۱ خرداد ۱۳۸۶، ۱۱:۵۴

/ برگزاری اولین نشست شراکت جهانی انرژی هسته ای در واشنگتن /

تلاش آمریکا برای گسترش تبعیض هسته ای با کلوپ GNEP / ایجاد کنسرسیوم جدید راهی برای انحصار فناوری هسته ای

تلاش آمریکا برای گسترش تبعیض هسته ای با کلوپ GNEP /  ایجاد کنسرسیوم جدید راهی برای انحصار فناوری هسته ای

خبرگزاری مهر - گروه انرژی هسته ای : آمریکا در راستای تحقق اهداف خود برای گسترش تبعیض معاهده ان پی تی که کشورها را به دارا و ندار تسلیحات هسته ای تقسیم می کند به معاهده جدیدی که کشورها را به دارا و ندار سوخت هسته ای تقسیم می کند ، مجمع شراکت جهانی انرژی هسته ای را تشکیل داد

به دنبال شکست آمریکا برای تغییر معاهده ان پی تی به گونه ای که تقسیم کشورها به کشورهای دارا و ندار تسلیحات هسته ای را با دسته بندی کشورها به کشورهای دارا وندار فناوری سوخت هسته ای جایگزین کند، این کشوراین باردست به دامان کشورهای  کلوب 5 کشوردارای فناوری هسته ای شد.

آمریکا دراجلاس بازنگری معاهده ان پی تی در سال 2005 با وارد کردن 2 انتقاد به این معاهده این معاهده را در رسیدن به هدف خود در جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته ای ناتوان خواند .

انتقاد آمریکا به این معاهده این است که مطابق با قوانین این معاهده کشورهای ندار تسلیحات هسته ای می توانند به راحتی تا مرز تولید تسلیحات هسته ای پیش بروند . انتقاد دیگر دولتمردان آمریکایی به این معاهده ترتیبات آسان خروج از معاهده می باشد .

آمریکاییها در این خصوص اظهار می دارند که کشورهای ندار مطابق با قوانین ان پی تی می توانند به راحتی زمانی که تا مرز تولید تسلیحات هسته ای پیش رفتند خروج خود را از معاهده اعلام کنند و بدین ترتیب چند گام باقیمانده تا تولید تسلیحات هسته ای را بردارند .

با این حال مقامات آمریکایی درمورد هدف دیگر این معاهده که کاهش تسلیحات کشورهای دارای تسلیحات هسته ای و حرکت آنها به سمت خلع سلاح کامل هسته ای است را نادیده می گیرند . 

راه حلی که امریکاییها برای این ضعف معاهده ان پی تی ارائه دادند ، تغییر تقسیم بندی این معاهده که کشورها را به کشورهای دارا و ندار تسلیحات هسته ای تقسیم می کند به نوع دیگری از تقسیم بندی بر اساس دارایی یا عدم دارایی فناوری سوخت هسته ای است .

تقسیم بندی بر اساس دارا بودن فناوری سوخت هسته ای معاهده ان پی تی را که اساسا به دلیل تقسیم بندی کشورها و قائل شدن برخی امتیازات برای کشورهای دارا یک معاهده تبعیض آمیز است، بیش از پیش تبعیض آمیز می سازد. چنین پیشنهادی از جانب آمریکا با اعتراض شدید کشورهای بلوک ندار و در راس آنها ایران قرار گرفت و آمریکا نتوانست در نشست بازنگری ان پی تی در سال 2005 چنین تغییری را به ان پی تی تحمیل کند .   

با اینحال خبرگزاری فرانسه امروز گزارش داد : اولین نشست شراکت جهانی انرژی هسته ای(GNEP) شب گذشته با شرکت نمایندگان کشورهای آمریکا، ژاپن، چین،فرانسه و روسیه با هدف بررسی راههای گسترش استفاده از انرژی هسته ای مسالمت آمیز آغاز به کار کرد.اولین هدف این جلسه گسترش استفاده از انرژی هسته ای به عنوان یک انرژی جایگزین است.  

