۲۸ دی ۱۳۹۸، ۱۰:۱۵

نوغانداری در خراسان جنوبی

درآمدزایی از پیله‌ پروانه‌ها/ اقتصادی که در کویر هم جواب داد

درآمدزایی از پیله‌ پروانه‌ها/ اقتصادی که در کویر هم جواب داد

بیرجند- پرورش کرم ابریشم یکی از صنایع پر سود و فایده‌ای است که امروز در استان کویری خراسان جنوبی هم رونق پیدا کرده و نوغانداران نیازمند حمایت های جدی برای توسعه این صنعت هستند.

خبرگزاری مهر_ گروه استان‌ها: وقتی سخن از خودکفایی روستاییان و اقتصاد مقاومتی در استان کویری چون خراسان‌جنوبی می‌زنیم، مقصود تنها ایجاد کارخانه‌های صنعتی با سرمایه‌گذاری‌های فراوان نیست چرا که گاه با سرمایه‌های بسیار اندک می‌توان به سودآوری‌های مطلوب رسید.

نمونه این اقدامات پرورش کرم‌ابریشم است که حدود ۶۴ نفر در خراسان‌جنوبی در بهار ۹۸ به این امر مشغول بودند و با بررسی مشکلات و انتظارات آنان می‌توان انتظار بهره‌برداران بیشتری در بهار ۹۹ داشت تا این فعالیت ارزشمند رونق بیشتری به خود گیرد.

خدیجه خویدار نوغاندار نمونه خراسان‌جنوبی و فعال در حوزه پرورش کرم ابریشم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در این زمینه گفت: کار پرورش کرم ابریشم از اواسط فروردین ماه آغاز می‌شود ولی برای ما که در یک منطقه سردسیر (روستای چرمه سرایان) زندگی می‌کنیم، کار پرورش معمولاً از اردیبهشت ماه شروع می‌شود.

این بهره‌بردار کرم ابریشم با اشاره به اینکه از حدود پنج سال پیش کار پرورش کرم ابریشم را انجام می‌دهد، اظهار کرد: در دوره‌های آموزشی جهاد کشاورزی در زمینه پرورش کرم ابریشم نیز شرکت کردم و حتی به عنوان نوغان‌دار نمونه نیز از من تقدیر شد.

خویدار در زمینه بازدهی و سود اقتصادی پرورش کرم ابریشم، بیان‌کرد: اگر آموزش‌های کافی داده و مراقبت‌ها و دقت‌های لازم نیز در این امر صورت گیرد، می‌تواند بازدهی‌های اقتصادی بسیار معقول و منطقی نیز برای بهره‌بردار داشته باشد.

بهره‌برداران کرم ابریشم و دغدغه بیمه و بازاریابی

وی با اشاره به اینکه در یک سال به علت سمی بودن برگ‌های توت نتوانستم بهره‌برداری کافی را از پرورش کرم ابریشم داشته باشم، ادامه‌داد: البته هر مسئله‌ای یک تجربه محسوب می‌شود ولی اگر این کرم‌های ابریشم و کار ما بیمه بود می‌توانستیم خسارت هر چند اندک خود را در صورت بروز حادثه دریافت کنیم.

خویدار یادآور شد: هر چند برخی از پرورش‌دهندگان کرم ابریشم در تربیت حیدریه پیله‌های خود را می‌فروشند ولی برخی دیگر بهره‌برداران در زمینه بازاریابی با مشکل رو به رو هستند که در این زمینه نیز باید تدبیری بیندیشیم.

وی گفت: این مسئله باعث شده که هنوز تعدادی از پیله‌های خود را به دلایلی نتوانسته‌ام به فروش برسانم.

محمد ملایی از هم استانی‌های سرایانی است که حدود ۱۰ سال در فصل بهار کار پرورش کرم ابریشم را دنبال کرده است. وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر بیان‌کرد: با توجه به اینکه پدرم کار پرورش کرم ابریشم را انجام می‌داد، من نیز آن را دنبال کردم.

خشکسالی تأمین برگ توت را با مشکل روبه‌رو کرده است

وی در زمینه مشکلات بهره‌برداران و پرورش‌دهندگان کرم ابریشم اظهار کرد: در گذشته از نظر تأمین برگ توت مشکلی نداشتیم ولی به واسطه خشکسالی امروزه بسیاری از درختان توت خشک و به صورت طبیعی ما نیز در زمینه تأمین برگ توت با اشکالاتی روبه‌رو شدیم.

این بهره‌بردار کرم ابریشم بیان‌کرد: در زمینه فروش پیله با مشکل خاصی رو به رو نیستم و معمولاً پیله‌ها را در تربت حیدریه به فروش می‌رسانم.

ملایی یادآور شد: سال گذشته ۶ جعبه برای پرورش برداشتم ولی امسال اگر مشکل تأمین برگ توت داشته باشم مجبورم جعبه کمتری بردارم.

وی با اشاره به اینکه پرورش کرم ابریشم نیاز به مکان گرم در طول دو ماه پرورش در فصل بهار (۵۰ تا ۶۰ روز) دارد، گفت: در این زمینه باید آگاهی لازم به بهره‌برداران داده شود تا به نتیجه مطلوب از کار و زحمت خود برسند.

این بهره‌بردار کرم ابریشم اظهار کرد: پرورش کرم ابریشم تنها در روستا امکان پذیر نیست و در صورت تأمین برگ توت می‌توان در شهر نیز این کار سودآور را انجام داد.

قیمت هر کیلو پیله حدود ۸۵ هزار تومان

ملایی بیان‌کرد: هر جعبه پرورش کرم ابریشم در صورت مهیا بودن شرایط و امکانات از گرمای مطلوب هوا تا برگ مناسب حدود ۳۰ کیلو پیله خواهد داشت که هر کیلو پیله نیز در بازار ۸۵ هزار تا ۹۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

علیرضا فضائلی‌راد، مدیر امور طیور جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: در سال جاری در فصل بهار در ۶ شهرستان خراسان‌جنوبی بهره‌بردارانی کار پرورش کرم ابریشم را انجام دادند.

فردوسی‌ها پیشتاز پرورش کرم ابریشم

وی بیان‌کرد: این ۶ شهرستان فردوس، بشرویه، سرایان، قائن، بیرجند و طبس بوده است که در این زمینه اهالی شهرستان فردوس پیشتازی داشتند.

مدیر امور طیور جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه در بهار ۹۸ تعداد ۱۳۲ جعبه حاوی کرم ابریشم به بهره‌برداران تحویل داده شده است، گفت: بهره‌برداران فردوس ۶۷ جعبه و بهره‌برداران سرایان ۳۱ جعبه حاوی کرم ابریشم را پرورش دادند و در بقیه شهرستان‌ها تعداد بسیار کم بوده است.

فضایلی با بیان اینکه ۶۴ بهره‌بردار کرم ابریشم در خراسان‌جنوبی وجود دارد، اظهار کرد: سال گذشته در اواخر اسفندماه در سرایان، قاین و بیرجند دوره‌های آموزشی پرورش کرم‌ابریشم برگزار کردیم و در سال جاری نیز تا پایان سال ۳-۴ دوره دیگر برگزار می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه به طور متوسط از هر جعبه ۳۵ – ۳۶ کیلو پیله برداشت می‌شود، بیان‌کرد: در بازار نیز پیله‌ها کیلویی حدود ۸۰ هزار تومان به فروش می‌رود که در نهایت از هر جعبه پرورش کرم ابریشم حدود دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان سود نصیب بهره‌بردار می‌شود.

مزرعه‌داری درخت توت ویژه نوغان‌داری پیگیری شود

مدیر امور طیور جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی گفت: مرکز توسعه نوغان‌داری کشور در رشت مستقر است که سه – چهار اداره در سطح کشور دارد که پشتیبانی ما از نظر تهیه تخم نوغان و خرید پیله با مرکز تربت حیدریه است اما برخی از بهره‌برداران ترجیح می‌دهند که در بازار آزاد به فروش برسانند.

فضایلی یادآور شد: در حال حاضر پرورش کرم ابریشم در خراسان‌جنوبی یک کار جانبی برای کشاورزان و بهره‌برداران محسوب می‌شود.

وی ادامه‌داد: اگر بخواهیم که پرورش کرم ابریشم شکل صنعتی به خود بگیرد باید به دنبال ایجاد مزرعه پرورش درخت توت برای نوغان داری باشیم.

در هر حال توجه ویژه به همین بخش‌های کوچک اقتصادی در مجموع زمینه‌ساز رونق اشتغال و ماندگاری افراد در روستاها را فراهم می‌کند و اگر در این حوزه‌ها دغدغه داریم باید پای صحبت فعالان بخش‌های مختلف کشاورزی نشسته و برای حل مشکلات آنان آستین همت بالا بزنیم.

کد خبر 4828037

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha