به گزارش خبرنگار مهر، عادل عربی ظهر دوشنبه در جمع خبرنگاران استان همدان عنوان کرد: ۶ رده شاخص کیفیت هوا شامل پاک، سالم، ناسالم برای گروههای حساس، ناسالم، بسیار ناسالم و خطرناک وجود دارد که براساس مقدار AQI از صفر تا ۳۰۰ سنجیده میشود.
عربی ادامه داد: در سال ۹۶ تعداد روزهای هشدار در استان همدان ۹۵ روز بوده که به ۴۷ روز در سال ۹۷ و ۲۹ روز در ۱۰ ماهه اول سال ۹۸ رسیده است.
وی گفت: وضعیت کیفی هوا در ۶ ماهه دوم سال در شهر همدان به ترتیب طی سالهای ۹۶ تا ۹۸، ۴۷ روز، ۱۶ روز و ۲۴ روز ناسالم بوده که طی ماههای مهر تا دی سنجش شده است.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان خاطرنشان کرد: سالهای گذشته دلیل اصلی آلودگی هوا، ذرات کوچکتر از ۱۰ میکرون بود که طی دو سال گذشته دلیل آلودگی، ذرات کمتر از ۲ و نیم میکرون ناشی از احتراق سوختهای فسیلی ناشی از تردد خودروها در سطح شهر بوده و اثر این ذرات بر سلامت انسان به مراتب خطرناکتر از ذرات ۱۰ میکرون است.
وی دلایل افزایش آلودگی هوای شهر همدان در فصل زمستان را برشمرد و عنوان کرد: سرمای زود هنگام سال جاری و افزایش مصرف وسایل گرمازا به خصوص موتورخانهها در ساختمانهای اداری، آموزشی، درمانی و مجتمعهای مسکونی، ترجیح بیشتر مردم به استفاده از خودروهای شخصی به دلیل برودت هوا، پایداری هوا به دلیل پدیده وارونگی دما و انباشت آلایندهها در این شرایط، افزایش تعداد خودروهای شخصی نسبت به سالهای گذشته، افزایش ساعت روشن ماندن اتوبوسهای شهری برای گرم شدن موتور و بخاری این وسیله نقلیه و گرد و غبار ناشی از نمک پاشی و ماسه در خیابان سطح شهر از عمده دلایل افزایش آلودگی در شهر همدان در سال جاری بود.
فعالیت ۱۱ مرکز معاینه فنی سبک و ۶ مرکز معاینه فنی سنگین در استان همدان
وی افزود: ۱۱ مرکز معاینه فنی سبک و ۶ مرکز معاینه فنی سنگین در استان همدان مستقر شده که ۹۰ مورد پایش این مراکز توسط حفاظت محیط زیست استان همدان طی ۱۰ ماه نخست سال جاری صورت گرفته است.
وی گفت: همچنین ۲۹۳ مورد پایش خروجی دودکش منابع ثابت آلاینده هوا در ۱۰ ماهه امسال صورت گرفت و تعداد صنایع آلاینده در بخش هوا در سال جاری ۲۲ مورد بود که این تعداد در سال گذشته ۲۷ مورد شناسایی و اعلام شد که کاهش صنایع آلاینده در استان را داشتیم.
عربی با تبیین وظایف دستگاهها در مواقع اضطراری آلودگی هوا بیان کرد: معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان وظیفه اعلام هشدارهای بهداشتی و سلامت به عموم مردم و بررسی و اعلام شرایط اضطرار آلودگی هوا به دبیرخانه را دارد.
وی ادامه داد: پلیس راهور در مواقع اضطرار وظایف گوناگونی از جمله اعمال سختگیرانه تر قانون و برخورد قاطع با خودروها و موتورسیکلتهای دود زا، برخورد موردی با رانندگان متخلف ناوگان حمل و نقل اتوبوسرانی شهرداری و اعمال قانون برای رانندگان اتوبوسهای بخش خصوصی در صورت دودزا بودن اتوبوس یا محرز بودن تخلف، اعلام پیشنهاد به دبیرخانه برای امکان سنجی زوج یا فرد نمودن تردد خودروها در شهر همدان و کنترل مراکز معاینه فنی از طریق سامانه سیمفا با همکاری شهرداری همدان را داراست.
جلوگیری از روشن ماندن اتوبوسها حین انتظار مسافر
وی با برشمردن وظایف شهرداری همدان در مواقع آلودگی هوا گفت: جلوگیری از روشن ماندن اتوبوسها حین انتظار مسافر، هماهنگی با شرکت نفت برای استفاده از سوخت نفت گاز یورو ۴ برای ناوگان اتوبوسرانی، معرفی رانندگان ناوگان اتوبوسرانی به پلیس راهور برای آموزش و استفاده از تابلوهای شهری برای اطلاع رسانی به شهروندان در خصوص شرایط هوای شهر همدان از جمله وظایف شهرداری در این مواقع است.
عربی بیان کرد: شرکت پخش فراوردههای نفتی استان موظف است سوخت نفت و گاز یورو ۴ برای اتوبوسهای ناوگان حمل و نقل شهری را تهیه نماید که شامل ۲۰۰ دستگاه اتوبوس شهری میشود و هواشناسی نیز موظف است پایداری هوا طبق شرایط آئین نامه ماده ۳ قانون هوای پاک را اعلام کند
وی وظیفه اطلاع رسانی، تنویر افکار عمومی و تهیه خبر را بر اساس مصوبات کارگروه شرایط اضطراری آلودگی هوای استان به عهده صدا و سیما دانست و بیان کرد: سازمان مدیریت و برنامه ریزی نیز موظف شده اعتبار لازم به منظور افزایش تعداد ایستگاههای پایش کیفیت هوا را تأمین کند.
وی در پایان گفت: حفاظت محیط زیست استان همدان اقدامات دبیرخانهای کارگروه شرایط اضطراری آلودگی هوا را انجام میدهد.
نظر شما