جرج بوش رئیس جمهور آمریکا به این اجلاس وعده داده است که 250 میلیون دلار را برای گسترش انرژی هسته ای به عنوان جایگزینی برای نیروگاههای کربن سوز اختصاص دهد.

هدف کلیدی دیگراین اجلاس، جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته ای اعلام شده است.

ساموئل بودمن وزیر انرژی آمریکا در افتتاح جلسه گفت : یک هدف مهم جلسه امروز ما این است که گامهای آتی این شراکت را طراحی کنیم.

علاوه بر چین، فرانسه، ژاپن و روسیه، ناظرانی از آژانس بین المللی انرژی اتمی و مقامهای دولت انگلیس درجلسه شب دوشنبه حضور داشتند، استرالیا نیز به طور بالقوه علاقه مند است تا به عضویت کلوپ GNEP ( شراکت جهانی انرژی هسته ای ) در آید .

بودمن دراین جلسه گفت : کشورهای زیادی ابراز تمایل کرده اند که به  GNEP ملحق شوند وما نیاز داریم که بحث کنیم چگونه می توانیم به اهداف اصلی دست یابیم و با کشورهای جدید همکاری کنیم .

گفتنی است آمریکا ایده تشکیل GNEP را در ماه مارس و اجلاس گروه هفت کشور صنعتی در مسکو مطرح کرد .

تشکیل چنین پیمانی نمایانگرتلاش مجدد آمریکا برای تشکیل یک کنسرسیوم ازکشورهای دارای فناوری تولید سوخت هسته ای است که کشورهای دیگر را از تلاش برای دستیابی به این فناوری بازدارد.  آمریکا می خواهد از این طریق کشورهای دارای ظرفیت های هسته ای پیشرفته سوخت ، این سوخت را  تنها برای تولید انرژی تحت مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی در اختیار آنها قرار دهند. در مقابل خریداران سوخت از طرحهای غنی سازی و بازفرآوری سوخت چشم پوشی می کنند .

فرانسه که از اعضای این گروه است؛ 58 راکتور هسته ای دارد که 78 درصد برق این کشور را تامین می کنند؛ پاریس حمایت خود را با اساس پیش نویس آمریکا اعلام کرده است.

آلن بوگات مدیرکل آژانس انرژی اتمی فرانسه گفت : فرانسه تمایلات کشورها را برای بهره برداری از مزایای انرژی هسته ای درک می کند.

وی گفت : ما خوشحالیم که در پاسخ به این تمایلات چنین طرحهایی به راه افتاده اند.

نیکلای سپاسکی معاون مدیرآژانس انرژی اتمی روسیه گفت : اجرای این طرح تاثیر دیگر طرحها و مکانیسمها در این زمینه را تقویت می کند. لازم به ذکر است، روسیه یک برنامه بین المللی مستقل را برای مسائل انرژی هسته ای آغاز کرده است .

اعضای GNEP توافق کرده اند که باردیگر در ماه سپتامبر در حاشیه اجلاس شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین گردهم آیند.

بودمن جلسه دوشنبه را یک "بحث عمومی " و" سازنده" خواند .

در حقیقت آمریکا با توسل به چنین نشستها و طرحهایی دو هدف را دنبال می کند اول اینکه با گسترش استفاده از انرژی هسته ای در زمینه های مختلف ، وابستگی خود را به انرژیهای فسیلی و از جمله نفت بکاهد و بدین ترتیب راه را برای تکرار بحران نفت اوایل دهه 70 ببندد و همچنین از میزان قدرت اوپک و کشورهای نفتی برای تحت فشار قرار دادن کشورهای غربی بکاهد و از سوی دیگر با تشکیل ائتلاف با کشورهای دارای فناوری سوخت هسته ای  انحصار این کشورها را در این زمینه مستحکم سازد و بدین ترتیب مانع از دستیابی کشورهای ندار به این فناوری شود.

کد خبر 490358

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha