آنچه در پی می آید مجموعه گزارش های خبرنگار مهر از متن و حاشیه این مراسم است:
نگاه ایران به کنوانسیون خلع سلاح، مبتنی بر اصل توازن بین حقوق و تکالیف است
عباس عراقچی تصریح کرد: به اعتقاد ما بزرگترین عاملی که میتواند کنوانسیون منع سلاح شیمیایی را تضعیف کند، برخوردهای دوگانه و عدم رعایت توازن بین حقوق و تکالیف کشورها است.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه کشورمان که صبح امروز در مراسم دهمین سالگرد اجرایی شدن کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی در محل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امورخارجه سخن می گفت، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در قبال این کنوانسیون کارنامه درخشانی دارد و اجرای این کنوانسیون در کشور ما مسیری روان و مشخص را یافته است.
وی با بیان اینکه ایران به عنوان یکی از اعضای پرتلاش این کنوانسیون شاخته می شود افزود: نگاه جمهوری اسلامی ایران به این کنوانسیون مانند بقیه کنوانسیون های خلع سلاح نگاهی مبتنی بر توازن بین حقوق و تکالیف است و ما معتقدیم کشورهایی که به تکالیف خود عمل می کنند باید از حقوق مسلم خود نیز در این چارچوب بهره مند گردند.
عراقچی تصریح کرد: به اعتقاد ما بزرگترین عاملی که می تواند این کنوانسیونها را تضعیف کند برخوردهای دوگانه و عدم رعایت توازن بین حقوق و تکالیف کشورها است.
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه دکتر لاریجانی در جمهوری اسلامی ایران ریاست شورای عالی مرجع کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی را بر عهده دارد افزود: امیدوار بودیم ایشان در این جلسه حضور یابند که متاسفانه این گونه نشد وبه دلیل مشغله فراوانشان دکتر رحمانی فضلی در این همایش حضور یافتند.
با برگزاری دادگاهی عادلانه، عاملان اصلی تولید تسلیحات شیمیایی محاکمه گردند
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به لزوم رعایت کنوانسیونهای خلع سلاح و به خصوص کنوانسیونهای منع استفاده از سلاحهای شیمیایی گفت: ایران بر لزوم رعایت انهدام این سلاحها تاکید دارد.
به گزارش خبرنگار مهر، علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی که صبح امروز در مراسم دهمین سالگرد اجرایی شدن کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی سخن می گفت، ضمن ارائه تاریخچه مختصری از استفاده کشورها و قدرتها از سلاح های شیمیایی اظهار داشت: امروز در ایران اسلامی پنجاه هزار مصدوم شیمیایی زندگانی دردناکی را می گذرانند که در این جا با آنها همدردی می کنم.
وی با اشاره به اینکه کشورهای عمدتا غربی با وجود سپردن تعهد به کنوانسیون 1925 از ارائه این سلاح ها به رژیم صدام ابا نکردند افزود: جمهوری اسلامی ایران مفتخر است که علیرغم تمامی این مسائل در خصوص کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی به طور فعال شرکت کرده و از اولین امضا کنندگان آن می باشد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما معتقدیم وجود این سلاح ها باعث افزایش امنیت کشور دارنده نمی شود و علاوه بر آن دین مبین اسلام هم توسل به این قبیل ابزارها را مجاز نمی داند.
بروجردی در ادامه برخی از مفاد کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی را مورد اشاره قرار داد و گفت: امروز این انتظار می رود که تدابیری برای اجرای جدی این کنوانسیون اندیشیده شود و قاعدتا این تدابیر بدون توجه و نگاه به فجایع دلخراش گذشته موثر نخواهند بود.
وی همچنین اظهار داشت: متاسفانه اجرای غیر تبعیض آمیز این کنوانسیون به واسطه عملکرد یکجانبه برخی اعضای جامعه بین الملل دچار خدشه شده است که جمهوری اسلامی ایران در این خصوص بر لزوم تعیین مهلت نهایی جهت نابودی کامل سلاح های شیمیایی از سوی دارندگان آنها و همچنین توسعه صنعتی و اقتصادی این تسلیحات تاکید دارد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین پیشنهاد داد بر اساس ضرورتی بین المللی این موضوع همه ساله در دستور کار سازمان کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی قرار گیرد.
