۱۵ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۱۰:۳۲

/ آخرین تحولات از نشست وین /

ادامه مخالفت ایران با دستور کار نشست بازبیینی NPT / توافق اعضای NPT برای بررسی نگرانی های ایران

ادامه مخالفت ایران با دستور کار نشست بازبیینی NPT / توافق اعضای NPT برای بررسی نگرانی های ایران

هیئتهای شرکت کننده در نشست بازبینی ان پی تی در وین توافق کردند تا پذیرش متنی راموردبررسی قرار دهند که به نگرانی های ایران درباره "تبعیت کامل" با این معاهده می پردازد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، با این پیشنهاد جدید،خطر لغو کنفرانس اعضای این معاهده از بین رفت.

درحالی که دستور کاری این دوره از نشست بازبینی ان پی تی بر مبنای تبعیت کامل از این معاهده قرار دارد، اما " علی اصغر سلطانیه" نماینده دائمی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با آن مخالفت کرده و گفته است که این مسئله در کنفرانس کنونی " اختلاف برانگیز " است.

مخالفتهای ایران در این نشست دو هفته ای که از روز دوشنبه هفته گذشته کار خود را آغاز کرد؛ وقفه ای را در آن ایجاد کرده است. اما آفریقای جنوبی از کشورهای عضو جنبش غیر متعهدها( نم) پذیرش یک متن توضیحی را پیشنهاد داد که نگرانیهای ایران را کاهش می دهد و می گوید که مسئله خلع سلاح و همچنین تبعیت کامل از اصول ان پی تی علیه انحراف از استفاده صلح آمیز هسته ای به اهداف نظامی ، مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت. با این پیشنهاد، خطر ایجاد وقفه در این نشست هم از بین رفت.

قرار است این پیشنهاد در نشستی که روز دوشنبه از سر گرفته می شود، مورد بررسی قرار گیرد.

سلطانیه گفت:" این پیشنهاد را به پایتخت ( تهران) منعکس می کنیم و سپس موضع خود را روز دوشنبه منعکس خواهیم کرد."

"یوکیا آمانو" رئیس ژاپنی این نشست گفته است که پیش نویس دستور کار این نشست را تغییر نخواهد داد . این دستور کار باید برای آغاز بهبود ان پی تی مورد پذیرش قرار گیرد و همچنین بار دیگر بر لزوم " تبعیت کامل" از این معاهده تایید کند.

وی خطاب به ایران گفته است که " تبعیت کامل" باید به معنای پیروی از همه مفاد ان پی تی تلقی شود .

درحالی که اتحادیه اروپا و کانادا با موضعگیری ایران مخالفت کرده اند، اما یک دیپلمات غربی ادعا کرد که هیئت آمریکایی در این نشست نقش کمرنگی داشته و بدون دخالت ، ناظر این وقایع است.

یک دیپلمات اروپایی بدون توجه به صلح آمیز برنامه هسته ای ایران ادعا کرد:" ایران تلاش می کند تا این کنفرانس و این معاهده را تضعیف کند ، زیرا آنها می دانند که این معاهده فرصتی برای مقصر دانستن آنهاست."

در این نشست به اجماع 130 کشور نیاز است. سوریه و ونزوئلا از مخالفتهای ایران با دستور کاری این نشست حمایت کرده اند.

اعضای معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای روز دوشنبه ( 10 اردیبهشت ماه) در وین گرد هم آمده و راه های جلوگیری از ایجاد شکاف در این معاهده را بررسی خواهند کرد. نشست "کمیته مقدماتی" در وین تا 11 می (21 اردیبهشت ماه) ادامه خواهد داشت.

این نشست اولین سری از نشست هایی است که برای بازنگری ان پی تی در سال 2010 برگزاری می شود.

ان پی تی معاهده ای است که متشکل از 189 کشور است که در سال 1978به تصویب کشورها رسید و در آن خواستارممانعت از تکثیر تسلیحات هسته ای شده اند؛ اما درعین حال این معاهده از کشورهای دارنده تسلیحات هسته ای نیز خواسته است تا خلع سلاح را آغاز کنند که نه تنها درعملی کردن این ماموریت توفیقی حاصل نکرده اند، بلکه چند کشور دیگر نیز به جمع دارندگان تسلیحات هسته ای پیوسته اند که این پیمان را امضا نکرده اند.

رژیم صهیونیستی اسرائیل، هند و پاکستان سه طرفی هستند که دارای تسلیحات اتمی هستند و ان پی تی را هم امضا نکرده اند.

این معاهده  هر 5 سال یک بار بررسی می شود که در نشست قبلی آن در سال 2005 اعضای شرکت کننده نتوانستند درباره دستورالعمل آن به توافق برسند.  

کد خبر 480760

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha