک های دنیا را در اختیار داریم.

وی افزود: خاک سیاه موجود در استان، بسیار کم یاب است و بایستی با برررسی، حفاظت و شیوه های مخصوص کشاورزی، از فرسایش و هدررفت این خاک، جلوگیری کنیم

خرمالی هشدار داد: در صورت استفاده نادرست از این خاک ها، موجب تراکم خاک، از دست دادن تنوع زیستی و عدم تعادل مواد غذایی را شاهد باشیم.

وی خاک های قدیمی استان را یک آرشیو از گذشته دانست و گفت: بعضی از این خاک ها عمری معادل ۲۰ هزار تا ۲۰۰ هزار سال دارند و حتی خاک هایی با دو میلیون سال را نیز شاهد هستیم که تا به حال سه کنفرانس جهانی در این رابطه برگزار کرده ایم. 

وی با بیان این که تپه های شنی که در شمال استان با سنی حدود ۱۰ هزار سال وجود دارد، گفت: رود گرگان مانند رود زرد چین، تمام رسوبات که بر سر راه خود دارد را جمع می کند و بر اساس مطالعات اخیر سازمان مطالعات زمین شناسی کشور، یکی از دلایلی که خشک شدن خلیج گرگان را تهدید می‌کند، رسوبات زیاد رودخانه است.

وی در مورد مسئله جنگل تراشی ها تاکید کرد: این موضوع می تواند در عرض کم تر از ۵۰ سال، موجب فرسایش ۶۰ سانتی متری خاک شود.

خرمالی گفت: کشور چین در گذشته با مشکل فرسایش خاک مواجه بود که توانست با مدیریت برنامه ریزی شده، این معضل را به حالت اولیه برگرداند.

وی آشنایی جامعه با مسئله خاک را مهم دانست و گفت: تمامی دستگاه های مربوط باید با برگزاری برنامه ها و برنامه ریزی، اهمیت خام را جا بیاندازند.

کد خبر 4789011

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha