به گزارش خبرنگار مهر، مجید شاکری در همایش بررسی و تحلیل لایحه بودجه ۹۹ با نام «قفل بودجه» که عصر امروز دوشنبه ۸ دی در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار شد، با بیان اینکه ما با اعداد و ارقام موجود در لایحه بودجه ۹۹ مشکل نداریم، بلکه با روشها و رویکردها مسئله داریم، گفت: به عنوان مثال رقم فروش یک میلیون بشکه در روز که در لایحه بودجه ۹۹ آمده به هیچ عنوان عملیاتی نیست یا اینکه فروش ۸۰ هزار میلیارد تومان اوراق قرضه پیش بینی شده قابل اجرا نخواهد بود. بنابراین نتیجهای که میخواهیم از بهبود بودجه در کلیات حاصل شود باید ابتدا از جزئیات بدست بیاید.
وی افزود: کارشناسان معتقدند باید بودجه ریالی از بودجه ارزی جدا شود، به گونهای که هرگز پول نقد در بانک مرکزی چرخش نداشته باشد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در همین لایحه بودجه ۹۹ هم میتوانیم رقم فروش یک میلیون بشکه نفت در روز را از آن جدا کنیم و این کار امکانپذیر است.
وی درباره فروش داراییهای دولت در لایحه بودجه ۹۹ اظهار داشت: مولدسازی داراییهای دولت به هیچ عنوان به معنای فروش داراییها نیست. کشور سوئد از سال ۱۹۹۸ به بعد دو دوره سیاسی دولت راست گرا را پشت سر گذاشته است اما در دوره اول شعار دولت، فروش اموال و داراییها و املاک بود تا خصوصی سازی صورت گیرد. اما در دوره دوم دولت راستگرای سوئد مولدسازی و ارزش آفرینی از داراییها و املاک، جای فروش آنها را گرفت. با این حال درآمد دولت در دوره دوم سه برابر دهه ۹۰ میلادی دولت سوئد بود. مولد سازی لزوماً به معنی فروش داراییها نیست.
شاکری تصریح کرد: دولت در لایحه بودجه آورده که ۴۰ هزار میلیارد تومان از داراییها و املاک را با ترک تشریفات مزایده به فروش برساند. این اقدام قطعاً با فساد روبرو خواهد شد. چرا که شرکتهایی در این میان خواهند بود که حتماً مشتری خواهند داشت و حتی ممکن است نفع آنها در این باشد که شرکتها را زیان ده نشان دهند تا ارزانتر خریداری کنند. جالب اینجاست که نام این کار را هم مولدسازی گذاشته اند.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه دولت قدر داراییهای خود را نمیداند یادآور شد: برخی میگویند شرکتهای دولتی را با هزینه صفر واگذار کنید. به هیچ عنوان نباید این کار انجام شود.
وی افزود: از سوی دیگر هزینههای شرکتهای دولتی بالاست که برای اداره بهتر باید این هزینهها را کم کرد. در این صورت دولت میتواند به ارزش داراییهای خود پی ببرد اما در حال حاضر اگر تمام داراییهای سازمان تأمین اجتماعی و شرکت شستا را در برابر هزینههای آن قرار دهید نهایتاً در بهترین حالت ۲ هزار تا ۲,۵۰۰ میلیارد تومان باقی میماند.
شاکری اظهار داشت: راه حلی که در این خصوص به نظر میرسد این است که کل داراییهای دولت را به یک صندوق تبدیل کرد و یک مدیر حرفه ای بالای سر آن صندوق منصوب شود تا درآمدزایی از دارییهای دولتی را از آن مدیر صندوق مطالبه کنیم.
وی تصریح کرد: ۱۸,۰۰۰ هزار میلیارد تومان مجموع اموال حکومت است که در اختیار قوه مجری قرار دارد. استانداردهای جهانی سود بخش املاک را ۳.۵ درصد در دنیا تخمین میزند اما اگر حتی یک درصد هم سود این داراییها در نظر بگیریم سالانه ۱۸۰ هزار میلیارد تومان سود داراییها خواهد بود که رقم قابل توجهی است. چرا دولت نمیتواند از این املاک و داراییها درآمد داشته باشد.
شاکری با تاکید بر لزوم متمرکز شدن مدیریت اموال و داراییهای دولت گفت: طرح بازآفرینی شهری چند سال است که مطرح شده اما اجرای آن متوقف شده است. علت توقف این طرح این است که دستگاههای دولتی که در بافتهای فرسوده زمین دارند باید ابتدا سند این زمین را به نام وزارت راه و شهرسازی منتقل کنند بعد وزارت راه و شهرسازی آن را در اختیار سازنده قرار دهد. اجرای همین طرح سالها زمان میبرد، آن هم در حالتی که میانگین عمر کاری مدیران در وزارت راه و شهرسازی ۱۰ روز است.
شاکری به ارائه مثالی از ارزش آفرینی با استفاده از زمین در استانبول پرداخت و گفت: شهرداری استانبول در سال ۲۰۰۷ صرفاً با استفاده از ایجاد ارزش افزوده در اراضی شهری ۱.۵ میلیارد دلار درآمد داشت این در حالی است که کل بودجه شهرداری استانبول در همان سال ۴ میلیارد دلار بود.
وی تصریح کرد: بنابراین در اموال غیرمنقول (املاک) دولت میتواند به جای فروش ۴۸ هزار میلیارد تومان از املاک دولتی ۳ طرح مشخص بازآفرینی شهری تعریف کرده و برای تأمین منابع آن نیز به جای فروش اوراق صکوک اجاره، اوراق انتفاع صادر کند به این معنا که سهم دولت از پروژهها، فروش انتفاع و سود دولت در آینده از آن طرح است. شاکری به طرح ملی مسکن اشاره کرد و گفت: این طرح ژولیده و شلخته است که قرار است ۴۰۰ هزار واحد در آن ساخته شود. چرا دولت در این طرح باید پول بدهد؟ در حالی که اگر در طرح ملی مسکن هر واحد را ۵۰ متر در نظر بگیریم و قیمت تمام شده آن را متری ۲ میلیون تومان بفروشیم ۴۰ هزار میلیارد تومان درآمد نصیب دولت خواهد شد.
نظر شما