"شفقت سعید" امروز با حضور در خبرگزاری مهر، با پرویز اسماعیلی مدیرعامل این خبرگزاری دیدار و درباره مسائل مختلف از جمله روابط ایران و پاکستان و فعالیتهای هسته ای صلح آمیز کشورمان بحث و تبادل نظر کرد.
موضع پاکستان در قبال برنامه هسته ای ایران
شفقت سعید درباره موضع پاکستان در قبال برنامه هسته ای ایران گفت : زمانی که نخست وزیرپاکستان(شوکت عزیز) اعلام می کند؛ ما به دنبال یک راه حل جهانی برای برنامه هسته ای ایران هستیم؛ این بدان معنی است که ما خواهان حل مشکل از طریق مذاکره هستیم؛ ما مخالفت اقدام یکجانبه ایم؛ این بدان معنی است که با اقدام نظامی علیه ایران مخالفیم. ما از حق ایران برای دستیابی به فناوری هسته ای حمایت کرده ایم و خواهان حل و فصل مسالمت آمیز مسئله(هسته ای ایران) هستیم .
وی خاطر نشان کرد: ما با تحریمها مخالفیم، چون آنها را مخرب می دانیم؛ ما می خواهیم دو طرف از خود انعطاف نشان بدهند و راه حلی بیابند . این یک مسئله قابل حل است به گونه ای که همه طرفها راضی باشند؛ ما بارها گفته ایم و بازهم می گوییم که کشورهای غربی باید در این مسئله عقلانیت داشته باشند .
همکاری هسته ای هند و آمریکا
سفیر پاکستان درباره همکاری هسته ای هند و آمریکا و گسترش این همکاری ها در روزهای اخیر ازعملکرد ضعیف رسانه ها در بررسی مسئله همکاریهای هسته ای هند و آمریکا انتقاد کرد و گفت : ایران از امضا کنندگان معاهده ان پی تی است، اما هند این معاهده را امضا نکرده است؛ آمریکا در حقیقت با این اقدام تلاش دارد برنامه هسته ای نظامی هند را که از همپیمانان او است ، قانونی جلوه دهد.
وی با اشاره به رفتار دوگانه آمریکا در برابر برنامه های هسته ای هند و ایران گفت : ایران ان پی تی را امضا کرده است و سایتهای هسته ای آن برای نظارت باز هستند؛ هند 22 تاسیسات هسته ای دارد که خارج از نظارت هستند. در صورت توافق با آمریکا 14 عدد از این تاسیسات مورد نظارت قرار خواهد گرفت، اما با این حال برنامه هسته ای هند نظامی خواهد ماند .
شفقت سعید گفت : البته به علت عدم عضویت هند در معاهده ان پی تی آنها این همکاری را غیر قانونی نمی دانند.
سفیر پاکستان در ایران با اشاره به اقدام هند در رای دادن علیه ایران اظهار داشت که انتظار می رفت واکنش شدیدی نسبت به این اقدامها صورت پذیرد.
لزوم گسترش همکاریهای فرهنگی ایران و پاکستان
شفقت سعید خواستار گسترش همکاریهای فرهنگی بین دو کشور شد و گفت : از دلایل ضعف روابط دو کشور نبود شناخت از سوی دو طرف نسبت به یکدیگر و شیوه های اتخاذ تصمیم است و رسانه های دو کشور مسئولیت دارند که در دو طرف شناخت لازم را در این زمینه به وجود آورند .
پرویز اسماعیلی مدیرعامل خبرگزاری مهر نیز با اعلام آمادگی این خبرگزاری برای ایفای نقش در گسترش روابط فرهنگی بین دو کشور گفت : ملتهای ایران و پاکستان، یک ملت در دو کشور و همانند یک روح در دو بدن هستند؛ بسیاری از مشکلات پیچیده بین ملتها ناشی از عدم شناخت دقیق و واقع بینانه نسبت به یکدیگر است که اگر رسانه ها به انتقال صحیح اطلاعات اقدام کنند ، اختلاف نظرها از بین می رود.
وی با ابراز امیدواری به گسترش روابط دو کشورهمسایه ایران و پاکستان افزود : دو کشور به ویژه در زمینه های تاریخی- فرهنگی و مذهبی از روابط خوبی برخوردارند، ولی برای بهبود این روابط باید بیشتر تلاش کنیم.
شفقت سعید نیز گفت : اگر به مطبوعات پاکستان رجوع کنید؛ درخواهید یافت که نگرش مثبتی نسبت به ایران وجود دارد و بدون دخالت دولت در این زمینه ، حمایت زیادی از ایران می شود.
روابط پاکستان و آمریکا
سفیر پاکستان درباره روابط کشورش با آمریکا اظهار داشت : پاکستان بر اساس منافع ملی خود، روابطش را با آمریکا تنظیم
می کند؛ نکته حائز اهمیت نیاز اسلام آباد به این روابط است، زیرا هند و پاکستان در طول تاریخ درگیریهای زیادی داشتند و برقراری روابط خوب بین آمریکا و هند در زمینه های گوناگون این نیاز را به وجود آورده است. هند با آمریکا در زمینه های گوناگون روابط برقرار کرده است و ما در این زمینه هوشیار هستیم . چرا که هند و آمریکا در کنار هم می توانند به منافع پاکستان ضربه بزنند.
وی در عین حال تاکید کرد که روابط پاکستان و آمریکا به هیچ وجه علیه منافع ایران و به ضرر این کشور نیست .
شفقت سعید تصریح کرد: کشور ایران همسایه و دوست پاکستان است و ما در بسیاری از مسائل با ایران سهیم هستیم و ما هرگز چیزی را که به نفع ما و کشور ایران نباشد، انجام نخواهیم داد .
وی درباره اصرار پاکستان به احداث خط لوله گاز با ایران با وجود عدم تمایل آمریکا گفت: باید توجه بیشتری در این زمینه مبذول داشته شود .
پرویز اسماعیلی نیز در پاسخ به اظهارات شفقت سعید خاطر نشان کرد : منافع دو کشور بسیار مشترک است و بسیار فراتر از روابط فرهنگی و دینی است؛ ظرفیتهای بسیار بزرگ سیاسی ، اقتصادی و همکاریهای امنیتی بین دو کشور وجود دارد که متاسفانه هنوز به آن پرداخته نشده است .
وی گفت : از همه مهمتر اینکه هر دو کشور جمهوری اسلامی هستند که با کمک هم می توانند منافع دیگر کشورهای مسلمان منطقه را تامین کنند .
اسماعیلی با اشاره به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی تصریح کرد : انسجام اسلامی در جهت منافع ملتهای مسلمان است . نیاز است با برقراری ارتباط بین کانالهای رسمی انتقال خبر بین دو کشور، شناخت مشترک مناسبی ایجاد شود، زیرابدون چنین شناختی، مشکلات زیادی وجود خواهد داشت . رسانه ها می توانند شناخت غیر واقعی را به واقعی تبدیل کنند و انجام این وظیفه بدون کمک خواست و کمک دولتها ممکن نیست .
وی اظهار داشت : هم رسانه ها و هم دیپلماتها ماموریت مشترکی برای این کار دارند .
مدیر عامل خبرگزاری مهر درباره روابط آمریکا و پاکستان گفت : اصل روابط نمی تواند سوء تفاهمی را در ایران ایجاد کند و ایران مخالف ادامه آن بر اساس منافع ملی پاکستان نیست ؛ ایران از هیچ کشور همسایه ای توقع نداشته که سیاست خارجی خود را به میل تهران تنظیم کنند ؛ اما دیدگاهی منطقی وجود دارد که ارتباط بین هیچ دو کشوری نباید متضمن ضرر به منافع کشور دیگر باشد. لذا ایران با توجه به برادری و همسایگی با پاکستان انتظار ندارد که ارتباط با آمریکا منافع ملی ایران در منطقه را نادیده بگیرد.
وی افزود : ملتهای منطقه و استقلال و امنیت آنها برای ما مهم هستند. به همین خاطر است که علیرغم اینکه آمریکا اشغالگر عراق به شمار می آید، اما ایران به خاطر مردم عراق قبول کرد با آمریکا در جهت تحکیم ثبات به نفع ملت عراق گفتگو کند .
اسماعیلی با اشاره به تاکید سفیر پاکستان در این خصوص که روابط آمریکا علیه ایران نیست، اظهار داشت : این نکته درستی است به ویژه در موضوعاتی مثل خط لوله صلح انتظار می رود پاکستان از این نیروها تاثیر نگیرد؛ چون انرژی نیاز پایدار ملت هاست، اما دولتها به سرعت می آیند و می روند .
وی با اشاره به ضرورت احداث خط لوله انتقال گاز از ایران به هند از طریق پاکستان خاطر نشان کرد: دولت بوش دو سال دیگر بیشترعمر ندارد و ممکن است دولت آتی آمریکا سیاست متفاوتی داشته باشد، اما جمعیت زیادی که در هند و پاکستان وجود دارند، یقینا به انرژی نیاز دارند و در صورت احداث این خط لوله ، امید می رود صلح به منطقه آورده شود.
اسماعیلی درباره روابط هند وآمریکا گفت : در خصوص روابط آمریکا با هند، نظر ما این است که آمریکا در سایه ایجاد رقابتهای منطقه ای منافع خود را به دست می آورد؛ مبنای سیاست آمریکا برخورد دوجانبه با کشورهای منطقه است .
امنیت افغانستان
مدیرعامل خبرگزاری مهر به اوضاع افغانستان اشاره کرد وگفت: قطعا پاکستان نفعی ازناامنی و خشونت ها در افغانستان، نمی برد. امنیت افغانستان مورد تایید وبه نفع ایران و پاکستان است؛ امنیت همسایگان به معنی امنیت ماست .
وی ادامه داد : اگر مطالعه کنیم ، کانون هر فتنه و درگیری و خشونت در منطقه، در نهایت به آمریکا بر می گردد؛ هر دو قبول داریم آمریکا درجنگ افغانستان وعراق تنها منافع خود را مد نظر داشته است نه منافع ملتهای عراق و افغانستان، اینها واقعیتهایی هستند که نباید نادیده گرفته شوند. در اسلام این موضوع وجود دارد که همسایه از برادر نزدیک تر است؛ ایران و پاکستان هر دو با کشور بی ثباتی به نام افغانستان همسایه هستند و همکاری بین این دو کشور، می تواند امنیت را هم برای افغانستان ایجاد کند .
سفیر پاکستان هم درباره اقدامات کشورش برای کمک به برقراری امنیت در افغانستان گفت : پاکستان طرحهای بسیاری را برای افزایش امنیت مرزها ارائه کرده است؛ کشیدن سیم خاردار و مین گذاری ازجمله طرحهایی است که مورد مخالفت دولت افغانستان قرار گرفت. آخرین طرح پاکستان این بود که بزرگان قبایل این طرف مرز را به داخل افغانستان فرستاده است تا با مذاکره با بزرگان قبایل داخل افغانستان راه حلی برای مشکل پیدا کنند.
همکاری امنیتی در مرزمشترک ایران و پاکستان
مدیرعامل خبرگزاری مهردر ادامه با اشاره به برخی گزارشهای غیر رسمی در این خصوص که بعضی از عوامل مخل امنیت در بخش جنوب شرقی کشورمان در پاکستان تردد دارند، گفت : این اخبارغیررسمی است و بدین معنی نیست که ما آنها را تایید می کنیم . قطعا برخی از عوامل مخالف روابط خوب دو کشور نیز به چنین شایعاتی دامن می زنند ، اما لازم است دولت و سفارت محترم پاکستان در این گونه اخبار با اطلاع رسانی شفاف و سریع به رفع شایعات بپردازند.