بروجردی افزود: آنچه که در خصوص مسئله سلاح های شیمیایی به عنوان یک واقعه تاریخی غیر قابل انکار به ثبت رسیده اینکه ایران علیرغم آنکه مورد هجوم این سلاحها قرار گرفت اما هیچ گاه از آن استفاده نکرد و این برگ زرینی در عرصه اقدامات حقوق بشری ایران بوده که در سینه تاریخی ثبت و ضبط شده است.
وی تاکید کرد: در عین حال جنایات رژیم صدام و کشورهای یاری دهنده او و سکوت مجامع بین المللی که حتی از صدور بیانیه ای در این خصوص ابا نمودند برگ تاریکی را در عرصه تاریخ بشری به ثبت رسانده است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در ادمه با اشاره به تایید عمل ایران به تعهدات خود در عرصه کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی تصریح کرد: رژیم صهیونیستی با توجه به در اختیار داشتن انواع سلاح های کشتار جمعی به عنوان خطری بزرگ برای امنیت منطقه و جامعه بین الملل به حساب می آید.
بروجردی همچنین ابراز امیدواری کرد که کشورهای جهان برای ایجاد جهانی عاری از تسلیحات کشتار جمعی و بویژه سلاح های شیمیایی و اتمی تلاش مشترک و جدی خود را سرعت بخشد تا بار دیگر شاهد فریاد دلخراش مصدومان شیمیایی نباشیم.
وی جمهوری اسلامی ایران را بزرگترین قربانی سلاح های شیمیایی دانست و گفت: امیدواریم و انتظار داریم که در دهمین سالگرد اجرایی شدن این کنوانسیون اقدامات عاجل بیشتری از سوی سازمان های بین المللی برای کاهش آلام مصدومان شیمیایی به عمل آید.
بروجردی در پایان سخنان خود خواهان برگزاری دادگاهی عادلانه برای فراهم آوردن امکان محاکمه عاملان این جنایات از سوی کشورهای کمک کننده به رژیم صدام شد.
لازمه تقویت کنوانسیون، همکاری تمام اعضای جامعه جهانی است
مدیرکل سازمان منع استفاده از سلاح های شیمیایی در پیامی تاکید کرد: تقویت کنوانسیون نیاز به همکاری کل جامعه جهانی و تعهد جدی اعضای آن دارد و این اقدام نه تنها باعث افزایش امنیت جهانی می شود بلکه اهداف والای انسانی رانیز محقق خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، در ادامه مراسم دهمین سالگرد اجرایی شدن کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی "گنادی لتوی"به نمایندگی از مدیر کل سازمان منع استفاده از سلاح های شیمیایی پیام وی را قرائت کرد.
در این پیام آمده است ضمن تبریک به ایران برای برگزاری مراسم مذکور آمده است: برگزاری این سالگرد در ایران فرصتی برای ما است تا بار دیگر لزوم موفقیت کنوانسیون را مورد تاکید قرار دهیم.
این پیام همچنین می افزاید: برگزاری این مراسم فرصتی برای همدردی بامردم ایران و پاسداشت یاد قربانیان حوادث حملات شیمیایی به این کشور است؛ هنوز تصاویر تکان دهنده حملات شیمیایی صدام به ایران را به یاد داریم و می دانیم که مجروحان این وحشی گری ها شاهد چه دردهای غمناکی بوده اند.
در این پیام همچنین آمده است: بار دیگر بر عزم خود برای مقابله با گسترش سلاح های شیمیایی تاکید می کنیم و امروز اکثریت جامعه جهانی به از بین بردن سلاح های شیمیایی تصمیم گرفته اند و این کنوانسیون باعث شده تا ابزار قانونی غیر تعبیض آمیزی را در دست داشته باشیم.
