خبرگزاری مهر، گروه استانها - شهرام محمدی*: «سرمایههای مردمی» و «دانش» عوامل پیشران و پیش برنده رونق و جهش تولید بوده و بر این اساس و با اتکا به فرمان رهبری معظم انقلاب و نامگذاری سال پیش رو با عنوان «جهش تولید»، تمامی برنامهریزیها و اقدامات سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در این راستا قرار گرفته است.
«سرمایههای مردمی» به عنوان اولین عامل پیشران، نقش کلیدی و اثرگذار در رونق و جهش تولید دارد و دروازه ورود سرمایههای مردمی به بخش کشاورزی، صدور مجوزها است. «بهبود فضای کسب و کار، اصلاح، تسهیل، روان سازی و کاهش زمانبری فرآیند صدور مجوز واحدهای تولیدی» باعث «تسهیل و تسریع ورود جریان سرمایههای مردمی» به بزرگترین بخش اقتصادی و تولیدی استان و کشور میشود.
در این خصوص علیرغم اقدامات خوب انجام شده در یک سال گذشته از قبیل کاهش زمانبری، حذف استعلامات غیر ضرور و رفع انحصار تهیه طرحهای توجیهی، هنوز این اقدامات برای ایجاد جهش تولید در بخش کشاورزی کافی نبوده و در خیلی از فعالیتها عقب ماندگی زیادی داریم که لازم است برای تحقق این مهم از طریق «تعامل و هماهنگی با دستگاههای دخیل در صدور مجوزها»، موانع و محدودیتها، شناسایی و عزم جدی برای برطرف شدن آنها به کار گرفته شود.
عدم وجود یکپارچگی و وحدت رویه در تصمیم گیری ها باعث شده است علیرغم وجود درخواستهای مکرر سرمایه گذاران برای دریافت مجوزهای خاص (البته نه صرفاً استان بلکه در کشور به عنوان مثال در خصوص پرورش انواع حشرات برای امور تغذیه و فعالیتهای اقتصادی) بعد از گذشت بیش از یک سال اقدامی در این خصوص صورت نپذیرد که این خود مانع ورود سرمایههای مردمی به این بخش است.
بر این اساس باید تمامی «موانع و محدودیتها و همچنین تعارضات و تضادهای موجود با فرامین و تدابیر رهبری معظم انقلاب»، شناسایی و برای پیگیری در هیأت مقررات زدایی و تسهیل مجوزهای کسب و کار اعلام گردد تا در سال پیش رو، با «تغییر نگاه مسؤلین» مربوطه به «تولید کننده»، زمینه ایجاد جهش تولید در بخش کشاورزی فراهم شود.
تنوع بخشی در صدور مجوزها، توسعه کسب و کارهای نوین کشاورزی، اصلاح فرآیند انتقال ثروت و داراییهای کشاورزی، ارتقای قابلیت نقد شوندگی ثروت و داراییهای مرتبط با کشاورزی و توسعه پرورش دام در خانههای روستایی، اقداماتی هستند که باید برای ایجاد جهش تولید در کشاورزی با تغییر رویکرد، موردتوجه جدی مسئولین مربوطه قرار گیرد.
دومین عامل پیش برنده رونق و جهش تولید در بخش کشاورزی، «دانش» است. برای این که دانش بتواند در رونق تولید و ارتقای بهرهوری نقش خود را ایفا نماید، بایستی به سرعت در محیطهای تولید کشاورزی جریان پیدا کند. سایر نهادههای تولید به صورت یارانه ای و غیر یارانه ای در اختیار کشاورزان و تولید کنندگان قرار میگیرد ولی در خیلی از مواقع «نهاده دانش» آن طور که باید مورد توجه قرار نمیگیرد و این در حالی است که تحولات مثبت بخش کشاورزی در سایه توجه و بکارگیری نهاده دانش در فرآیند تولید است.
خوشبختانه زیرساختهای مورد نیاز برای تحقق این مهم در سازمان نظام مهندسی با «توسعه مناسبات جدید در کشاورزی» از جمله اشتغال دانش مزد محوری و سهم بری دانش از تولید، ایجاد و راه اندازی مراکز خدمات کشاورزی، مراکز مهارت آموزی و توان افزایی و مراکز انتقال دانش و تکنولوژیهای نوین کشاورزی غیردولتی با اتکای به ظرفیتهای مردمی فراهم شده است و بر این اساس اولویت اصلی و سرلوحه فعالیتهای سازمان در سال پیش رو رونق و جهش تولید خواهد بود.
با توجه به آنچه که گفته شد سازمان نظام مهندسی با تدوین برنامه عملیاتی جهش تولید، ضمن آمادگی بیش از پیش خود در چارچوب وظایف اختیارات، با همراهی و همکاری کامل و مستمر با کلیه دستگاهها، سازمانها و نهادهای ذیربط برای تحقق شعار جهش تولید و ایجاد تغییر محسوس در زندگی مردم، تمام تلاش و توان خود را به کار خواهد بست.
برنامه عملیاتی جهش تولید سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در اجرای سند راهبردی، در قالب پنج برنامه محوری زیر تدوین میشود:
۱- گسترش فرهنگ صادرات محصولات کشاورزی
۲- گسترش دانش و تکنولوژی نوین کشاورزی
۳- تقویت ورود سرمایههای مردمی در بخش کشاورزی
۴- توسعه مشاغل و کسب و کارهای نوین کشاورزی
۵- توسعه مشاغل اقلیم محور
امیدواریم با همت مضاعف مسئولان، مشارکت حداکثری ظرفیتهای مردمی و بسیج همه امکانات و ظرفیتها بتوانیم شعار امسال را به خوبی محقق کرده و فرصتهای بی دلیل را پیش روی کشور و استان به ویژه بخش کشاورزی قراردهیم.
* رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
نظر شما