خبرگزاری مهر، گروه استانها: حضرت علی (ع) را همگان به صفت یتیمنوازی و رسیدگی به مستمندان میشناسند و معروف است که کودکان کوفه پس از شهادت آن حضرت، همیشه چشم به راه دوستی بودند که برای آنها نان و خرما میآورد.
برگزاری آئینی با قدمت چند قرن در یزد
بر اساس این تعریف تاریخی، آئین «دوست دوست، علی دوست» در دارالعباده یزد شکل گرفت و برگزاری آنها قرنها قدمت دارد، آئینی که البته امروز بسیار کمرنگتر از گذشته به آن پرداخته میشود اما هنوز در کوی و برزن محلههای قدیمی، کودکان یزدی در شب بیست و هفتم که معروف به شب کشته شدن ابن ملجم مرادی است، این آئین را برگزار میکنند.
این آئین ساعتی بعد از افطار انجام میشود و کودکان با کیسههایی به صورت دسته به دسته در خیابانها و کوچهها به حرکت در میآیند و با خواندن شعری، از مردم خوراکی طلب میکنند.
صدیقه رمضانخانی، یکی از پژوهشگران فرهنگ عامه یزد در مورد این آئین به خبرنگار مهر گفت: این آئین هر سال در شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان برگزار میشود و در برخی مناطق فقط کودکان و در مناطق دیگر، برخی زنان با صورتهای پوشیده در محلهها به راه میافتند و با قرائت اشعاری از صاحبخانهها درخواست کمک میکنند که این آئین کاملاً نمادین است و بر اساس نیاز اجراکنندگان آن نیست.
وی عنوان کرد: کودکان به درب هر منزلی که رسیدند با خواندن این شعر که «دوست دوست، دوست علی، امام اول علی» یا شعری با این محتوا که «این خونه شربت و قنده، امام علی درش را نبنده» یا «من درویشم، کلاه ریشم تا نگیرم رد نمی شم» صاحبخانه را فرا میخوانند.
رمضانخانی بیان کرد: بسیاری از مردم که به این شب و آئین آن معتقد هستند، حتماً خوراکی از جمله شکلات، آجیل، خرما، شیرینی، شربت و … آماده میکنند تا در هنگام مراجعه به اصصلاح دوستان علی، آنها را به کودکان اهدا کنند.
وی یادآور شد: در برخی از خانوادههای یزدی مرسوم است که برای برآورده شدن حوائج شرعی خود وجه نقد آماده کرده و به عنوان برکت به میهمانان تقدیم میکنند.
رمضانخانی افزود: پس از اینکه این آئین اجرا شد، خوراکیها و مبالغ جمع شده بین کودکان تقسیم میشود و آنها آن شب خود را با تناول این خوراکیها سپری میکنند.
پیراهن مراد از آئینهای رمضان دارالعباده یزد
علاوه بر این رسم، رسم دیگری که امشب در مساجد یزد اجرا میشود، دوختن پیراهن مراد است که این رسم معمولاً در مسجد جامع یزد اجرا میشود.
بر اساس این سنت قدیمی، زنان با خرید پارچههایی اقدام به دوخت لباس و در مواردی چادر یا حتی کیسه میکنند و قبل از غروب آفتاب آن را به افراد حاجتمند هدیه میکنند.
روزهای پایانی ماه رمضان در استان یزد با آئینهای ویژهای همراه است که معروفترین آنها دوخت پیراهن مراد، آئین دوست دوست علی دوست، وداع با ماه رمضان و آئین روز عید فطر است که همه ریشه در فرهنگ و تمدن مردم این دیار دارد.
گرچه برخی از این آئینها به دست فراموشی سپرده شده اما هنوز هم برخی از مردم این دیار به فرهنگ قدیمی خود پایبند و پیگیر اجرای این رسوم هستند.
نظر شما