به گزارش خبرنگار اجتماعي مهر دکتر حمزه شکيب امروز در جلسه علني شوراي اسلامي شهر تهران افزود : شهر تهران داراي سه گسل اصلي يکي در شمال اين شهر و دو گسل در منطقه ري است که شرايط و وضع دو گسل ري در جنوب شهر تهران بسيار مشابه گسل بم در شرق اين شهر است .
وي ادامه داد: عامل اصلي از بين رفتن شهر بم رعايت نشدن اصول مقاوم سازي و ايمني در ساخت و سازها واستفاده از مصالح ساختماني غير استاندارد است البته نوع زلزله با توجه به شدت آن و عمق کم زلزله موجب بالا رفتن خسارات و تلفات اين حادثه شده است .
وي افزود: به طور کلي زلزله هاي با عمق کم خسارتها و آسيبهاي بسياري بيشتري نسبت به زلزله هاي با عمق زياد ايجاد مي کند و زلزله بم زلزله اي با عمق کم بود بر اساس يکي ديگراز پارامترهاي زلزله شناسي با عنوان شدت که طيف يک تا 12 بررسي مي شود شدت اين زلزله 9 ثبت شده که شدت بسيار بالايي است .
وي ادامه داد : نکته ديگري که در زلزله بم موجب بالا رفتن خسارت شد مولفه قائم اين زلزله بود در حالي که بر اساس مقررات موجود ساختمانهاي کشور با توجه به مولفه افقي نيروي آزاد شده مقاوم سازي مي شوند و مولفه قائم در اين مورد در نظر گرفته نمي شود در حالي که بايد از اين پس اين مولفه نيز در ساخت و سازها مورد توجه قرار گيرد.
وي گفت : در صورتي که اصول مقاوم سازي در ساختمان سازي ها در شهر بم رعايت شده بود به طور حتم تعداد کشته ها اين قدر بالا نمي رفت و ما شاهد چنين فاجعه تاسف باري نبوديم .
دکتر شکيب افزود : حادثه زلزله بم يک هشدار بزرگ براي همه مناطق زلزله خيز کشور و به خصوص تهران است ، وضعيت ساخت وساز در تهران به گونه اي است که زلزله هاي متوسط هم مي تواند خسارتهاي جبران ناپذير و فاجعه آميز به بار آورد حادثه اي که سالهاست در مورد آن صحبت مي شود اما متاسفانه به علت بي برنامگي و بي توجهي به موضوع به سرعت زمان را براي اقدامهاي اساسي از دست مي دهيم .
وي ادامه داد: متاسفانه ساخت و سازها به دست اهل فن انجام نمي شود و نظارت مشخصي نيز بر آن وجود ندارد و به طور کلي برنامه اي براي مديريت بحران ، پيشگيري ، امداد و نجات و بازسازي اصولي نداريم .
عضو شوراي اسلامي شهر تهران گفت : مرحله اول مديريت بحران زلزله، فاز پيشگيري است، که براي اجراي آن بايد به مقاوم سازي همه سازه هاي کشور به خصوص در مناطق زلزله خيز اقدام شود اما متاسفانه در اين مورد کار موثري انجام نشده است ، فاز دوم به مسئله امداد و نجات مربوط مي شود که دراين مورد نيز برنامه مدوني وجود ندارد هر اقدامي هم که انجام مي شود کاملا تصادفي و ناگهاني است .
وي ادامه داد : امداد رساني در شهر بم 24 ساعت پس از وقوع زلزله و در کمال بي نظمي انجام شد در حالي که زمان اصلي براي امداد رساني موثر چند ساعت پس از حادثه است .
وي افزود: مسئله بازسازي اصولي و مقاوم در زمان مناسب نيز بر اساس تجربه هاي گذشته کشور موفق نبوده و متاسفانه مديريت بحران حوادث در کشور کاملا غير علمي و سليقه اي انجام مي شود و اين مسئله خود عامل مهمي در بالا رفتن خسارت و تلفات ناشي از حوادث است .
وي ادامه داد : امداد رساني به شهر زلزله بم در حالي که همه ارگانها و سازمانهاي دولتي و خدماتي آن تخريب شده بود با همکاري استانهاي اطراف و به خصوص با کمکهايي که از پايتخت به اين شهر ارسال شد انجام شد درحالي که اگر روزي تهران بر اثر زلزله آسيب ببيند ابعاد فاجعه آميز آن قابل کنترل نيست و معلوم نيست امکانات لازم براي امداد رساني آن ازکجا بايد تامين شود .
نظر شما