۶ دی ۱۳۹۸، ۱۴:۴۴

مجله مهر گزارش می دهد؛

قبل از وقوع زلزله حین و پس از آن چه اقداماتی باید انجام داد؟

قبل از وقوع زلزله حین و پس از آن چه اقداماتی باید انجام داد؟

پنج دیماه روز ایمنی دربرابر زلزله است؛ یکی از رخدادهای طبیعی که نمی توان زمان وقوع آن را تشخیص داد. بنابراین همه ما نیازمند آموزش دقیق برای انجام واکنش های مناسب قبل، حین و پس از آن هستیم.

خبرگزاری مهر؛مجله مهر-فاطمه میرزاجعفری: زلزله؛ یکی از بلایای طبیعی است که همه ما با شنیدن نامش احساس ترس را تجربه می کنیم و از آن به عنوان وحشتناک ترین رخداد طبیعی نام می بریم. زمین لرزه از آن دست بلایای طبیعی است که انسان نمی تواند از بروز آن جلوگیری کند و بنا بر تغیراتی که در لایه ها و پوسته زمین ایجاد می شود رخ می دهد، اما با یادگیری و اجرای نکاتی می توان از آسیب های بیشتر این رخداد طبیعی جلوگیری کرد.
زلزله؛ پدیده ای طبیعی است که گاهگاهی در نقاط خاصی از دنیا اتفاق می افتد در واقع این حرکت پوسته زمین است که باعث زمین لرزه می شود. معمولا وقتی با پدیده طبیعی زلزله روبرو می شویم که سنگ های زیرزمینی که بر روی گسل های فعال قرار دارند ناگهان بشکنند این شکستگی با آزاد شدن انرژی همراه است که سبب به وجود آمدن امواج لرزه ای می شود که قادرند زمین را تکان دهند.
به طور کلی زلزله ها قابل پیش بینی نیستند و این کار توسط بزرگترین لرزه نگارها هم قابل انجام نیست و فقط به لحاظ موقعیت مکانی و شناسایی گسل های خطرناک می توان مکان وقوع زلزله را تشخیص داد. بنابراین باید قبل از حادثه آماده باشیم این یکی از نکات مهم در مدیریت بحران است که قبل از وقوع حادثه با آمادگی کامل و آموزش منتظر زلزله و یا هر حادثه طبیعی دیگر باشیم.
یادگیری آموزش های مناسب قبل از وقوع هریک از بلایای طبیعی به خصوص زلزله همچنین در حین رخدادهای اینچنینی و پس از آن از اهمیت بالایی برخوردار است که نه تنها والدین باید این آموزش ها را فراگیرند بلکه کودکان و نوجوانان هم باید به خوبی از این آموزش ها بهره مند باشند.

اصول ایمنی قبل از وقوع زلزله
مهمترین راهکار قبل از وقوع زلزله ایمن کردن خانه تا حد ممکن است، بنابراین بهتر است ساختمان های قدیمی بررسی گردند و از استحکامشان اطمینان حاصل شود. چیدمان وسایل خانه نیز به اندازه ایمنی ساختمان ها از اهمیت بالایی برخوردار است. همین حالا نگاهی به خانه خود بیاندازید و وسایلی که امکان تکان خوردن شدید و یا افتادن آن ها وجود دارد را جابه جا و یا در سر جای خود محکم کنید. 
اشیاء و وسایل سنگین مانند لوستر، قفسه های کتاب، ویترین، وسایل شکستنی و یا تیز و برنده را در جای خود محکم و ثابت کنید همچنین اشیاء سنگینی که احتمال افتادن آنها وجود دارد را در طبقات پایین ویترین ها و دکورها قرار دهید.
ساکی از وسایل مهم و ضروری مانند چراغ قوه، چند عدد باتری، رادیو، جعبه کمک های اولیه شامل (یک قیچی کوچک، باند، گاز استریل، چسب، قرص آنتی بیوتیک، پماد سوختگی، استامینوفن، الکل، داروهای مسکن و اگر دارویی دارید که حتما به آن نیاز دارید) طناب، مسواک و خمیردندان، مدارک ضروری،چند بطری آب آشامیدنی، کنسرو، کمپوت، سوت، خشکبار، قند و آبنبات، دربازکن، پول نقد، کفش مناسب، شمع، چاقو، پیچ گوشتی و آچار فرانسه را در داخل این ساک قرار دهید.
وسایل برقی سنگین مانند یخچال فریزر، ماشین لباسشویی، تلویزیون و ماشین ظرفشویی در هنگام وقوع زلزله تکان خورده و احتمال سقوط آن ها وجود دارد بنابراین آنها را در جای خود محکم و ثابت کنید.
وسایلی مانند کولر و یا تجهیزات ساختمانی که در کنار پنجره ها نصب شده اند را در سرجای خود محکم کنید و یا به جای دیگری منتقل کنید.
اصول کمک های اولیه را به خوبی یادگیرید و آنها به فرزندان خود آموزش دهید تا بتوانید پس از وقوع زلزله در کمال خونسردی به دیگران کمک کنید.
وسایلی که ممکن است در هنگام وقوع زلزله باعث سد معبر شوند را جابه جا کنید ودر مکان مناسب قرار دهید. راه های خروجی ساختمان و راهرو ها را بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید که هیچ گونه وسایل دردسرسازی که منجر به مسدود شدن مسیر می شوند در مسیر نباشند.
خروجی های ساختمان خود را شناسایی کنید و از محل کپسول های اطفاء حریق آگاه باشید.
علاوه بر خسارات ناشی از سقوط آوار، خراب بودن قفل درها در حین وقوع زلزله ممکن است مانع خروج افراد و گیر افتادن آنها در ساختمان شوند، بنابراین قفل درهای خروجی را حتما چک کنید.
از خوابیدن در کنار و یا زیر وسایلی مانند لوستر، چراغ های سنگین، قفسه های کتاب، تابلوهای آویزان، ویترین ظروف که احتمال سقوط آنها بالاست جدا خوددرای کنید.
روش های کمک های اولیه را به فرزندان و دیگر اعضای خانواده آموزش دهید و هر چند وقت یکبار آنها را مرور کنید تا تمرینی برای یادگیری بهتر برای همه اعضای خانواده باشد.
محل شیرهای قطع آب و گاز و کلیدهای قطع برق را بدانید تا در شرایط اضطراری نسبت به قطع آنها اقدام نمایید.
از محل زندگی خود و ساختمانی که در آن سکونت دارید یک نقشه تهیه کنید و راه های خروجی را مشخص نمایید تا در حین وقوع سردرگم نشوید.
جعبه کمک های اولیه و وسایل مورد نیاز در هنگام وقوع زلزله را در جای مشخصی از خانه قرار دهید به طوری که تمام اعضای خانه از محل آن اطلاع داشته باشند.
توصیه هایی به هنگام وقوع زلزله درمنزل
همه ما به هنگام زلزله به طور غیر ارادی اقدام به حرکت کردن می کنیم و می خواهیم به سرعت از منزل خارج شویم. باید بدانید مهمترین نکته در حین وقوع زلزله این است که آرامش خود را حفظ کرده و اگر می خواهید حرکت کنید این کار را به صورت چهار دست و پا انجام دهید، حرکت به این صورت علاوه بر اینکه از آسیب جلوگیری می کند، در پیدا کردن پناهگاه نیز موثر است.
باید بدانید که خروج از منزل به معنای در امان بودن شما از خطرات ناشی از زلزله نیست چرا که می توانید به هنگام زلزله مکانی امن در داخل خانه پیدا کرده و از سر خود محافظت کنید.
اگر با ویلچر حرکت می کنید در زمان زلزله چرخ های ویلچر را قفل کرده و سعی کنید از اعضای مهم وحیاتی خود محافظت کنید.
از کنار اشیاء و وسایلی که احتمال سقوط آنها بالاست فاصله بگیرید.
در جای مطمئن مثلا در کنار دیوارها و یا زیر میزها قرار گیرید.

به هیچ عنوان از آسانسور استفاده نکنید.
اگر در راهرو هستید در کنار دیوارها بنشینید و سر خود را روی دو زانوها خم کنید و با دست و بازوها از آن محافظت کنید.
به هنگام زلزله سعی کنید تا حد ممکن آرامش خود را حفظ کنید و به راهروها نروید چرا که این کار باعث ازدحام جمعیت در راهروها و خروجی ها شده و خسارات بیشتری از نظر جانبی به بار می آید.
توصیه های ایمنی به هنگام وقوع زلزله در بیرون از منزل
اگر به هنگام وقوع زلزله بیرون از منزل هستید بیرون بمانید و از ساختمان ها، پل ها، تیرهای برق و درختان فاصله بگیرید و صبر کنید تا زلزله تمام شود.
همچنین اگر به هنگام زلزله در داخل وسیله نقلیه در حال حرکت بودید جایی را پیدا کنید تا به دور از ساختمان ها، پل ها و تیرهای برق باشد؛ فورا در کنار خیابان ترمز کنید و دخل اتومبیل بمانید.
پس از اتمام زلزله با احتیاط حرکت کنید و هل نشوید چرا که ممکن است رمپ ها و پل ها به دلیل زلزله آسیب دیده و سست شده باشند

راهکارهایی پس از وقوع زلزله
بعد از وقوع زلزله امکان پس لرزه وجود دارد و حتی گاهی این پس لرزه ها با قدرت بیشتری از زلزله قبل اتفاق می افتد که در این صورت به زلزله ابتدایی پیش لرزه می گویند بنابراین پس از وقوع زلزله از خانه خارج شوید.
از انجام حرکاتی که باعث ریزش آوار می شود خودداری کنید.
تا جایی که می توانید از حرکت بر روی آوار خودداری نمایید زیرا ممکن است افرادی زیر آوار جامانده باشند و این حرکات باعث ریزش آوار بر سر آنها شود.
اگر زیر آوار قرار گرفتید آرامش خود را حفظ کنید و اگر دچار خونریزی شده اید سعی کنید محل زخم را فشار دهید و در صورت امکان آن را بالا نگه دارید سعی کنید با سوت زدن و یا ایجاد ضربه اطرافیان را متوجه حضور خود کنید.
اگر راهی برای خروج وجود دارد سعی کنید خود را از زیر آوار نجات دهید.
ممکن است برخی از افراد در اثر شک زلزله، درد را حس نکنند و متوجه آسیب ها و صدمات وارد شده نباشند در صورت امکان سلامت این افراد را بررسی کرده و از عدم آسیب دیدگی اساسی یقین حاصل کنید.
افرادی که به شدت زخمی شدند را تکان ندهید زیرا ممکن است در معرض جراحات بیشتری قرار گیرند.
اگر کسی را یافتید که نفس نمی کشید به او تنفس مصنوعی دهید.
اگر به کنتورهای آب برق گاز دسترسی دارید آنها را سریعا قطع نمایید.
در آخر سعی کنید برآوردی از خسارت وارده به منزل خود داشته باشید و از جای افرادی که زیر آوارمانده اند اطلاع پیدا کرده تا بتوانید به امدادگران اطلاع دهید.
 

کد خبر 4804436

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha