۲۷ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۹:۱۳

دکتر آذرشب در گفتگو با مهر: تقویت هویت اسلامی عاملی برای تحقق نتایج گفتگوهای دینی است / رفع مشکلات جهان اسلام نیازمند توجه ویژه به عزت مسلمانی است

دکتر آذرشب در گفتگو با مهر: تقویت هویت اسلامی عاملی برای تحقق نتایج گفتگوهای دینی است / رفع مشکلات جهان اسلام نیازمند توجه ویژه به عزت مسلمانی است

رئیس مرکز مطالعات فرهنگی ایران و عرب با تأکید بر اینکه افول تمدن اسلامی، انشعاب و کمرنگ شدن احساس عزت نسبت به هویت اسلامی و دینی در جهان اسلام به عدم تحقق نتایج گفتگوهای دینی منتهی شده و تا زمانی که چنین مشکلاتی از بین نرود، هیچ گفتگوی دینی به نتیجه دلخواه و مطلوب نمی رسد.

دکتر محمد علی آذرشب، استاد دانشگاه تهران و رئیس مرکز مطالعات فرهنگی ایران و عرب در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اگر مشاهده می کنید کارهای انجام شده در این زمینه به نتیجه نرسیده یک مشکل درونی در جهان اسلام وجود دارد و این مشکل درونی همان رکود حرکت تمدنی جهان اسلام است.

وی افزود: ما اکنون خود را به عنوان جهان سوم و در آخرین ردیف قافله در نظر می گیریم. تا زمانی که چنین احساسی داشته و خود را نسبت به دیگر ملل جهان عقب مانده تلقی می کنیم این حالت در ما وجود خواهد داشت که همواره به دنبال درگیری و نزاع و جدایی بوده و به  وحدت، گفتگو، یکدلی و همگامی توجهی نداریم که البته این امر یکی از عوارض بیماری افول تمدن محسوب می شود. افول تمدن بیماری است که ملتها دچار آن می شوند و یکی از عوارض آن انشعاب است.

دکتر آذرشب یادآور شد: انشعاب انواع مختلف دارد، انشعاب دینی، مذهبی، فرقه ای ، ملی، طایفه ای، عشریه ای، قومی و در نوع انشعابهایی که می تواند به وجود آید هیچ حد و مرزی وجود ندارد. مشکل ما این است که  سمینارها، تلاشها، مباحثات و گفتگوهایی که صورت داده ایم به نتیجه ای نرسیده است.

وی تصریح کرد: تا زمانی که فرهنگ ما پویا و تمدن زا نباشد، همچنان با چنین مشکلاتی رو به رو خواهیم بود، این دست از مشکلات از راه فقه، اصول، کلام، مباحثات و حدیث به نتیجه نمی رسد.

استاد گروه زبان و ادبیات عرب دانشگاه تهران گفت: حرکت مطرح شده امروز به عنوان جنبش نرم افزاری، از سر گیری حرکت اسلامی و این فکر که ما نباید از حرکت تمدنی جهان اسلام عقب مانده و باید درگیریها و جاروجنجالهای سنی و شیعی را کنار گذاشته و به سمت هدفهای بزرگ برویم شفا بخش است و می تواند بیماری افول تمدنی را بهبود بخشد.

وی چنین حرکتهایی را عاملی توصیف کرد که ملل اسلامی را در مقابل حرکتهای بزرگ قرار می دهد و دیگر این مسائل کوچک بزرگنمایی نشده و در مقابل چشمان ما حجم واقعی خود را خواهند داشت.

رئیس مرکز مطالعات فرهنگی ایران و عرب استدلال کرد: اگر عزت در جهان اسلام آفریده شود و مردم نسبت به دین، کتاب و هویت خود احساس عزت داشته باشند ، مشکل حل می شود. تا زمانی که این مشکل حل نشود گفتگوهای دینی به جایی نمی رسند، از سوی دیگر نمی توان آن را غیر مفید توصیف کرد اما بی تردید نتیجه بخش نخواهد بود.

دکتر آذرشب اظهار داشت: مسئله تقریب 70 سال است که فعال شده در حالی که ناگهان آمریکا از راه رسیده و طوفانی از مسائل شیعه و سنی به راه اندخته و کل جهان اسلام و بخش اعظمی از علما، روشنفکران و برجستگانی را که فکر نمی کردیم وارد این صحنه شوند را تحت تأثیر قرار داده است.

کد خبر 487572

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha