حجت الاسلام محمدحسن حائری در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان این نکته که ما اهل بیت (ع) را واسطه بین خود و خدا میدانیم و وجود آنها مختص به وجود در حرم نیست، اظهار کرد: هر جا که قلبهای پاک باشند، اهلبیت (ع) نیز حضور دارند. در مواردی که مشکلی نباشد ما در حرم حاضر میشویم و عرض ارادت میکنیم. اماکن مقدسه و ضریح نیز بهخاطر نسبت و انتصاب خود به اهل بیت (ع) و پیامبر اکرم (ص) عزیز و شریف هستند؛ بنابراین، توسلی که ما میجوییم به وجود خود این عزیزان است.
عضو هیئت علمی گروه فقه و مبانی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه مطهر بودن حرم و ضریح نیز بهخاطر وجود خود اهل بیت (ع) است و با این وجود نباید از اسباب طبیعی غافل شویم، اظهار کرد: کعبه، شریفترین مکان بر روی زمین است و حتی در زمانی که این مسائل جدید مطرح نبود به ضدعفونی آن، برای جلوگیری از بیماریها اقدام میکردند. موارد ضدعفونی و مبارزه با حوادث و بیماریها جزو اسبابی است که لازم است رعایت شود. آیا اگر اعلام میشد در حرم بمبگذاری شده است، افرادی میگفتند اجازه بدهید تا به حرم برویم؟
وی تصریح کرد: تمام حوادث را باید در کنار هم و بر اساس تکالیف الهی ببینیم، ما بر اساس تکالیف الهی موظف به تکریم اهلبیت (ع)، توسل، توکل و حفظ جان خود و دیگران هستیم. زیارت اهل بیت (ع) یک تکلیف استحبابی و حفظ جان یک تکلیف وجوبی به شمار میرود. اهل بیت (ع) مأمن و ملجا بوده و حرم آنها پناهگاه است، اما این به معنی عدم توجه به اسباب عادی، شرایط پیش آمده و مبارزه با آلودگیها و بلاها نیست.
حجت الاسلام حائری ضمن اشاره به اینکه حفظ جان خود و مردم یک تکلیف الهی است، تصریح کرد: در سالهای ۶۶، ۹۴ و ۹۵ طبق فتوای مراجع رفتن به مکه به دلایل مسائل امنیتی حرام شمرده شد؛ بنابراین ما باید به تکالیف شرعی خود بر اساس شریعت و آئین مقدس اسلام عمل کنیم. اکنون بسته شدن درب حرم به معنی پناهگاه نبودن اهلبیت (ع) و از بین رفتن توسل نیست.
وی در رابطه با افرادی که پس از تعطیلی حرم، به اجبار سعی در ورود به این اماکن مقدسه را داشتند، اظهار کرد: ممکن است این افراد دارای چند طایفه باشند و نمیتوان راجع به همه آنها به یک صورت قضاوت کرد.
عضو هیئت علمی گروه فقه و مبانی حقوق دانشگاه فردوسی ابراز کرد: حال که چنین شرایطی پیش آمده است، میتوان از راه دور زیارت کرد. در گذشته نیز خیلی بزرگان به دلیل عدم ایجاد مزاحمت برای سایر افراد، به کنار ضریح نمیرفتند و از دور یا بیرون از حرم عرض ادب میکردند. بنابراین، اگر در شرایط خاص، مواردی به وجود آید که احتمال دهیم به جان عدهای آسیب وارد شود، بر اساس لزوم حفظ جان خود و دیگران، واجب است رعایت شود و این مسئله توهین به حرم و اهل بیت عصمت و طهارت نیست.
وی اضافه کرد: ممکن است در این بین نیز افرادی باشند که از بیرون و داخل تحریک شوند ولی در هر صورت این کار بسیار ناپسند است و عقلاً و شرعاً مورد پذیرش نیست.
حجت الاسلام حائری در پاسخ به این سوال که با وجود تعطیلی پیشرو چه پیشنهادی برای مردم و خانوادهها دارید، گفت: از طرفی رسانهها موظف هستند برنامههای متنوعی ارائه کنند و از طرف دیگر خانوادهها باید افراد درون خانواده خود را سرگرم کنند. یکی از بهترین راهها که کمک مسئولین را نیز میطلبد در اختیار دادن کتابهای جذاب و برگزاری مسابقه کتابخوانی همراه با جوایز برای برندگان است و افراد میتوانند برای خانواده خود نیز چنین کاری انجام دهند.
عضو هیئت علمی گروه فقه و مبانی حقوق دانشگاه فردوسی در انتها با تأکید بر اینکه مردم باید توصیههای بهداشتی را جدی بگیرند، گفت: از نظر حکم شرعی که در قانون مدنی نیز آمده است، اگر کسی با رفتاری که دارد، مانند سفر یا بیرون رفتن بدون ضرورت، باعث خسارت عمدی به دیگران شود، از نظر تکلیفی حرام، از نظر قانونی جرم و شرعاً ضامن است و باید دیه بدهد. همچنین، اگر این بیرون رفتنها ضرورت نداشته باشند، در برابر خداوند متعال، به دلیل آسیب رساندن به خود و بندگان خدا، مرتکب گناه میشود، همچنین مسئولیت کیفری و مدنی نیز دارد. به عبارت دیگر، ضامن به شمار میرود و باید جبران خسارت کند، زیرا به او دین تعلق میگیرد و مدیون میشود.
نظر شما