در پایان این پیام تاکید شده که تقویت کنوانسیون نیاز به همکاری کل جامعه جهانی و تعهد جدی اعضای آن دارد و این اقدام نه تنها باعث افزایش امنیت جهانی می شود بلکه اهداف والای انسانی رانیز محقق خواهد کرد.
رژیم صهیونیستی تهدیدی برای صلح و ثبات در منطقه و جهان است
قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان از تمامی اعضای کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی خواست تا امکانات خود را برای از بین بردن تسلیحات شیمیایی بسیج کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، عبدالرضا رحمانی فضلی قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی که صبح امروز در مراسم افتتاحیه دهمین سالگرد اجرایی شدن کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی سخن می گفت ، پس از ابلاغ سلام دکتر لاریجانی اظهار داشت: سالها از حمله شیمیایی صدام به سردشت و حلبچه گذشت تا اینکه چشمان بشر باز شد تا برای نجات بشریت تدابیر جدی بیاندیشد.
وی با اشاره به انتظار طولانی جامعه جهانی برای تولد این معاهده گفت: اکنون با گذشت دو دهه از این جنایات هنوز مصدومان شیمیایی ایرانی از عواقب جسمی ، روحی و روانی آن رنج بی شمارمی برند.
رحمانی فضلی با بزرگداشت مصدومان و جانبازان شیمیایی کشور نهادهای بین المللی و اعضای جامعه جهانی را به انجام مسئولیت های خود در قبال این مصدومان فرا خواند.
قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین گفت: آمریکا علیرغم برخورداری از تجهیزات کافی برای نابود سازی و انجام تعهدات خود به کنوانسیون عمل به تعهدات را به سال های دورتر موکول کرده و این اقدامات باعث نگرانی جدی و مغایر با کنوانسیون منع استفاده از سلاح های شیمیایی می باشد که می تواند به خطر افتادن صلح بین المللی را در پی داشته باشد.
وی از تمامی اعضای این کنوانسیون خواست تاامکانات خود را برای از بین بردن تسلیحات شیمیایی بسیج کنند.
وی تاکید کرد: تا زمانی که جهان شمول کنوانسیون محقق نگردد آرزوی از بین رفتن سلاح های شیمیایی همچنان آرزویی دست نیافتنی خواهد بود.
قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی انواع سلاح های شیمیایی و اتمی را در اختیار دارد گفت: رژیم صهیونیستی امروز به مهمترین منشاء تهدید صلح منطقه ای و بین المللی تبدیل شده است و این بزرگترین مانع جهان شمولی کنوانسیون در منطقه می باشد؛ جمهوری اسلامی ایران ضمن فراخواندن تمام کشورها برای الحاق به کنوانسیون معتقد است با تهدیدات رژیم صهیونیستی از سوی جامعه جهانی مورد توجه خاص قرارگیرد.
وی سیاست های یکجانبه گرایی و تفاسیر مغایر با روح کنوانسیون از جمله مواردی دانست که باعث عدم تحقق اهداف این کنوانسیون شده و بدیهی است اگر اهداف معاهده کمرنگ شود این دستاورد ارزشمند نیز از دست خواهد رفت.
رحمانی فضلی با تشکر از تلاش های دولت هلند برای محاکمه یکی از شرکتهای محکوم به فروش تجهیزات شیمیایی به رژیم صدام حسین اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران آماده است همان کمک هایی را که در این خصوص به هلند کرد به سایر کشورها نیز بکند.
وی درپایان ابراز امیدواری کرد با همکاری اعضای مختلف این کنوانسیون گامهای موثری در راستای نابودی سلاح های شیمیایی در جهان برداشته شود.
رحمانی فضلی: فعلا طرح سوئیس را بررسی نمی کنیم
قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان تاکید کرد: به هیچ وجه تعلیق را نمی پذیریم اما اگر طرحی بدون تعلیق ارائه دهند، آنرا بررسی خواهیم کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر عبدالرضا رحمانی فضلی قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان ظهر امروز در حاشیه مراسم دهمین سالگرد اجرایی شدن کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی در جمع خبرنگاران ، در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر، اظهار داشت : ایران فعلا طرح سوئیس را بررسی نمی کند.
وی افزود: درخصوص طرح سوئیس برداشت ما از موضوع تایم اوت نوعی تعلیق بود و تا زمانی که تعلیق در این طرح موجود باشد ایران آن را بررسی نخواهد کرد.
رحمانی فضلی تاکید کرد: ما به هیچ وجه تعلیق را نمی پذیریم اما اگر طرحی بدون تعلیق ارائه دهند آن را بررسی خواهیم کرد.
قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر درباره زمان و مکان مذاکرات آتی خاویر سولانا با دکتر لاریجانی نیز گفت: دیروز آقای سولانا اعلام کرده که این مذاکره طی هفته های آتی انجام خواهد شد و در حال حاضر زمان و مکان دقیقی برای این مذاکرات مشخص نشده است.
وی در خصوص موضع ایران در اجلاس مقدماتی بازنگری در ان پی تی افزود: بنده اطلاع کاملی از این موضوع ندارم و دقایق این مسئله را باید از نماینده ایران در این نشست و یا دکتر عراقچی سئوال کنید.
رحمانی فضلی همچنین در پاسخ به سئوالی در باره آخرین وضعیت حسین موسویان سخنگوی سابق تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان گفت: هیچ اطلاعی از این موضوع ندارم.
قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سئوالی دیگر درباره احتمال مذاکره ایران و آمریکا که پیش از این از سوی هوشیار زیباری وزیر خارجه عراق مورد اشاره قرار گرفته اظهار داشت: همانگونه که پیش از این اعلام شده اگر مذاکرات منافع ملت عراق را در صلح و امنیت در پی داشته باشد، حاضر به انجام آن خواهیم بود.
بروجردی: ایران هنوز طرح سوئیس را رد نکرده است
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره دستگیری ملوانان ایران در آبهای امارات متحده عربی، گفت: از آنجا که ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس مرز آبی مشترک دارد چنین اتفاقاتی بسیار طبیعی است و امیدواریم این موضوع به زودی در قالب مذاکره حل و فصل شود.
به گزارش خبرنگار مهر، علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی که ظهر امروز و در حاشیه مراسم دهمین سالگرد اجرای کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی و در جمع خبرنگاران اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران عضو ان پی تی است و طبیعی است که همزمان با عمل به تعهدات خود خواستارعملی شدن و تحقق حقوق خود نیز می باشد.
وی با اشاره به موضع ایران در اجلاس مقدماتی بازنگری در ان پی تی گفت: برخی کشورها از جمله آمریکا قصد داشتند تغییراتی را در برخی از مفاد این معاهده از جمله بند 6 و 4 اعمال کنند که با توجه به مخالفت اکثریت اعضا موفق به این امر نشدند.
بروجردی در پاسخ به این سئوال که گویا ایران مسئله ممنوع شدن خروج کشورها از ان پی تی را با توجه به تصویب دستور کار اجلاس مقدماتی بازنگری در ان پی تی پذیرفته؟ گفت: فکر نمی کنم ایران چنین چیزی را بپذیرد چرا که این بر اساس معاهده حق تمامی اعضا است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، درباره آخرین اخبار درباره سرنوشت حسین موسویان سخنگوی سابق تیم مذکره کننده هسته ای افزود: دیروز معاون وزیر اطلاعات در مجلس حاضر شد و توضیحات مربوط به روند کار را به نمایندگان ارائه دادند.
وی ادامه داد: اما چون روند پیگیری موضوع و تکمیل تحقیقات وزارت اطلاعات و بازجویی همچنان در جریان است باید تا زمان پایین این روند منتظر بمانیم.