سفیر پاکستان نیز در ادامه سخنان خود با استقبال از روابط فرهنگی میان دو کشور همسایه اظهار داشت : این منطقه که بخشی از جهان اسلام است، با مسائل فراوانی روبروست : همچون افغانستان - عراق و فلسطین و مسئله کشمیر.
وی گفت :20 درصد ارتش پاکستان معادل 90 هزار نیروی نظامی در مرز افغانستان مستقر شده اند تا با ناامنی ها مبارزه کنند. این در حالی است که در دو قرن گذشته هیچ نیروی نظامی در آن استقرار نیافته بود. نیمی از جمعیت افغانستان را قبایل پشتون تشکیل می دهند؛ این افراد باید در سیستم سیاسی افغانستان مشارکت داشته باشند و باید برای خود حق رای داشته باشند . پاکستان و ایران نمی توانند این موضوع را در افغانستان تضمین کنند .
سعید گفت : تا کنون 750 سرباز پاکستان در این درگیریهای مرزی با طالبان به قتل رسیده اند .
وی با رد اتهامات مربوط به دست داشتن پاکستان در ناامنی های افغانستان در حمایت از طالبان گفت : پاکستان نیز همانند ایران از وضعیت دشوار افغانستان آسیب زیادی می بیند؛ ما مرزهای طولانی با افغانستان داریم؛ ما نیروی کافی نداریم که در تمام طول مرزها گشت بزنیم. سیصد هزار نفر روزانه در این مناطق تردد می کنند.
سعید افزود : ما نیروی هوایی خود را علیه این افراد مورد استفاده قرارداده ایم، اما این، راه حل این مسئله نیست. راه حل این است که یک نظام سیاسی درکشور افغانستان تشکیل شود که همه را دربرگیرد؛ همچنانکه چنین نظامی در ایران برقرار است , و همه در اداره کشور سهم دارند. ما می خواهیم نیروهای آمریکایی هرچه سریعتر از آنجا خارج شوند؛ همچنانکه شما نیز به این مسئله تمایل دارید و بنابراین نیاز است به ثبات آن کمک کنیم . ما بودجه هایی به ارزش 100 میلیون دلار برای بازسازی سرمایه گذاری کردیم . هم اکنون درحال آموزش افغانها در بخشهای مختلف هستیم .
وی مشکل افغانستان را بیشتر یک مشکل سیاسی دانست و گفت : چراما باید منافع خود را در افغانستان نادیده بگیریم و در افغانستان دنبال ناامنی باشیم.
سفیر پاکستان در ایران خاطر نشان کرد: پاکستان دارای 978 کیلومتر مرز با ایران است و همواره این مرز، مرز صلح بوده است. ما نیروی کافی برای مراقبت از این مرز نداریم. با توجه به صعب العبور بودن ما هیچ نیرویی در آنجا مستقر نکرده ایم و هیچ پایگاهی در آن تاسیس نکرده ایم،بنابراین فرار برای این مجرمان آسان است .
شفقت سعید درباره قضیه ریگی از تروریستهای جنایتکار که باند تحت رهبری وی تا کنون جنایتهای بزرگی علیه مردم بیگناه ایران مرتکب شده اند، گفت : ما ریگی را یک مجرم و آدمکش می دانیم و من به طور رسمی به شما اعلام می کنم که هفته های اخیر افراد زیادی را در این رابطه دستگیر کردیم که از ایران فرار کرده بودند .
سعید با اشاره به دشواری مراقبت از مرزها برای پاکستان، از ایران خواست نیروی بیشتری را در مرز مستقر کند تا از فرار مجرمان به داخل خاک پاکستان جوگیری کند .
نظر شما