حجت الاسلام محمد علی ایازی قرآن پژوه و محقق در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه یکی از فلسفه های بعثت پیامبران الهی به ویژه حضرت محمد (ص) ارتقاء مکارم اخلاقی است، اظهار داشت: اخلاق نوعی ادب است که منجر به بهبود و سالم ماندن روابط انسانها با یکدیگر می شود.
وی با اشاره به اینکه مکارم اخلاقی منجر به آرامش انسان، آرامش دین و جامعه می شود، تصریح کرد: آرامش جامعه در گرو اخلاق انسانها بوده و در قرآن کریم بر این مسئله تأکید بسیاری شده است.
حجت الاسلام محمد علی ایازی با بیان اینکه در قرآن کریم اخلاق هم به صورت کلی و هم جزئی مطرح شده، افزود: همچنین در این کتاب آسمانی الگوهای اخلاقی نیز معرفی شده است. معرفی این الگوهای اخلاقی نقش به سزایی در ساختن افراد و جامعه دارد و انسانها با بهره گیری از اخلاق آنها می توانند اخلاق خود را اصلاح کنند. از نمونه این الگوها می توان به اسوه حسنه حضرت محمد (ص) که در قرآن بارها به آن اشاره شده تأکید کرد.
این قرآن پژوه و محقق در ادامه یاد آور شد: اخلاق به جامعه نظم، امنیت، صلح، دوستی، مدارا، زندگی آرام و لذت بخش می دهد، از این رو پیامبران الهی سعی کردند تا رابطه سنجیده و خوبی میان انسان و خدا و میان انسان با انسانهای دیگر بر گرفته از این اخلاق برقرار کنند.
وی با ابراز تأسف گفت: متأسفانه یکی از سوء برداشتهای معرفت دینی مسئله اخلاق است که جدی گرفته نشده، چرا که بیشتر به صورت و ظاهر شریعت توجه می کنند و از مسئله اخلاق باز می مانند. در صورتی که دستورات دینی شریعت جهت خودسازی و اخلاق است تا به واسطه آن آراستگی در انسانها به وجود آید.
حجت الاسلام محمدعلی ایازی نمونه برجسته این مسئله را اقامه نماز که انسان را از فحشا و منکر باز می دارد، خواند و افزود: اجرای دستورات دینی منجر به تزکیه نفس و اصلاح رفتار انسانها می شود، بنابراین اصل اساسی دین بر اخلاق است.
نظر شما