بروجردی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر، مبنی بر اینکه گویا با توجه به رد طرح سوئیس از سوی ایران مذاکرات لاریجانی و سولانا به تعویق افتاده، گفت: از آنجا که زمان و مکان دقیق دور دوم مذاکرات در آنکارا تعیین نشد بعید می دانم که این مذاکرات به تعویق افتاده باشد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: تا جایی که اطلاع دارم طرح سوئیس هم از جانب جمهوری اسلامی رد نشده البته هر طرح اولیه تا زمان پذیرش دچار تغییراتی می شود و چون ما به این مرحله وارد شدیم امکان تداوم مذاکرات وجود دارد.
وی درباره دستگیری ملوانان ایران در آبهای امارات متحده عربی نیز، گفت: از آنجا که ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس مرز آبی مشترک دارد چنین اتفاقاتی بسیار طبیعی است و امیدواریم این موضوع به زودی در قالب مذاکره حل و فصل شود.
بروجردی در پاسخ به این سئوال که با توجه به سفر قریب الوقوع دکتر احمدی نژاد به امارات آیا اقدام این کشور در دستگیری ملوانان ایرانی نشانه ای منفی نیست؟ اظهار داشت: همانطور که عرض کردم این حوادث در کشورهایی که مرز آبی دارند طبیعی بوده و امیدواریم موضوع هر چه سریع تر به نتیجه نهایی برسد.
در حاشیه :
- حضور گسترده سفرای کشورهای غربی و به ویژه اروپایی در این مراسم چشمگیر بود.
- چند تن از سفیران کشورهای اروپایی در پاسخ به سئوالات هسته ای خبرنگار مهر، با بیان اینکه موضوع این جلسه هسته ای نیست، از پاسخ به این سئوالات خودداری کردند.
- در آغاز مراسم و به هنگام پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، به علت وجود برخی مشکلات فنی، سرود ملی کشورمان چندین بار قطع و وصل شد که با توجه به حضور گسترده میهمانان خارجی، شایسته نبود.
- حضور جانبازان شیمیایی هشت سال دفاع مقدس در این مراسم، حال و هوای خاصی را به آن داده بود؛ در اثنای سخنرانی هر یک از سخنرانان، صدای سرفه های بلند، پی درپی و عمیق جانبازان حاضر در سالن، عمق جنایات صدام حسین و رژیم بعث عراق که با همکاری و حمایت کشورهای غربی و مجامع بین المللی صورت گرفته را به وضوح نشان می داد.
- پس از مراسم افتتاحیه، چند تن از جانبازان جنگ تحمیلی در سخنانی، ضمن گلایه شدید از همکاری کشورهای غربی با رژیم صدام، خواستار محاکمه هرچه سریعتر عاملان اصلی مصدوم شدن خویش شدند.
- در پایان این مراسم، یکی از جانبازان جنایت شیمیایی رژیم بعث عراق در سردشت که 13 تن از اعضای خانواده خود را نیز در این حادثه از دست داده بود، با مراجعه به علاء الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی خواستار کمک برای پیگیری حقوقی جنایاتی که در حق او و خانواده اش صورت گرفته بود، شد؛ وی از عدم همکاری دولت در این زمینه اعلام نارضایتی و ناامیدی می کرد.
- یکی از جانبازان شیمیایی حاضر در این مراسم که خبرنگاران چندین بار از او برای مصاحبه تقاضا کرده بودند، به مصاحبه با آنها راضی شد اما در حین مصاحبه سرفه های شدید، مانع از سخن گفتن او می شد؛ وی در این خصوص در برابر دوربین های خبری تاکید کرد که این سرفه ها علامت ضعف ما نیست بلکه نشان از تداوم آمادگی ما برای مقابله با هر گونه تهدید احتمالی علیه کشور است.
- در حاشیه این مراسم، نمایشگاهی از تصاویر کودکان و آسیب دیدگان غیرنظامی سلاح های شیمیایی، کتاب ها و فیلم هایی با محوریت مصدومان و موضوع سلاح های شیمیایی برپا شده بود.
- در این مراسم هم چنین فیلمی از روند دستیابی رژیم بعث عراق به سلاح های کشتار جمعی و استفاده از این تسلیحات علیه کشورمان برای حاضران به نمایش درآمد.
نظر شما