به گزارش خبرگزاری مهر، خبرگزاری آسوشیتدپرس درتحلیلی گزارش داد: گفتگوی مستقیم بین آمریکا و ایران نشان دهنده یک تغییر مهم در روابط بین این دو دشمن است. این گفتگوها در زمانی مطرح می شود که دیک چنی معاون بوش در حال دیدار از منطقه و متقاعد کردن کشورهای عرب میانه رو برای مقابله با ایران است، اما او تنها یک بخش از تیم آمریکاست. به نظر می رسد که رایس به عنوان عضو دوم در جهت دیگری در حال حرکت است.
رایس در مسیر مخالف حرکت چنی و در اقدامی خنثی کننده، می کوشد تا به ایران نزدیک شود. این دو مسیر روز گذشته طی شد. به نظر می رسد که دولت آمریکا در برابر فشارهای سیاسی انعطاف نشان می دهد و توصیه گروه تحقیق عراق را برای تعامل دیپلماتیک تر با ایران و سوریه می پذیرد.
روزنامه واشنگتن پست هم در تحلیلی نوشت: کاخ سفید روز گذشته تایید کرد که احتمالا نماینده آمریکا در عراق ظرف چند هفته آینده با مقامهای ایرانی درباره برقراری ثبات در عراق گفتگو خواهد کرد و این اقدامی است که دولت آمریکا از آن به شکل تاکتیکی اسقبال می کند که از دیربازبرخی آن را برای کاهش سطح خشونتهای فرقه ای در عراق الزامی دانسته بودند.
نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند: اعلامیه روز گذشته مرحله جدیدی را در تفکر دولت جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا درباره مصلحت گفتگوها با کشوری نشان داد که رئیس جمهور آمریکا آن را در زمره کشورهای " محور شیطان" قرار داده بود.
در ادامه این تحلیل آمده است: در دسامبر گذشته وقتی که گروه تحقیق عراق پیشنهاد گفتگوی مستقیم با ایران و سوریه را مطرح کرد، مقامهای دولت آمریکا علاقه مندی کمی را به آن نشان دادند، اما با فشار فزاینده کنگره برای نشان دادن پیشرفت دولت بوش در توقف خشونتها در عراق، به نظر می رسد که آمریکا به این نتیجه رسیده باشد که دیدن این مسئله که آیا ایران می تواند از نفوذ خود در عراق برای کمک به توقف خشونتها و برقراری آشتی ملی استفاده کند، ارزش امتحان کردن را دارد.
نویسنده می افزاید: دولت آمریکا همچنین در حال تغییر موضعگیری خود به طرف سوریه است؛کشوری که کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا طی ماه جاری در مصر با همتای سوری خود دیدار کرد. مقامهای دولت آمریکا اعلام کردند که گفتگوهای تهران و واشنگتن به وضعیت امنیتی در عراق مربوط می شود و گفتگوها درباره برنامه هسته ای ایران را شامل نمی شود.
" لی همیلتون" یکی از روسای گروه تحقیق عراق و از اعضای سابق کنگره آمریکا اعلامیه روز گذشته تصمیم دولت بوش را یک پیشرفت دلگرم کننده خواند. وی در گفتگویی خاطر نشان کرد:" ما دارای یک لیست بلندبالا از مشکلات با ایران هستیم. انتظار یک راه حلی فوری برای آنها را ندارم، اما باید این گفتگوها آغاز شود، ادامه پیدا کند و در نهایت در سطوح عالی دولت انجام شود."
وی افزود:"دولت بوش نباید نسبت به موضوعات مذاکره جدی و سختگیر باشد. به نظرمن موقعیت بهتر، وارد شدن (درگفتگوها) بدون پیش شرط و با انعطاف درباره دستورکار آن و با انتظار از این مسئله است که این تنها یک دیدار نیست، بلکه یک سری دیدارها انجام خواهد شد."
اما ریچارد پرل" از کارشناسان موسسه امریکن اینترپرایز که از موسسات وابسته به نومحافظه کاران آمریکایی است، گفت: خاورمیانه به این گفتگوها به عنوان ضعف نگاه خواهد کرد. به نظر من باور داشتن این مسئله که ایران منافع خود را در تلاقی با منافع آمریکا در عراق می بیند، احمقانه است.
"پل پیلار" تحلیلگر سابق خاورمیانه و تروریسم در سیا ( سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا) گفت که آمریکا و ایران دلایل جدی برای همکاری در زمینه عراق دارند. به عقده وی، مهمترین مسئله برای آمریکا کسب هرگونه کمکی است که می تواند در کاهش خشونتها در عراق به دست آورد و این در حالی است که ایران هم خواهان ادامه بحران و تشدید بی نظمی ها در مرز غربی خود نیست.
نظر شما