به گزارش خبرگزاری مهر، آیت الله اعرافی امروز در آئین اختتامیه بیست و یکمین سال کتاب و سومین جشنواره مقالات علمی حوزههای علمیه کشور در مدرسه عالی دارالشفا گفت: زمانی که پژوهش در عرصه استنباطات دینی قرار گیرد از اهمیت و پیچیدگیهای بیشتری برخوردار میشود.
وی افزود: اخلاق پژوهش در کنار پژوهش حرفهای دارای اهمیت است؛ منهج و روش شناسی درست و همچنین اخلاق متناسب با حوزه پژوهش دو رکنی است که میتواند پژوهش را در خدمت بشریت قرار دهد و راه را برای تعالی او بگشاید.
مدیر حوزههای علمیه کشور بیان کرد: پژوهش، آنگاه که در حوزه تولید اندیشه دینی و معارف اسلامی قرار گیرد، حساسیتی مضاعف مییابد زیرا در پژوهش دینی و اثر دینی، میدانیم که میخواهیم این خروجی نظریه و فکر را به صاحب شریعت و خداوند متعال نسبت دهیم.
وی گفت: تحقیقات علمی از نظر اسلام ارزشمند است و تحقیقات علمی نیز در حوزه قلمرو حاکمیت الهی است ولی زمانی که تحقیق به سمت شریعت میرود از حساسیت و مخاطره و دشواری بیشتری برخوردار میشود.
آیتالله اعرافی بیان کرد: در تحقیقات دینی اسناد به صاحب شریعت از یک سو و سرکار داشتن این گزارههای علمی با حیات و سعادت جاویدان بشر مسئولیت پدیدآورندگان آثار دینی را مضاعف میکند، زیرا با یک اشتباه، یک جامعه در مسیر گمراهی قرار خواهد گرفت و از دیگر سوی با یک کار درست، جهانی میتواند در یک مسیر صحیح قرار گیرد.
وی تصریح کرد: حساسیت مساله اقتضا میکند که سالها و دهههای عمر یک شخصیت بزرگ در روش شناسی درست و دقتهای اسنادی صرف شود؛ بزرگان ما همیشه در اسنادها بسیار دقت میکنند زیرا این اسناد با همه حیات ابدی و جاری بشر ارتباط دارد.
وی افزود: با احترام به همه سنن پژوهشی در دنیا، نباید از اصول و سنن پژوهشی حوزوی دور شویم؛ روشهای اصیل و دقیقی حوزوی باید مورد استفاده قرار گیرد؛ سنت مباحث استاد و شاگرد، سنت تقریر شفاهی و کتبی، سنت تعلیقه نویسی، گفتگوی شاگرد و استاد، سنت مذاکره علمی، سنت تحقیقی که به امرمادی گره نخورده است از جمله این سنن است.
مدیر حوزههای علمیه کشور بیان کرد: تحقیقات بزرگ ما مدیون تلاش بزرگی است که عالمان ما بدون چشم داشت تولید کردند و این ماجرا را در یک کفه سود و زیان قرار نمیدادند و به همین دلیل است که آثار این عالمان قرنها است بر حوزههای علمیه نورافشانی میکند. زندگی طلاب ما از نظر معیشت آسان نیست ولی طلاب ما این تولیدات فاخر را با این سنن ایجاد کردند.
آیتالله اعرافی بیان کرد: امروزه نیازمند گامهای جدی در حوزه علمیه هستیم. هنوز فاقد یک نگاه جامع هستیم که بتواند همه مراکز را به هم گره بزند.
وی با تجلیل از شخصیت ارزشمند علمی و اخلاقی آیت الله خرازی، تصریح کرد: از دوران نوجوانی آیت الله خرازی به عنوان یک استاد و فاضل و شخصیت اخلاقی کامل شناخته میشود.
وی افزود: کرامت اخلاقی، تواضع، حسن خلق، تعامل جذاب با دیگران از ایشان یک شخصیت ارزشمند اخلاقی به وجود آورده است که همگان به این مساله اذعان دارند.
مدیر حوزههای علمیه کشور بیان کرد: از نظر عبادی نیز تقید خاص ایشان به تهجد و تقید به نماز جماعت مثال زدنی است؛ ایشان نماز معنوی و اثرگذاری را به عنوان یک امام جماعت همیشه برپا داشته اند.
وی زهد آیت الله خرازی را ستود و گفت: ایشان با اینکه از علمای برجسته به شمار میروند ولی همیشه از دنیا دوری کرده است و دنیا را در مقابل مباحث معنوی کوچک میبینند.
آیتالله اعرافی بیان کرد: ایشان فرزند عصر و زمانه خود و پاسخگوی نیاز زمانه خود میباشد؛ روحیه انقلابی ایشان، هماهنگی با حرکت انقلاب اسلامی و امام عزیز نیز فصل دیگر در شخصیت بسیار ارزشمند ایشان است؛ زیرا ایشان به ارزشهای انقلاب و امام و رهبری عنایت داشته و دارند.
وی تصریح کرد: در عرصه علمی باید گفت که آثار علمی ایشان بسیار زیاد است؛ همچنین بسیاری از کتب ایشان چاپ نشده است؛ تعلیقه نویسی گسترده ایشان در عرصههای مختلف به چشم میخورد.
وی افزود: تحقیق اصولی ایشان دارای ۷ جلد است و یک متن درسی نیز تهیه کرده است؛ ایشان از چند چهره حوزوی است که یک دوره اصول را نوشته است؛ در زمینه فقه نیز مباحث بسیاری دارند که از جمله آنها میتوان به مکاسب المحرمه ایشان که یک دوره کتاب ۷ جلدی است اشاره کرد که در چند جلد این کتاب به مباحث روز پرداخته است.
مدیر حوزههای علمیه کشور بیان کرد: بدایة المعارف ایشان کتاب جامع و مستدل و عمیق و قوی در عرصههای علمی است؛ البته کارهای چاپ نشده و مقالات ایشان نیز در جای خود باید بررسی شود؛ ایشان از جمله عالمانی هستند که این مباحث را شخصاً با قلم خود نگاشته است.
وی با اشاره به فلسفه این تجلیلها اشاره کرد و گفت: سنت صبر، حوصله، تحلیل عمیق و ایستادگی در مسیر حق و رعایت حدود الهی اصولی است که باید در حوزههای ما احیا شوند؛ دانشگاه نیز باید این الگوها را بشناسد و به آنها تاسی کند.
آیتالله اعرافی بیان کرد: بسیار علاقه مند بودیم که ایشان را در این مراسم زیارت کنیم ولی به دلیل کسالت چند ماهه اخیر ایشان، توفیق حضور این عالم بزرگوار را نداشتیم که امیدواریم خداوند به این عالم وارسته سلامت عاجل عنایت فرماید.
وی در پایان از آیت الله سبحانی به دلیل حمایتهای ویژه از حرکتهای علمی و فرهنگی حوزههای علمیه کشور تجلیل کرد.
نظر شما