۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۸:۴۸

علی اصغر سلطانیه در نشست اعضای NPT :

طرح مسئله "تبعیت کامل" اختلاف انگیز است

طرح مسئله "تبعیت کامل" اختلاف انگیز است

نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در اولین روز نشست اعضای ان پی تی اعلام کرد که مطرح کردن مسئله " تبعیت کامل" از پادمان های هسته ای در نشست وین، اختلافاتی را در پی خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، دیپلمات های غربی گفتند که ایران دوشنبه ( 10 اردیبهشت) درخواست برای تبعیت کامل از پادمان های هسته ای را رد کرد.

هیئت هایی از 188 کشور که در این نشست شرکت کرده اند، گفتند: نگران هستند این نشست دو هفته ای در وین ممکن است هم اکنون همان روند منازعاتی را که در کنفرانس بازنگری گذشته در نیویورک دو سال پیش طی کرده بود و نتیجه ای را در بر نداشت، طی کند.

آنها بدون توجه به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران و ماهیت نظامی برنامه هسته ای کره شمالی ادعا کردند که این نگرانی این بار حتی با توجه به برنامه های هسته ای ایران و کره شمالی بیشتر است.

یکی از این دیپلمات ها که اشاره ای به نامش نشده است، گفته است :"علی اصغر سلطانیه" نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی اولین روز این نشست را آشفته کرد، چرا که گفت دستورالعمل این نشست که بر لزوم تبعیت کامل از این معاهده تاکید دارد، مناسب نیست.

سلطانیه بر این مسئله تاکید کرد: مسئله تبعیت از ان پی تی که در کنفرانس قبلی در سال 2005 در دستور کار نشستها بود، نباید برای کنفرانس بازنگری بعدی تغییر کند.

نماینده ایران در آژانس تصریح کرد:" این مسئله می تواند با تمرکز بسیار زیاد بر یک کشور مشاجراتی را در پی داشته باشد. ما خواستار آن نیستیم که در این کنفرانس یک جهت گیری القا شود."

" یوکیا آمانو" رئیس این نشست و سفیر ژاپن نیز در گفتگو با خبرگزاری فرانسه خاطر نشان کرد که از این اقدام ایران متعجب شده است.

وی گفت :"می دانم که ایران مشکلاتی دار ، اما این یک مسئله جدید است؛ پیروی مسئله ای است که از دیرباز در ان پی تی وجود داشته است."

دیپلمات دیگری هم ادعا کرد که این موضعگیری ایران نشان می دهد که می خواهد مانع بحث کامل درباره پیروی شود.

"رودریگر لودکینگ" سفیر آلمان که به نمایندگی از طرف کشورش به عنوان رئیس دوره ای اتحادیه اروپا سخن می گفت، خاطر نشان کرد:"بحث درباره روند کار بیهوده است و نباید در برابر بحثهای مهم قرار گرفت و در برابر آن مقاومت کرد."

به گفته دیپلمات دیگری، در نشست وین باید توافقی درباره دستورالعمل آن تا اواسط روز چهارشنبه به دست آید.

آمریکا شب گذشته خواستار سختگیری بر کشورهایی شد که از ان پی تی خارج می شوند؛ همچون کره شمالی که چنین کاری را انجام داد.

"کریستوفر فورد" رئیس هیئت نمایندگی آمریکا در آژانس گفت:"برای ما این مسئله مهم است که چنین عقب نشینی هایی را پیش از آنکه هر نقض کننده دیگری تحریک شود تا چنین مسیری را دنبال کند ، سخت تر کنیم ."

ان پی تی ( معاهده منع گسترش سلاحهای هسته ای ) هر 5 سال یک بار بررسی می شود که در نشست قبلی آن در سال 2005 اعضای شرکت کننده نتوانستند درباره دستورالعمل آن به توافق برسند.

اعضای معاهده منع گسترش سلاحهای هسته ای ( ان پی تی ) روز گذشته در وین گرد هم آمده و راههای جلوگیری از ایجاد شکاف در این معاهده را بررسی خواهند کرد.

نشست "کمیته مقدماتی" در وین تا 11 می(21 اردیبهشت ماه) ادامه خواهد داشت.

معاهده ان پی تی اعضای خود را ملزم می کند تا به بمب هسته ای دست پیدا نکنند و اینکه آنها را از طریق انحراف از دانش انرژی هسته ای صلح آمیز به دست نیاورند. این معاهده همچنین پنج قدرت اصلی هسته ای جهان را ملزم می کند تا سلاحهای خود را از زرادخانه های خود خارج کرده و آنها را نابود کنند.

کد خبر 479462

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha