به گزارش خبرگزاری مهر، خبرگزاری فرانسه در گزارشی از استعفای رئیس بانک جهانی می گوید : از افرادی که برای جانشینی پل ولفوویتز مطرح شده اند، می توان به "رابرت زولیک" نماینده سابق تجارت و نفر دوم وزارت خارجه آمریکا، "پل والکر" رئیس سابق بانک مرکزی و همین طور "رابرت کیمیت" نفر دوم وزارت خزانه داری آمریکا اشاره کرد.
این اظهارات در حالی است که برخی از اقتصاد دانان و کارشناسان بانک جهانی پیشنهاد داده اند تا تونی بلر نخست وزیر کنونی انگلیس که در حال کناره گیری از مقام خود است، ریاست این بانک را برعهده بگیرد، سمتی که معمولاً در اختیار شهروندان آمریکایی قرار می گیرد.
شب گذشته ولفوویتز به علت رسوایی اخلاقی و افزایش غیر قانونی حقوق یکی از کارکنان این بانک به نام "شاها ریزا" به مبلغ سالانه شصت هزار دلار، تحت فشار اروپا و ژاپن از سمت خود کناره گیری کرد.
این تصمیم پس از آن صورت گرفت که مقام های بانک برای اتخاذ تصمیم درباره اخراج رئیس این بانک، جلسه ای تشکیل دادند.
ولفوویتز در سال 2005 از جانب بوش به این سمت برگزیده شد، اما در پی این رسوایی اخلاقی از سمت خود استعفا کرد، در همین حین وی تا زمان تعیین جانشین خود در 30 ژوئن در مقام خود باقی خواهد ماند.
مقام های بانک بر این باور بودند که ادامه کار ولفوویتز می تواند به حیثیت این بانک آسیب برساند. امروز کاخ سفید اعلام کرد که بوش به زودی جانشین ولفوویتز را معرفی خواهد کرد.
بر اساس سنت از دهه 1940 رئیس بانک جهانی از سوی رئیس جمهور آمریکا معرفی می شود که این کشور بیشترین سهام را دارد، اما نامزد معرفی شده از سوی آمریکا که معمولاً اهل این کشور می باشد، باید از سوی هیئت مدیره بانک انتخاب می شود.
هر چند انتخاب جانشین پل ولفوویتز که از سمت ریاست بانک جهانی استعفا کرد برعهده 185 عضو این سازمان بین المللی است، اما ایالات متحده به علت سهام بیشتر، 38/16 درصد حق رای در این بانک، بیشترین حق را برای انتخاب رئیس جدید بانک جهانی دارد.
هر دو نهاد مالی بین المللی یعنی بانک جهانی و خانواده صندوق بین المللی پول(IMF) در سال 1944 به دنبال توافق های "برتون وودز" آمریکا و با هدف تثبیت نظام مالی بین المللی و جلوگیری از تکرار بحران اقتصادی سال 1929 تاسیس شدند.
بر اساس قانون غیر مکتوبی که در آن سال برقرار شد، کشورهای اروپایی مدیر مدیر کل صندوق بین المللی پول را انتخاب می کنند و آمریکا رئیس بانک جهانی را بر می گزیند با این حساب مدیرکل صندوق بین المللی پول اروپایی و رئیس بانک جهانی آمریکایی خواهد بود.
با فساد اخلاقی پل ولفوویتز، فردی که از ژوئن دو 2005 ریاست بانک را بر عهده دارد برخی ناظران تاکید کردند قانونی که به اروپایی ها و آمریکایی ها این برتری را داده که می توانند رئیس این دو نهاد را انتخاب کنند قابل تغییر است.
پس از آمریکا، به ترتیب، ژاپن، آالمان، فرانسه، و انگلیس بیشتریت سهام را در بانک جهانی دارا هستند.
واکنش ها به استعفای ولفوویتز
گرچه آمریکا از استعفای رئیس آمریکایی بانک جهانی ابراز تاسف کرده، اما برخی از کشورهای دیگر از آن استقبال کرده اند.
"اولین کوبلت " سخنگوی وزارت اقتصاد سوئیس امروز جمعه ضمن استقبال از این استعفا گفت : ولفوویتزبا این تصمیم راهی را برای حل بحرانی که کار این بانک را در هفته های گذشته مختل کرده بود، ارائه داد.
ژاپن نیز که دومین سهامدار بزرگ این بانک می باشد امروز از این امر استقبال کرد و خواستار تعیین ملیت رئیس آتی این بانک از سوی این نهاد بین المللی شد.
نروژ نیز امروز از اعلام کناره گیری پل ولفوویتز از سمت ریاست بانک جهانی استقبال کرد، "اریک سولهیم" وزیر توسعه بین المللی این کشور اعلام کرد که استعفا تصمیم درستی بود تا اعتبار بانک جهانی حفظ شود.
نظر شما